Μια περίεργη «φάμπρικα» ενοικιάσεων ακίνητων που δεν γίνονται μέσα από νόμιμες πλατφόρμες βραχυπρόθεσμων μισθώσεων (Airbnb, Βooking κ.λπ.), αλλά μέσω των social media, έχει βάλει στο στόχαστρο η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ).
Οι ελεγκτές της Εφορίας αναζητούν τις διαδρομές του μαύρου χρήματος ανάμεσα στους ανυποψίαστους ενοικιαστές -που κανονίζουν τις διακοπές τους- και τους επιτήδειους ιδιοκτήτες πολυτελέστατων ακινήτων -και όχι μόνο- που θέλουν να αποφύγουν τα πάρε-δώσε με τις πλατφόρμες και τις φορολογικές υποχρεώσεις που διέπουν τις βραχυχρόνιες μισθώσεις. Αντί δηλαδή να διαφημίσουν τα ακίνητά τους μέσω Airbnb, trivago, Booking κ.λπ., οι ιδιοκτήτες αναρτούν μια δημοσίευση στο Facebook (π.χ. στο Marketplace), στο Instagram κ.λπ. Στη συνέχεια επικοινωνούν με τους ενδιαφερόμενους και κλείνουν «υπογείως» τη μίσθωση με κατάθεση του συνολικού ενοικίου που συμφωνήθηκε σε… κάποιον τραπεζικό λογαριασμό του ιδιοκτήτη. Η μίσθωση με αυτόν το τρόπο δεν εμφανίζεται πότε στην Εφορία.
Κάποιο άλλοι χρησιμοποιούν την υπηρεσία Google AdWords. Πρόκειται ουσιαστικά για μια διαφημιστική πλατφόρμα που παρέχει η μηχανή αναζήτησης της Google. Η διαφορά της σε σχέση με άλλες μεθόδους είναι ότι η διαφήμιση είναι στοχευμένη. Δηλαδή εμφανίζεται μόνο όταν κάποιος κάνει αναζήτηση με λέξεις-κλειδιά της διαφήμισης.
Ετσι λοιπόν η ΑΑΔΕ προσπαθεί να εντοπίσει όλες αυτές τις αδήλωτες εκμισθώσεις ή ακόμα η δήλωση μικρότερων ποσών από εκείνα που εισπράχθηκαν μέσω των νόμιμων οδών. Οι έλεγχοι γίνονται μέσω διασταυρώσεων των πιστωτικών καρτών και των τραπεζικών λογαριασμών των ιδιοκτητών με τα στοιχεία από τις εν λόγω πλατφόρμες, αλλά και αυτά που θα παρουσιάσουν οι φορολογούμενοι στις φετινές φορολογικές τους δηλώσεις.
Επισημαίνεται ότι μετά την υπογραφή σχετικού πρωτοκόλλου συνεργασίας, οι πλατφόρμες βραχυχρόνιων μισθώσεων Airbnb, Booking.com και VRBO υποχρεούνται να κοινοποιούν στην ΑΑΔΕ τα στοιχεία για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις στην Ελλάδα, αλλά και να παρέχουν στην Εφορία τη δυνατότητα πρόσβασης στα στοιχεία των μισθώσεων. Στις περιπτώσεις που διαπιστωθεί ότι ακίνητα δεν έχουν δηλωθεί στο Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής, είτε αναρτήθηκαν σε ψηφιακές πλατφόρμες χωρίς εμφανή αναγραφή του Αριθμού Μητρώου Ακινήτου (ΑΜΑ) Βραχυχρόνιας Διαμονής ή του Ειδικού Σήματος Λειτουργίας (ΕΣΛ) ή του Μοναδικού Αριθμού Γνωστοποίησης (ΜΑΓ), τότε αποστέλλονται στις ΔΟΥ τα στοιχεία των ακινήτων και των «διαχειριστών» και οι ιδιοκτήτες καλούνται προκειμένου να δώσουν εξηγήσεις.
Οι παραβάτες κινδυνεύουν να φορολογηθούν στο 100% των εισοδημάτων που έχουν δηλωθεί με τις αρχικές δηλώσεις, ακόμα και αν δεν είναι οι ίδιοι οι τελικοί δικαιούχοι όλων των εισπράξεων, ενώ θα βρεθούν αντιμέτωποι και με αυστηρά πρόστιμα που ξεκινούν από 5.000 ευρώ και μπορεί να φθάσουν μέχρι και 20.000 ευρώ.
Η ραγδαία αύξηση της ζήτησης (εν όψει καλοκαιριού) για βραχυχρόνιες τουριστικές μισθώσεις, πέρα από τους ελέγχους της Εφορίας, έχει πυροδοτήσει και μια αντιπαράθεση μεταξύ ιδιοκτητών ακίνητων και των τουριστικών επιχειρήσεων.
Ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) με υπόμνημά του προς στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης ζητά να ξεκαθαρίσει το τοπίο με τις βραχυπρόθεσμες μισθώσεις. Δηλαδή να ξεχωρίσουν τα φυσικά πρόσωπα που απλώς νοικιάζουν ένα-δυο ακίνητα μέσω Airbnb για να συμπληρώσουν το εισόδημά τους από αυτούς που έχουν εντάξει ολόκληρη τουριστική επιχείρηση στις πλατφόρμες αυτές. Ο ΣΕΤΕ ζητά την επιβολή ΦΠΑ και δημοτικού φόρου και την παρακράτηση φόρου για όσους ασκούν επαγγελματική δραστηριότητα στον χώρο των βραχυχρόνιων μισθώσεων, ενώ τάσσεται υπέρ του χρονικού περιορισμού ανά περιοχή στις βραχυχρόνιες μισθώσεις, όπως καταγράφεται στην ΚΥΑ που είχε εκδώσει η προηγούμενη κυβέρνηση. Βάσει της συγκεκριμένης ΚΥΑ, η μίσθωση κάθε ακινήτου θα πρέπει να μην υπερβαίνει τις 90 ημέρες ανά έτος και για νησιά κάτω των 10.000 κατοίκων τις 60 ημέρες ανά έτος. Υπέρβαση της διάρκειας επιτρέπεται εφόσον το συνολικό εισόδημα του εκμισθωτή ή του υπεκμισθωτή, από το σύνολο των ακινήτων που διαθέτει για μίσθωση ή υπεκμίσθωση, δεν ξεπερνά τα 12.000 ευρώ κατά το τρέχον φορολογικό έτος.
Οι ιδιοκτήτες, από την πλευρά τους, θεωρούν ότι μια τέτοια παρέμβαση θα «σκοτώσει» τα Αirbnb στη χώρα μας με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τα δημόσια έσοδα, τα οποία φαίνεται πως υπολόγιζε η κυβέρνηση που δεν παρεμβαίνει -για την ώρα- σε αυτή την κόντρα.
Διαβάστε ακόμη
Ρεύμα: Συνέχιση επιδοτήσεων χωρίς όριο κατανάλωσης το δίμηνο Μαΐου-Ιουνίου
Φυσικό αέριο: Οι τιμές στην Ευρώπη τραβούν ξανά την ανηφόρα