Αλλαγές στους δικαιούχους των Κοινωνικών Οικιακών Τιμολογίων έφερε η προσμέτρηση του «Επιδόματος Παιδιού» στα κριτήρια του «Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος» (ΕΕΕ).
Συγκεκριμένα, με την προσμέτρηση του «Επιδόματος Παιδιού» στον υπολογισμό του εισοδήματός πολιτών που ανήκουν σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, χωρίς αντίστοιχη αύξηση των περιουσιακών ορίων-προϋποθέσεων για τη λήψη του επιδόματος, πολλοί πολίτες δεν κάλυψαν τα κριτήρια για το «Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα», το οποίο είναι και η βασική προϋπόθεση για τους δικαιούχους του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου.
Τι είναι το Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο (ΚΟΤ)
Πρόκειται για ένα ειδικό τιμολόγιο ηλεκτρικής ενέργειας, το οποίο παρέχεται από όλους τους προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας σε εφαρμογή των αποφάσεων του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής και παρέχει μειωμένη τιμή ρεύματος για οικιακή χρήση σε ευπαθείς ομάδες καταναλωτών και η εφαρμογή του ξεκίνησε το 2011.
Το ΚΟΤ παρέχεται για την προστασία των ατόμων χαμηλού εισοδήματος, τους γονείς με τρία προστατευόμενα τέκνα, τους μακροχρόνια άνεργους, τα άτομα με αναπηρία και τα άτομα που χρήζουν μηχανικής υποστήριξης. Στους δικαιούχους του ΚΟΤ προστέθηκαν και οι άνεργοι για μικρό χρονικό διάστημα, καθώς και όσοι αποσυνδέθηκαν από το δίκτυο διανομής ηλεκτρικής ενέργειας λόγω χρέους.
Το ΚΟΤ χορηγείται αυστηρά για την κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας στην κύρια κατοικία του δικαιούχου, όπως αυτή δηλώνεται κατ’ έτος στη φορολογική του δήλωση και η τιμή του είναι ίδια για όλους τους προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας.
Το κόστος του ΚΟΤ καλύπτεται μέσω των χρεώσεων για τις Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ) που περιλαμβάνονται στους λογαριασμούς ηλεκτρικής ενέργειας και επιβαρύνουν όλους τους υπόλοιπους καταναλωτές, ενώ οι δικαιούχοι του ΚΟΤ απαλλάσσονται από την εν λόγω χρέωση.
Για να ενταχθεί ένας καταναλωτής στο ΚΟΤ θα πρέπει:
α. Η κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας να αφορά σε κάλυψη αναγκών της κύριας κατοικίας του.
β. Η παροχή ρεύματος να είναι στο όνομά του ή στο όνομα του/της συζύγου του.
γ. Η κατανάλωση της κύριας κατοικίας του να είναι τουλάχιστον 200 kWh ανά 4μηνο και η 4μηνιαία κατανάλωση να μην υπερβαίνει τα ανώτατα όρια κατανάλωσης που ορίζονται για την κατηγορία δικαιούχου ΚΟΤ στην οποία ανήκει. Διευκρινίζεται ότι στα όρια κατανάλωσης δε λαμβάνεται υπόψη η νυχτερινή κατανάλωση για τους καταναλωτές που διαθέτουν μετρητή νυχτερινού τιμολογίου, με εξαίρεση την Ζ’ κατηγορία δικαιούχων.
δ. Να πληροί τις προϋποθέσεις μιας από τις ακόλουθες κατηγορίες καταναλωτών με βάση την εκκαθαρισμένη κατά το προηγούμενο έτος φορολογική του δήλωση.
Πώς και πότε υποβάλλεται η αίτηση για χορήγηση του Κ.Ο.Τ.
Η αίτηση για την ένταξη στο Κ.Ο.Τ. υποβάλλεται ηλεκτρονικά μέσω του ειδικού προγράμματος της Η.ΔΙ.Κ.Α. (κλικ εδώ).
Η αίτηση υποβάλλεται από τον υπόχρεο υποβολής δήλωσης φορολογίας εισοδήματος του νοικοκυριού, ή το/τη σύζυγό του, με απαραίτητη προϋπόθεση η παροχή ηλεκτρικής ενέργειας να είναι ήδη στο όνομά του ή του/της συζύγου του.
Οι δικαιούχοι του Κ.Ο.Τ. θα πρέπει να υποβάλλουν αίτηση ένταξης στο Κ.Ο.Τ. κάθε χρόνο και κάθε φορά εντός (1) μηνός από τη λήξη της προθεσμίας υποβολής των δηλώσεων φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων καθώς και της ενδεχόμενης παράτασής της, προκειμένου να γίνει επανέλεγχος των προϋποθέσεων ένταξης στο ΚΟΤ.
Ποιες είναι οι κατηγορίες των δικαιούχων του Κ.Ο.Τ.
Οι δικαιούχοι που εντάσσονται στο Κ.Ο.Τ. πρέπει να πληρούν τις παρακάτω προϋποθέσεις για κάθε μία κατηγορία:
α) Α΄ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ – Δικαιούχοι Κ.Ο.Τ. Α:
Οι δικαιούχοι της έκπτωσης του Κ.Ο.Τ. Α πρέπει να πληρούν όλα τα κριτήρια εισοδήματος, περιουσίας και διαμονής του άρθρου 235 του ν. 4389/2016 (Α΄ 94) και της κατ’ εξουσιοδότηση της παραγράφου 6 αυτού εκδοθείσας αριθμ. Γ.Δ.5 οικ.2961-10/24.1.2017 (Β’ 128) απόφασης των Υπουργών Οικονομικών, Εσωτερικών, Διοικητικής Ανασυγκρότησης και Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης «Καθορισμός των όρων και των προϋποθέσεων εφαρμογής του προγράμματος Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης», όπως εκάστοτε ισχύει.
β) Β΄ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ-Δικαιούχοι Κ.Ο.Τ. Β:
Οι δικαιούχοι της έκπτωσης του Κ.Ο.Τ. Β πρέπει να πληρούν τα παρακάτω κριτήρια:
- Να έχουν οι ίδιοι και τα μέλη του νοικοκυριού τους, με βάση τους ορισμούς του άρθρου 2 της Γ.Δ.5 οικ.2961-10/24.1.2017 απόφασης «Καθορισμός των όρων και των προϋποθέσεων εφαρμογής του προγράμματος Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης», ετήσιο συνολικό πραγματικό (φορολογητέο, αυτοτελώς φορολογούμενο ή ειδικώς φορολογούμενο ή απαλλασσόμενο φόρου) ή τεκμαρτό εισόδημα, όπως αυτό προκύπτει από τις τελευταίες εκκαθαρισμένες δηλώσεις φόρου εισοδήματος των μελών του νοικοκυριού για τις οποίες έχει λήξει η οριζόμενη από τις κείμενες διατάξεις ή η παραταθείσα με οποιονδήποτε τρόπο προθεσμία υποβολής, έως τα όρια του παρακάτω πίνακα:
- Για νοικοκυριό που στη σύνθεση του περιλαμβάνει και άτομο ή άτομα με αναπηρία εξήντα επτά τοις εκατό (67%) και άνω, τα παραπάνω εισοδηματικά όρια αυξάνονται κατά οκτώ χιλιάδες (8.000) ευρώ.
- Για νοικοκυριό που στη σύνθεση του περιλαμβάνει και άτομο ή άτομα που έχουν ανάγκη μηχανικής υποστήριξης με χρήση ιατρικών συσκευών, η οποία παρέχεται κατ’ οίκον και είναι απαραίτητη για τη ζωή τους, τα παραπάνω εισοδηματικά όρια αυξάνονται κατά δεκαπέντε χιλιάδες (15.000) ευρώ.
- Για κάθε επιπλέον ενήλικο μέλος προστίθεται το ποσό των 4.500 ευρώ και για κάθε επιπλέον ανήλικο μέλος το ποσό των 2.250 ευρώ, μέχρι του συνολικού ορίου των 31.500 ευρώ ανεξαρτήτως του αριθμού των μελών του νοικοκυριού.
- Το ανώτατο όριο του παραπάνω εδαφίου αυξάνεται κατά 8.000 ευρώ για νοικοκυριό που στη σύνθεση του περιλαμβάνει και άτομο ή άτομα με αναπηρία εξήντα επτά τοις εκατό (67%) και άνω και κατά 15.000 ευρώ για νοικοκυριό που στη σύνθεση του περιλαμβάνει και άτομο ή άτομα που έχουν ανάγκη μηχανικής υποστήριξης με χρήση ιατρικών συσκευών, η οποία παρέχεται κατ’ οίκον και είναι απαραίτητη για τη ζωή τους.
- Να έχουν οι ίδιοι και τα μέλη του νοικοκυριού τους, με βάση τους ορισμούς τους άρθρου 2 της Γ.Δ. 5 οικ. 2961-10/24.1.2017 απόφασης «Καθορισμός των όρων και των προϋποθέσεων εφαρμογής του προγράμματος Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης», ακίνητη περιουσία στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό συνολικής φορολογητέας αξίας -με βάση τον υπολογισμό του Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝ.Φ.I.A.) που προκύπτει από την τελευταία εκδοθείσα πράξη προσδιορισμού φόρου- έως το ποσό των 120.000 ευρώ για μονοπρόσωπο νοικοκυριό, προσαυξανόμενη κατά 15.000 ευρώ για κάθε πρόσθετο μέλος και ανώτατο όριο τα 180.000 ευρώ.
- Τα μέλη του νοικοκυριού τους να μην εμπίπτουν στις διατάξεις του φόρου πολυτελείας και να μη δηλώνουν δαπάνες διαβίωσης για αμοιβές πληρωμάτων σκαφών αναψυχής, δίδακτρα σε ιδιωτικά σχολεία, οικιακούς βοηθούς, οδηγούς αυτοκινήτων, δασκάλους και λοιπό προσωπικό, με βάση τις τελευταίες εκκαθαρισμένες δηλώσεις φόρου εισοδήματος των μελών του νοικοκυριού, για τις οποίες έχει λήξει η οριζόμενη από τις κείμενες διατάξεις -ή η παραταθείσα με οποιονδήποτε τρόπο- προθεσμία υποβολής.
Διαβάστε ακόμη
Έκτακτες παροχές Φεβρουαρίου: Αναμένονται ανακοινώσεις – Τι αλλάζει και για ποιους
Γιατί το mega deal του Skyline αλλάζει το εγχώριο real estate (pics)