search icon

Οικονομία

«Κλειδώνει» το 95% του Σχεδίου Ανάκαμψης μέσα στην εβδομάδα

Στις 20 Απριλίου αποστέλλεται στις Βρυξέλλες - Τέλος καλοκαιριού τα πρώτα χρήματα

Στην τελική ευθεία πριν την κατάθεσή του στις Βρυξέλλες μπαίνει αυτήν την εβδομάδα το Σχέδιο Ανάκαμψης με πόρους 32 δισ. ευρώ για επενδύσεις 57 δισ. ευρώ ως το 2026.

Τις τελικές προβλέψεις θα βάλει το κυβερνητικό επιτελείο, υπό τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Θεόδωρο Σκυλακάκη, σε συνεννόηση με την Κομισιόν η οποία θα εγκρίνει τα σχέδια όλων των κρατών-μελών. Αυτό το σχέδιο όπως θα κατατεθεί στις Βρυξέλλες, θα αποτελεί το 95% ολόκληρου του σχεδίου που θα εφαρμοστεί από φέτος και για τα επόμενα χρόνια, εφόσον εγκριθεί από την ΕΕ.

Το ελληνικό σχέδιο έχει τύχει ήδη θετικής αποδοχής και σχολίων αλλά, όπως τονίζει σε συνέντευξή του στο newmoney.gr ο κύριος Σκυλακάκης, «το μεγαλύτερο ρίσκο είναι να έχουμε από τα καλύτερα σχέδια –κάτι που ήδη μας το πιστώνουν στην Ευρώπη αν δείτε τα δημοσιεύματα των πιο έγκυρων εντύπων στον κόσμο όπως ο Economist- και να την πατήσουμε στην υλοποίηση. Να παρασυρθούμε δηλαδή από τις χρόνιες αδυναμίες μας και να μην συνειδητοποιήσουμε στην πράξη και στις συμπεριφορές μας ότι αυτή η μοναδική ευκαιρία μπορεί να κατακτηθεί για την Ελλάδα μόνο αν στη διάρκεια των επόμενων ετών αλλάξουμε σε πολλαπλά επίπεδα τον τρόπο που λειτουργεί το ελληνικό κράτος».

Το σχέδιο είναι φιλόδοξο αλλά και το ρίσκο μεγάλο, καθώς απαιτείται «ο διπλασιασμός της απορρόφησης των πόρων και ταυτόχρονα ο διπλασιασμός ή τριπλασιασμός της μόχλευσης ιδιωτικών πόρων, σε σχέση με οποιοδήποτε άλλο πρόγραμμα του παρελθόντος». Συνεπώς «υπάρχουν 10 τρόποι για να πάει στραβά το σχέδιο και ένας μόνο δρόμος για να επιτύχει», όπως εξομολογείται στο newmoney.gr ο κ.Σκυλακάκης.

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών εκτιμά ότι τα πρώτα χρήματα του Ταμείου Ανάκαμψης αναμένονται να εισρεύσουν στην ελληνική οικονομία προς το τέλος του καλοκαιριού. Και από τα εκατοντάδες μέτρα και δράσεις, ο ίδιος ξεχωρίζει:

το πρόγραμμα των δανείων, το οποίο σκοπεύει να κινητοποιήσει 32 δισ. ευρώ ιδιωτικές επενδύσεις, πράσινες, ψηφιακές, εξωστρεφείς, καινοτόμες, που θα βοηθήσουν στην ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεών μας και θα αλλάξουν την πορεία της ελληνικής οικονομίας τα επόμενα χρόνια.

Το έργο της ψηφιοποίησης του κράτους, η οποία θα αφορά κάθε Έλληνα πολίτη και επηρεάζει τη ζωή σε πολλαπλές πτυχές και καθημερινά, στις πολεοδομίες, στις εφορίες, στο κτηματολόγιο, στη δικαιοσύνη, στην πρόσβασή μας στις κοινωνικές υπηρεσίες, στην ποιότητα της παροχής των υπηρεσιών υγείας και παιδείας, στην καθημερινότητά μας με πάμπολλους τρόπους. Και όλα τα παραπάνω, μαζί και με τον πράσινο μετασχηματισμό, αλλάζουν εκ βάθρων τον τρόπο που λειτουργεί η ελληνική οικονομία και στο μάκρος του χρόνου και η ίδια η ελληνική κοινωνία.

Άμεσα πάντως, το Σχέδιο «Ελλάδα 2.0» επιχειρεί να αντιστρέψει το επενδυτικό κενό. Πρώτα απ’ όλα, όπως ανέφερε ο κύριος Σκυλακάκης, μειώνοντας τα επιτόκια δανεισμού των επενδυτών, μέσω των δανείων. Δεύτερον, δίδοντας πολύ σημαντικές επιδοτήσεις -συνολικού ύψους 1,5 δισ. ευρώ- για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Και επιπλέον, προωθώντας δεκάδες μεταρρυθμίσεις που αλλάζουν το επενδυτικό περιβάλλον. Και ακόμα, με την ψηφιοποίηση του κράτους, η οποία θα μειώσει τη γραφειοκρατία και θα διευκολύνει τις επενδυτικές δραστηριότητες, με τα πολεοδομικά σχέδια, με την επιτάχυνση της δικαιοσύνης κ.λπ.

Διαβάστε ακόμα:

Οι τεχνολογικοί γίγαντες στο «στόχαστρο» των βρετανικών και ευρωπαϊκών αρχών

«Πράσινο» για τις εργασίες στη Μαρίνα του Αστέρα Βουλιαγμένης

Veronica Guşa de Dragan: Μια «κόμισσα» στις…φάμπρικες του υγραερίου

Exit mobile version