«Σφιχτές» είναι οι προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τις αυξήσεις των μισθών αλλά και την αποκλιμάκωση της ανεργίας στην Ελλάδα την επόμενη διετία.
H 2η Έκθεση Μεταπρογραμματικής Εποπτείας, συντάχθηκε από την Γενική Διεύθυνση Οικονομικών και Δημοσιονομικών Υποθέσεων της ΕΕ, σε συνεργασία με τεχνοκράτες της ΕΚΤ και του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας και βασίστηκε σε πληροφορίες και τις εξελίξεις που καταγράφηκαν μέχρι 28 Απριλίου 2023.
Οι εκτιμήσεις για τις αυξήσεις των μισθών
Όπως επισημαίνει η Έκθεση, και παρά τις θετικές επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας, η Ελλάδα δεν ακολουθεί την αύξηση των αποδοχών προς τους εργαζόμενους που παρέχουν άλλες ευρωπαϊκές χώρες.
Συγκεκριμένα, η Έκθεση σημειώνει:
«Η ανταγωνιστικότητα του κόστους (της ελληνικής οικονομίας) προβλέπεται να βελτιωθεί. Το µοναδιαίο κόστος εργασίας προβλέπεται να αυξηθεί με βραδύτερο ρυθμό από ό,τι στην Ευρωζώνη κατά μέσο όρο, καθώς η αύξηση των μισθών στην Ελλάδα υστερεί έναντι του μέσου όρου της Ζώνης του Ευρώ, παρά την πρόσφατη αύξηση του κατώτατου μισθού τον Απρίλιο του 2023. Από την άποψη αυτή, το εύρος των μελλοντικών μισθολογικών προσαρμογών θα είναι καθοριστικής σημασίας για την αποφυγή δυσμενών επιπτώσεων στην απασχόληση και την ανταγωνιστικότητα, αλλά και στον αντίκτυπο στη φτώχεια των εργαζομένων. Το μοναδιαίο κόστος εργασίας αναμένεται να αυξηθεί κατά 1,9% και 1,5% το 2023 και 2024.»
H Έκθεση παραδέχεται πάντως ότι «μετά την αύξηση των τιμών, η πίεση στις κρατικές δαπάνες συνεχίζει να συσσωρεύεται και μπορεί να προκαλέσει υψηλότερες από τις προγραμματισμένες αυξήσεις των μισθών στο δημόσιο τομέα και στις κοινωνικές δαπάνες».
Άλλωστε, όπως προσθέτει η Έκθεση, η σχεδιαζόμενη μεταρρύθμιση του μισθολογίου στο δημόσιο τομέα θα έχει ένα εκτιμώμενο δημοσιονομικό αντίκτυπο ύψους 0,2% του ΑΕΠ το 2024.
«Στον πάγο» οι τριετίες
H Έκθεση της Κομισιόν βάζει «στον πάγο» τις ελπίδες των εργαζομένων για αυξήσεις των αποδοχών μέσα από το «ξεπάγωμα» των τριετιών.
Όπως προβλέπει ο σχετικός νόμος των Μνημονίων, οι τριετίες στην Ελλάδα θα ξεπαγώσουν όταν η ανεργία πέσει κάτω από το 10%. Παρά την αποκλιμάκωση που καταγράφεται τους τελευταίους μήνες (ανεργία στο 10,8% τον Ιανουάριο του 2023, στοιχεία eurostat), η Κομισιόν εκτιμά ότι η ανεργία στην Ελλάδα θα παραμείνει πάνω 11% και το 2024.
«Η δυναμική της απασχόλησης αναμένεται να επιβραδυνθεί εν μέσω του δύσκολου εγχώριου και διεθνούς περιβάλλοντος» αναφέρει η Έκθεση. «Το ποσοστό απασχόλησης έφθασε σε ιστορικό ρεκόρ του 67,6% το τρίτο τρίμηνο του 2022 (ηλικιακή ομάδα 20-64) στο πλαίσιο της μετα-πανδημικής δυναμικής, ιδίως της ανάκαμψης του τουρισμού, ωστόσο η προβλεπόμενη επιβράδυνση της οικονομικής δραστηριότητας αναμένεται να επηρεάσει τη δημιουργία θέσεων εργασίας. Ο κλάδος των εγχώριων υπηρεσιών, ο οποίος αντιστοιχούσε στο 61% της συνολικής απασχόλησης το 2022, ήταν αρχικά περισσότερο προστατευμένος από το ενεργειακό σοκ των τιμών λόγω της σχετικά χαμηλότερης ενεργειακής έντασής του, αλλά πρόκειται να επηρεαστεί από πληθωριστικές πιέσεις και την προβλεπόμενη επιβράδυνση της κατανάλωσης. Συνολικά, η απασχόληση αναμένεται να αυξηθεί κατά 0,8% το 2023 και 0,7% το 2024. Η ανεργία διαμορφώθηκε στο 12,5% το 2022 και προβλέπεται να βρεθεί σε μέσο όρο 12,2% το 2023 και 11,8% το 2024.»
Διαβάστε ακόμη
Πιάνει δουλειά η υπηρεσιακή κυβέρνηση – Ορκίζεται στις 12:00
Kοντά σε συμφωνία Μπάιντεν και Μακάρθι για το όριο χρέους των ΗΠΑ
«Αγία Μαρίνα Αιγίνης»: «Πλέει» τάχιστα προς το ηλεκτρονικό σφυρί (pic)
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ