Μάχη με το χρόνο για να κλείσουν εντός των ημερών καθώς συνδέονται με τη β’ αξιολόγηση – Τι ζητούν οι τραπεζίτες και το νέο θεσμικό πλαίσιο που δημιουργείται – Ποιες είναι οι νομικές και όχι μόνο εκκρεμότητες
του Αλέξανδρου Κασιμάτη
Η δεύτερη αξιολόγηση θα έχει κομβικό ρόλο για το πρόβλημα της αντιμετώπισης των κόκκινων δανείων καθώς θα πρέπει να «κουμπώσουν» όλα τα κομμάτια του θεσμικού πλαισίου που υπολείπονται ώστε να καταστεί λειτουργικό στην πράξη.
Κάτι που σημαίνει ότι μέσα σε ένα μικρό χρονικό διάστημα θα πρέπει να υπάρξει συμφωνία σε τέσσερα κρίσιμα σημεία: τη διαχείριση ακινήτων απ’ τις εταιρείες «κόκκινων» δανείων, τη νομική προστασία για τους υπαλλήλους των τραπεζών, τον εξωδικαστικό συμβιβασμό και τις αλλαγές στον Πτωχευτικό Κώδικα.
Οι νομικές και άλλες εκκρεμότητες που σχετίζονται με το θεσμικό πλαίσιο είναι ο βασικός λόγος για τον οποίο έχει καθυστερήσει και η χορήγηση των σχετικών αδειών για τις εταιρείες διαχείρισης.
Αν και φαίνεται ότι οι συνθήκες ωριμάζουν και το πρώτο βήμα αναμένεται ότι θα γίνει με την παροχή άδειας λειτουργίας στην Aktua Hellas αλλά και σε θυγατρική της Eurobank που αναμένεται ότι θα προσαρμόσει τον τρόπο της λειτουργίας της στο νέο πλαίσιο που θα αποφασιστεί.
Σύμφωνα με πληροφορίες ένα μείζον θέμα το οποίο φαίνεται να είχε μπλοκάρει τη σχετική διαδικασία είναι εάν οι συγκεκριμένες εταιρείες θα έχουν δυνατότητα διαχείρισης εκτός των κόκκινων δανείων και των ακινήτων που είναι ενεχυριασμένα. Αυτό το θέμα αναμένεται να ξεκαθαρίσει στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης για τη β’ αξιολόγηση.
Την ίδια ώρα σημαντικό «βάρος» για να υπάρξει τερματισμός του αδιεξόδου για το ζήτημα της διαχείρισης των «κόκκινων δανείων» είναι η επίτευξη συμφωνίας για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό. Πρόκειται για ένα από τα βασικά θέματα τα οποία θα συζητηθούν στη συνάντηση του οικονομικού επιτελείου με τους θεσμούς, η οποία ξεκίνησε στις 17.00 μ.μ .
Ένα ακόμη θέμα στο οποίο δίδεται ιδιαίτερη έμφαση είναι η νομική κάλυψη των εμπλεκόμενων στελεχών. Το συγκεκριμένο θέμα, σύμφωνα με πληροφορίες, έχει τεθεί απ’ την πλευρά των τραπεζών στην τρόικα γιατί υπάρχει πολύ μεγάλη απροθυμία, ειδικά απ’ τα μεσαία στελέχη, να πάρουν αποφάσεις για «κόκκινα» δάνεια, που στο μέλλον μπορούν να τους δημιουργήσουν νομικές επιπλοκές.
Το συγκεκριμένο ζήτημα είχε τεθεί στη συνάντηση που είχαν οι εκπρόσωποι των τραπεζών με την τρόικα στην έναρξη των διαπραγματεύσεων της β’ αξιολόγησης και αναμένεται να προσδιοριστεί σε αυτό τον κύκλο των επαφών.
Παράλληλα σε εκκρεμότητα είναι και οι αλλαγές του Πτωχευτικού Κώδικα, όπως και μία σειρά άλλων επιμέρους νομικών θεμάτων.
Ο στόχος είναι οι σχετικές ρυθμίσεις να συμφωνηθούν ως το Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου και να θεσπιστούν το αργότερο μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου καθώς από 1ης Ιανουαρίου 2017 οι τράπεζες θα πρέπει να ανταποκριθούν στο ιδιαίτερα φιλόδοξο στόχο της ΤτΕ να μειώσουν κατά 40% τα «κόκκινα» δάνεια μέσα στην επόμενη τριετία.