search icon

Οικονομία

Κοινό Ταμείο μεταξύ των προτάσεων Λαγκάρντ για ενίσχυση της Ευρωζώνης

Η πρόταση που κατέθεσε η εκτελεστική διευθύντρια του ΔΝΤ

Τη δημιουργία ενός Ευρωπαϊκού Ταμείου για την Ευρωζώνη που θα βοηθήσει τα κράτη μέλη της Ένωσης σε μελλοντικές περιόδους ύφεσης, προτείνει η εκτελεστική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ.

Σε ομιλία της σε ειδική εκδήλωση στο Βερολίνο που διοργανώνει το Ινστιτούτο DIW η κα Λαγκάρντ χαιρέτησε την «διατηρήσιμη και ευρεία ανάπτυξη» της παγκόσμιας οικονομίας. Ωστόσο προειδοποίησε για άλλα μεγάλα εμπόδια που μπορεί να την απειλήσουν, όπως η άνοδος του λαϊκισμού και τις «κοντόφθαλμες σειρήνες του προστατευτισμού».

Η κα Λαγκάρντ προτείνει στην ευρωζώνη να προετοιμαστεί από τώρα για την επόμενη περίοδο ύφεσης καλώντας τα κράτη μέλη της να αναπτύξουν: α) μία εκσυγχρονισμένη Ένωση Χρηματαγορών, β) μία βελτιωμένη Τραπεζική Ένωση και γ) να προχωρήσουν προς μία μεγαλύτερη δημοσιονομική σύγκλιση, ξεκινώντας με ένα κεντρικό δημοσιονομικό χειρισμό. Μία “Κεντρική Δημοσιονομική Δυνατότητα Σταθεροποίησης” (Central Fiscal Stabilization Capacity – CFC), όπως την αποκάλεσε, με τη δημιουργία ενός «Κοινού Ταμείου». 

Όπως είπε η κα Λαγκάρντ «ένα τέτοιο δημοσιονομικό εργαλείο θα διαβεβαίωνε τους επενδυτές».

Η πρόταση της για ένα «Ταμείο για τις δύσκολες ημέρες» προβλέπει την ετήσια συνεισφορά από κάθε χώρα μέλος της Ευρωζώνης ώστε στα καλά χρόνια να δημιουργείται ένα ικανό απόθεμα. Οι χώρες, σε περιόδους ύφεσης, θα μπορούν να ζητούν βοήθεια απ’ το συγκεκριμένο Ταμείο. Η βοήθεια θα συνδέεται με όρους που θα υπακούν στους δημοσιονομικούς κανόνες της ΕΕ.

Στο πλαίσιο αυτό η Λαγκάρντ πρότεινε οι χώρες να πληρώνουν ένα premium κατά την περίοδο των «καλών ημερών», με βάση τα Κεφάλαια που λαμβάνουν στους χαλεπούς καιρούς. Με αυτό τον τρόπο θα αποφευχθεί μία μόνιμη μεταφορά Κεφαλαίων από μία μερίδα χωρών προς συγκεκριμένες άλλες.

Για την Ένωση των Χρηματαγορών, ζήτησε ενισχυμένη εποπτεία και αναβαθμισμένες συμφωνίες για τη διαχείριση των συνεπειών προς τις χρηματοοικονομικές εταιρείες της ηπειρωτικής Ευρώπης μετά το Brexit. «Μία από τις συνέπειες του Brexit είναι ότι πολλές χρηματοοικονομικές εταιρείες πιθανόν να μεταφερθούν στην ηπειρωτική Ευρώπη κατά τους μήνες που θα ακολουθήσουν», είπε.

Σε ο,τι αφορά την Τραπεζική Ενωση, καλωσόρισε την πρόοδο που γίνεται. «Συμφωνία πάνω σε ένα χρονοδιάγραμμα για κοινή ασφάλιση των καταθέσεων, μαζί με έναν Οδικό Χάρτη για τη μείωση των τρωτών σημείων στον τραπεζικό τομέα θα είναι ακόμα μία μεγαλύτερη κίνηση προς τη σωστή κατεύθυνση», πρόσθεσε.

Exit mobile version