search icon

Οικονομία

Kίνητρα για εισαγωγή μικρομεσαίων επιχειρήσεων στο Χρηματιστήριο

Τι θα προβλέπει το νομοσχέδιο για τις επιχειρήσεις που θα εισέρχονται στο Χ.Α. όσο και για επενδυτές που θα συμμετέχουν σε δημόσιες εγγραφές εταιρειών εισερχόμενων στην Εναλλακτική Αγορά - Χρηματιστήριο Αθηνών: Άνοδος για τρίτη σερί εβδομάδα – Πάνω από τις 1.460 μονάδες ο Γενικός Δείκτης

Ισχυρά κίνητρα σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις, σε επενδυτές, ακόμα και στους λεγόμενους «angel investors», σχεδιάζει να δώσει η κυβέρνηση προκειμένου να ανοίξει ακόμα περισσότερο τις πύλες του Χρηματιστηρίου, ειδικά στην Εναλλακτική Αγορά (ΕΝ.Α.).

Στο νομοσχέδιο του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών για τις συγχωνεύσεις και τις εξαγορές επιχειρήσεων καθημερινά προστίθενται νέα κίνητρα για την επιχειρηματικότητα. Η νέα στόχευσή του αφορά και την ΕΝ.Α. Με τις ρυθμίσεις που σχεδιάζει η κυβέρνηση μειώνεται το πρόσθετο βάρος που επωμίζονται όσες επιχειρήσεις θέλουν να ανοίξουν τους διαύλους χρηματοδότησής τους. Για πρώτη φορά, μάλιστα, θα προσφέρονται στοχευμένα κίνητρα και διευκολύνσεις σε μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις που βρίσκονται σε στάδιο ανάπτυξης και θέλουν να χρηματοδοτήσουν τη δική τους επιχειρηματική ιδέα -αλλά συνήθως βρίσκουν κλειστές τις πόρτες των τραπεζών- προκειμένου να κάνουν την είσοδό τους στην ΕΝ.Α. του Ελληνικού Χρηματιστηρίου.

Με τις διατάξεις του νομοσχεδίου η κυβέρνηση προωθεί τα εξής:

■ Φορολογικά κίνητρα τόσο για τις επιχειρήσεις που θα εισέρχονται στο Χρηματιστήριο (υπεραπόσβεση δαπανών εισαγωγής, ίσως και στο διπλάσιο) όσο και για επενδυτές που θα συμμετέχουν σε δημόσιες εγγραφές εταιρειών που εισέρχονται στην ΕΝ.Α.
■ Μείωση του κόστους εισαγωγής, π.χ., με την αύξηση του ορίου για την υποχρέωση δημοσίευσης ενημερωτικού δελτίου (από 5 εκατ. σε 8 εκατ. ευρώ).
■ Ενίσχυση των angel investors που επενδύουν κεφάλαια αλλά θα βοηθούν στη διοίκηση και την πρόσβαση των επιχειρήσεων στις αγορές. Τα κίνητρα θα είναι αντίστοιχα με αυτά που ισχύουν για το Elevate Greece (έκπτωση από το φορολογητέο εισόδημα του 50% του κεφαλαίου που επενδύεται και έως 300.000 ευρώ ανά φορολογικό έτος).

Σήμερα συμβαίνει το εξής: για την ένταξη μιας επιχείρησης στην Εναλλακτική Αγορά του Χ.Α. μπορεί να απαιτηθούν, μεταξύ άλλων, έξοδα εξέτασης της αίτησης (από 1.000 ευρώ κατ’ ελάχιστον), εφάπαξ δικαίωμα εγγραφής στο Χρηματιστήριο (έως 7.500 ευρώ), τριμηνιαίες ή ετήσιες συνδρομές διαπραγμάτευσης μετοχών, outsourcing ανάθεση του λογιστηρίου και της νομικής υποστήριξης της εταιρείας σε ορκωτούς, σύνταξη πληροφοριακού δελτίου κ.ά. Το κόστος αυτό θα επιστρέφεται στον επιχειρηματία προκειμένου να κάνει ευκολότερη την ένταξή του στην ΕΝ.Α. και την κατηγορία Εναλλακτική Αγορά Στήριξης Επιχειρηματικότητας (ΕΝ.Α. ΣΤ.ΕΠ.) Εκεί μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις θα μπορούν να αναζητήσουν φθηνά κεφάλαια ύψους έως 5 εκατ. ευρώ που θα τους προσφερθούν μέσω Ηλεκτρονικού Βιβλίου Προσφορών, αξιοποιώντας το δίκτυο μελών του Χ.Α.

Παράλληλα ή σε δεύτερο χρόνο θα έρθει προς ψήφιση και η δυνατότητα μετάταξης μιας εταιρείας από την Κύρια στην Εναλλακτική Αγορά του Χ.Α., κάτι που -λέγεται ότι- θα εξυπηρετήσει ορισμένες από τις μικρές εισηγμένες που δεν μπορούν να αντέξουν τις ολοένα αυξημένες απαιτήσεις του κανονιστικού πλαισίου (π.χ. ESG κριτήρια) ή ενδεχομένως κι εκείνες που θα συνεχίσουν να αντιμετωπίζουν ζήτημα χαμηλής μετοχικής διασποράς.

Το ίδιο νομοσχέδιο θα προβλέπει επίσης:

■ Επέκταση του ισχύοντος πλαισίου για την απορρόφηση μικρών από μεγαλύτερες επιχειρήσεις ώστε να αυξηθεί το εύρος των πιθανών συγχωνεύσεων και συνεργασιών το οποίο σήμερα περιορίζεται μεταξύ μικρών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων.
■ Κίνητρα για τη χρηματοδότηση επιχειρήσεων που βρίσκονται σε στάδιο ανάπτυξης, έχοντας ξεπεράσει το πρώτο στάδιο της δημιουργίας, δηλαδή δεν είναι πλέον startups. Τα κίνητρα αυτά θα σχεδιαστούν με χρηματοδότηση από τα κονδύλια του ΕΣΠΑ 2021-2027 και ειδικά εργαλεία που θα προετοιμάσει η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα.
■ Φορολογικά κίνητρα για δραστηριότητες που σχετίζονται με την καινοτομία. Είναι πιθανό να επεκταθεί το χρονικό όριο των 3 ετών που υφίσταται σήμερα για την απαλλαγή φόρου για κέρδη που συνδέονται με εκμετάλλευση πατέντας.

Για την ενίσχυση της εξωστρέφειας των επιχειρήσεων θα βελτιωθεί περαιτέρω το υφιστάμενο πλαίσιο που προβλέπει φορολογικά κίνητρα για καινοτόμες δραστηριότητες. Μεταξύ άλλων, θα επεκταθεί το χρονικό όριο των 3 ετών στα 5 έτη για την απαλλαγή φόρου για κέρδη που συνδέονται με εκμετάλλευση πατέντας, στο πρότυπο του δημοφιλούς στο εξωτερικό patent box.

Διαβάστε ακόμη

Κεραμουργία Βορείου Ελλάδος: Με τα τούβλα της έχει στεγάσει 720.000 κτίρια σε όλο τον κόσμο

Τεχνολογικό black out: Μια ενημέρωση ρουτίνας με παγκόσμιες συνέπειες – Πότε θα αποκατασταθούν οι υπηρεσίες 

Ο Μπάιντεν αναρρώνει απομονωμένος και οι Δημοκρατικοί ζητούν την απόσυρσή του

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ

Exit mobile version