Ελαφρά βελτιωμένες είναι οι καλοκαιρινές προβλέψεις της Κομισιόν για την Ελλάδα που δείχνουν ύφεση 9% του ΑΕΠ το 2020 και ανάκαμψη 6% το 2021. Στις ανοιξιάτικες προβλέψεις που είχαν ανακοινωθεί το Μάιο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε εκτιμήσει ότι φέτος στην Ελλάδα η ύφεση θα κυμανθεί στο 9,7%. Στην “ανοιξιάτικη” έκθεση όμως υπήρχε πρόβλεψη για άνοδο του ΑΕΠ το 2021 κατά 7,9% κάτι που ανατρέπεται με τις θερινές προβλέψεις που περιορίζουν το ίδιο ποσοστό στο 6% του ΑΕΠ.
Στην έκθεση της Ε.Ε. που δόθηκε στη δημοσιότητα αναφέρεται πως η επίπτωση της κρίσης στην ανεργία θα είναι βραχύβια και τα δημοσιονομικά μέτρα της κυβέρνησης μειώνουν τις επιπτώσεις στην κατανάλωση, όμως τα ρίσκα λόγω της εξάρτησης της χώρας από τον τουρισμό είναι σημαντικά.
Όπως τονίζουν οι αναλυτές της Κομισιόν το ελληνικό ΑΕΠ μειώθηκε κατά 1,6% το πρώτο τρίμηνο του 2020 σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο, αντικατοπτρίζοντας την αρχή των μέτρων περιορισμού στα τέλη Μαρτίου. Ως αίτιες επιδείνωσης του ΑΕΠ αναφέρονται η μείωση των επενδύσεων και η μείωση των εξαγωγών. Στον αντίποδα οι δημόσιες δαπάνες και η ιδιωτική κατανάλωση συνέβαλαν θετικά. Στην οικονομική δραστηριότητα συνέβαλε πρώτα η μείωση των υπηρεσιών, και σε μικρότερο βαθμό η βιομηχανία και ο γεωργικός τομέας, ενώ οι κατασκευές μείωσαν την ύφεση, πιθανώς λόγω της μείωσης του συντελεστή ΦΠΑ του τομέα τον Ιανουάριο.
Αίσθηση προκαλεί η επισήμανση πως «η πιο μεγάλη πίεση αναμένεται να φανεί το δεύτερο τρίμηνο του έτους, με έντονη πτώση της εγχώριας ζήτησης και των εξαγωγών. Καθώς τα μέτρα περιορισμού χαλαρώνουν, η οικονομική δραστηριότητα αναμένεται να αρχίσει να ανακάμπτει, «οδηγώντας σε μερική ανάκαμψη της εγχώριας ζήτησης».
Ενθαρρυντικό είναι το γεγονός ότι η ελληνική κυβέρνηση αντέδρασε άμεσα στην κρίση της πανδημίας με ένα πακέτο μέτρων που φτάνει στο 9.5% του ΑΕΠ. Το πακέτο αυτό, σύμφωνα με την έκθεση, μπορεί να στηρίξει σε κάποιο βαθμό την εγχώρια ζήτηση. Αναμένεται επίσης να συμβάλει στην αποτροπή των επιπτώσεων της υστέρησης στην αγορά εργασίας καθώς και των εκτεταμένων πτωχεύσεων.
Καταλήγοντας οι συγγραφείς της έκθεσης αναφέρουν πως οι προβλέψεις τους «εξακολουθούν να υπόκειται σε εξαιρετικό επίπεδο αβεβαιότητας, ιδίως λόγω της μεγάλης έκθεσης της χώρας σε κινδύνους γύρω από τα ταξίδια και των επιπτώσεων στον ελληνικό τουριστικό τομέα».
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπογραμμίζει ότι η πρόβλεψη υπόκειται σε συνθήκες αβεβαιότητας, ειδικά εξαιτίας της μεγάλης έκθεσης στους κινδύνους που έχουν σχέση με τα ταξίδια και τον αντίκτυπο στον τουριστικό τομέα της Ελλάδας. Παράλληλα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναφέρει ότι τα περιοριστικά μέτρα που τέθηκαν σε εφαρμογή προκάλεσαν καθυστερήσεις εντός και εκτός της αγοράς εργασίας τον Μάρτιο και τον Απρίλιο, ενώ αναμένεται βραχυπρόθεσμη αύξηση της ανεργίας. Αναφορικά με τις τιμές του καταναλωτή, το πρώτο τρίμηνο καταγράφηκε αύξηση 0,6% ετησίως. Ωστόσο, τον Μάιο και τον Απρίλιο υπήρξε μείωση 0,8% και 0,6%. Επιπλέον μείωση αναμένεται μέχρι το τέλος του 2020.