search icon

Οικονομία

Κομισιόν: Επιπλέον κονδύλια 100 εκατ. ευρώ στην Ελλάδα για τη μεταρρύθμιση του δημόσιου τομέα

Πρόσθετοι πόροι άνω των 336 εκατ. ευρώ θα μοιραστούν σε 4 χώρες μεταξύ των οποίων και η χώρα μας

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή χορήγησε πρόσθετη χρηματοδότηση ύψους άνω των 336 εκατ. ευρώ στην Κροατία, τη Γαλλία, τη Γερμανία και την Ελλάδα για να τις βοηθήσει να αντιμετωπίσουν τις οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις της πανδημίας του κορωνοϊού και να δώσει ώθηση σε μια δίκαιη πράσινη και ψηφιακή ανάκαμψη.

Τα πρόσθετα κονδύλια χορηγήθηκαν στο πλαίσιο του REACT-EU για τη συμπλήρωση έξι επιχειρησιακών προγραμμάτων του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου (ΕΚΤ), του Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) και του Ταμείου Ευρωπαϊκής Βοήθειας προς τους Απόρους (ΤΕΒΑ).

Στην Ελλάδα θα δοθεί πρόσθετο ποσό ύψους 100 εκατ. ευρώ για το επιχειρησιακό πρόγραμμα «Μεταρρύθμιση Δημόσιου Τομέα» που θα συμβάλει στην ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας της χώρας και στη βελτίωση της πρόσβασης των πολιτών σε αυτό. Τα κονδύλια αυτά θα στηρίξουν ένα κινητό δίκτυο νοσηλευτών για την αποσυμφόρηση των νοσοκομείων στη διάρκεια της υγειονομικής κρίσης, τη βελτίωση των υπηρεσιών τηλεβοήθειας στο σπίτι για χρόνιους ασθενείς και την υποστήριξη των υπηρεσιών ψυχικής και σωματικής υγείας για τους εργαζομένους στον τομέα της υγείας.

Στην Κροατία, το επιχειρησιακό πρόγραμμα του ΤΕΒΑ θα ενισχυθεί με επιπλέον 10 εκατ. ευρώ για να συνεχιστεί η στήριξη των απόρων, συμπεριλαμβανομένων όσων επλήγησαν από την πανδημία του κορωνοϊού και τους δύο καταστροφικούς σεισμούς του 2020. Τα ευάλωτα αυτά άτομα θα λάβουν επισιτιστική βοήθεια υπό μορφή ζεστών γευμάτων και βασικών υλικών αγαθών, όπως προϊόντων υγιεινής και σχολικών εφοδίων.

Στη Γαλλία, το διαπεριφερειακό επιχειρησιακό πρόγραμμα του ΕΤΠΑ στην περιοχή του Λίγηρα θα λάβει πρόσθετα κονδύλια ύψους 6 εκατ. ευρώ. Με τα κονδύλια αυτά θα στηριχτεί η διαδικασία οικολογικού προσανατολισμού και ψηφιοποίησης της οικονομίας. Επιπλέον, στα γαλλικά υπερπόντια εδάφη της Γουαδελούπης και του Αγίου Μαρτίνου, θα χορηγηθούν επιπλέον 50,3 εκατ. ευρώ στο κοινό επιχειρησιακό πρόγραμμα του ΕΚΤ και του ΕΤΠΑ. Τα νέα κονδύλια θα στηρίξουν την εκπαίδευση και την κατάρτιση παιδιών και σπουδαστών και θα συμβάλουν στην αναβάθμιση των δεξιοτήτων και στη στήριξη της απασχόλησης των νέων και όσων έχουν θέσεις εργασίας που επλήγησαν ιδιαίτερα από την πανδημία. Στον Άγιο Μαρτίνο, η πρόσθετη χρηματοδότηση θα καταστήσει δυνατές και επενδύσεις στην πράσινη μετάβαση, τη στήριξη του τουρισμού, την ψηφιοποίηση των υπηρεσιών συμπεριλαμβανομένης της εκπαίδευσης, και στην ενίσχυση του τομέα της υγείας.

Στη Γερμανία, το επιχειρησιακό πρόγραμμα του ΕΤΠΑ στη Σαξονία θα λάβει 115 εκατ. ευρώ, τα οποία θα διατεθούν σε κέντρα εμβολιασμού, για τη στήριξη των διαγνωστικών τεστ και σε επενδύσεις σε υποδομές πληροφορικής, στην ψηφιοποίηση και στον ιατρικό εξοπλισμό πανεπιστημιακών νοσοκομείων. Επιπλέον, ένα νέο πολυταμειακό επιχειρησιακό πρόγραμμα για την περιφέρεια του Μεκλεμβούργου-Πομερανίας θα παράσχει πρόσθετη χρηματοδότηση ύψους 56,5 εκατ. ευρώ για επενδύσεις σε δύο πανεπιστημιακά νοσοκομεία, στον τομέα του τουρισμού, για τη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και για την ένταξη των μακροχρόνια ανέργων και των νέων στην αγορά εργασίας.

Το REACT-EU εντάσσεται στο NextGenerationEU και παρέχει πρόσθετη χρηματοδότηση ύψους 50,6 δισ. ευρώ (σε τρέχουσες τιμές) το 2021 και το 2022 στα προγράμματα της πολιτικής συνοχής. Στόχος των μέτρων είναι να στηρίξουν την ανθεκτικότητα της αγοράς εργασίας, την απασχόληση, τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τις οικογένειες χαμηλού εισοδήματος, καθώς και να θέσουν τις βάσεις για μια πράσινη και ψηφιακή μετάβαση και μια βιώσιμη κοινωνικοοικονομική ανάκαμψη.

Διαβάστε ακόμα:

Ευάλωτα νοικοκυριά: Άνοιξε η πλατφόρμα – Διαγραφή για όλες τις οφειλές και 2η ευκαιρία

Κοινωνικός Τουρισμός: Αναρτήθηκαν οι οριστικοί πίνακες για δωρεάν διακοπές – Οι δικαιούχοι

Mπιλ Ακμαν: Πώς η μετάλλαξη Δέλτα μπορεί να οδηγήσει σε… αύξηση μισθών

Exit mobile version