Με κοινή παρέμβαση έξι ηγέτες της Ευρώπης αναγνωρίζουν για πρώτη φορά από την έναρξη της πανδημίας, ότι απαιτείται κοινή δράση απέναντι στον κίνδυνο που απειλεί ολόκληρο τον πλανήτη και δεσμεύονται ότι θα βοηθήσουν να καλυφθεί το χρηματοδοτικό κενό στις 4 Μαΐου ώστε να συγκεντρωθεί ποσό 7,5 δισ. ευρώ που θα καλύψει το χρηματοδοτικό κενό για την ανακάλυψη φαρμάκου ή εμβολίου για τον κορωνοϊό. Τα χρήματα αυτά θα δοθούν για έρευνα, ώστε να βρεθούν τα θεραπευτικά μέσα και να ενισχυθούν τα συστήματα υγείας που θα τα παράσχουν σε όλους.
Η διεθνής διάσκεψη δωρητών, η οποία θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα με πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, έχει στόχο τη συγκέντρωση 7,5 δισεκατομμυρίων ευρώ, με τα οποία θα στηριχθεί η προσπάθεια ανάπτυξης εμβολίου και θεραπείας κατά του κορωνοϊού Έκκληση προς κάθε κατεύθυνση απευθύνουν η ηγεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και Ευρωπαίοι ηγέτες, μεταξύ των οποίων και η Γερμανίδα καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ.
«Κανένας από εμάς δεν έχει ανοσία στην πανδημία και κανένας μας δε θα νικήσει τον ιό μόνος του. Δε θα είμαστε πραγματικά ασφαλείς, μέχρι να είναι ασφαλείς όλοι – κάθε χωριό, κάθε πόλη και κάθε χώρα στον κόσμο» επισημαίνεται στο άρθρο, το οποίο, εκτός από την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, και την Άνγκελα Μέρκελ, συνυπογράφουν ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, και οι πρωθυπουργοί της Ιταλίας, Τζουζέπε Κόντε, και της Νορβηγίας, Έρνα Σόλμπεργκ.
«Πρόκειται για άνευ προηγουμένου, πραγματικά παγκόσμια πρόκληση. Και πρέπει να δημιουργήσουμε τις καλύτερες συνθήκες για να την ξεπεράσουμε. Πρέπει να συγκεντρώσουμε τα καλύτερα και πιο λαμπρά μυαλά του κόσμου, προκειμένου να δημιουργήσουμε εμβόλια, θεραπεία και φάρμακα για τον κόσμο» αναφέρουν οι Ευρωπαίοι ηγέτες και τονίζουν ότι θέλουν να ηγηθούν της παγκόσμιας αντίδρασης και στήριξης.
To fight the #coronavirus pandemic, we need diagnostics to be developed and made available globally.
We are joining forces to support researchers and organisations worldwide, working on innovative solutions to detect the virus.#UnitedAgainstCoronavirus #GlobalResponse
— European Commission ?? (@EU_Commission) May 2, 2020
Οπως αναφέρει η FAZ στο άρθρο τους οι έξι ευρωπαίοι ηγέτες σημειώνουν: «Ο στόχος μας είναι σαφής: την 4η Μαΐου θέλουμε να ξεκινήσουμε, στο πλαίσιο της ψηφιακής διάσκεψης δωρητών, προκειμένου να συγκεντρώσουμε 7,5 δισεκατομμύρια ευρώ. Οι πόροι που θα συγκεντρώσουμε θα ξεκινήσουν μια χωρίς προηγούμενο παγκόσμια συνεργασία μεταξύ επιστημόνων και αξιωματούχων οι οποίοι θα επιβλέπουν, μεταξύ κυβερνήσεων, διεθνών οργανισμών, ιδρυμάτων και εκπροσώπων του συστήματος υγείας» τονίζουν και εκφράζουν τη στήριξή τους προς τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και προς το Bill and Melinda Gates Foundation.
«Εάν καταφέρουμε να αναπτύξουμε εμβόλιο το οποίο θα έχει προέλθει από τις ειρηνικές προσπάθειες όλου του κόσμου, αυτό θα αποτελέσει μοναδικό δημόσιο αγαθό για τον 21ο αιώνα. Μαζί με τους εταίρους μας δεσμευόμαστε να το καταστήσουμε διαθέσιμο προς όλους» διαβεβαιώνουν οι υπογράφοντες και τονίζουν εμφατικά:
«Σήμερα είναι ο κόσμος εναντίον του κορωνοϊού. Μαζί θα νικήσουμε».
Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αναφερόμενη στη διάσκεψη της Δευτέρας σε συνέντευξή της στο γαλλικό τηλεοπτικό δίκτυο France 24, επισήμανε την ανάγκη να διασφαλιστεί ότι το εμβόλιο θα διατίθεται σε τίμια και προσιτή τιμή σε κάθε γωνιά του πλανήτη.
«Εργαζόμαστε γι’ αυτό και χρειαζόμαστε κεφάλαια» εξήγησε η κυρία φον ντερ Λάιεν, διευκρινίζοντας ότι τα 7,5 δισεκατομμύρια είναι μόνο η αρχή, καθώς μελλοντικά θα χρειαστούν περισσότερα χρήματα.
Πέρα από τις τρομακτικές της συνέπειες, η πανδημία του κορωνοϊού έχει ωστόσο και τη «θετική» της πλευρά, σημείωσε ταυτόχρονα η Γερμανίδα πολιτικός κι έκανε λόγο για διδάγματα:
«Πρέπει να είμαστε καλύτερα προετοιμασμένοι, χρειαζόμαστε πιο αποτελεσματική ανταλλαγή ιατρικών στοιχείων, τόσο στην ΕΕ όσο και σε όλον τον κόσμο, ενώ διαπιστώνουμε τώρα πόσο σημαντικό είναι να έχουμε λειτουργικά συστήματα υγείας, τα οποία θα μπορούν να αντιμετωπίσουν καταστάσεις σοκ και κρίσεις όπως η σημερινή».
Επιπλέον, η κυρία φον ντερ Λάιεν, η οποία είναι κι η ίδια γιατρός, ανέδειξε μια ακόμη φορά την ανάγκη η ΕΕ να αναπτύξει τη δυνατότητα να παραλαμβάνει, να παράγει, να αποθηκεύει και να διανέμει απαραίτητα ιατρικά είδη.
«Το άλλο θετικό είναι η τεράστια αύξηση της αλληλεγγύης που βλέπουμε τις τελευταίες εβδομάδες. Υπάρχουν πολλά παραδείγματα και είναι πολύ όμορφο να το βλέπει κανείς» δήλωσε.