«Πολυεθνικά» κυκλώματα εικονικών τιμολογίων made in China, με «πλοκάμια» που φτάνουν στην Ελλάδα και διασυνδέσεις σε Ουγγαρία και άλλες χώρες, φέρνουν στο φως οι έλεγχοι της ΑΑΔΕ, σε συνεργασία με Europol και άλλους διεθνείς ελεγκτικούς μηχανισμούς.
Την πολυεθνική απάτη αποκάλυψαν έλεγχοι της Υπηρεσίας Ερευνών και Διασφάλισης Δημοσίων Εσόδων σε εταιρείες στη Θεσσαλονίκη. Εκεί εντοπίστηκαν τρεις ατομικές επιχειρήσεις με αντικείμενο δραστηριότητας το χονδρικό εμπόριο ειδών ρούχων που, όπως αποδείχθηκε, από το 2016 έως το 2017 (μέσα στην πιο μεγάλη κρίση και με κλειστές τράπεζες) έλαβαν εικονικά φορολογικά στοιχεία αξίας 5,5 εκατ. ευρώ. Το Δημόσιο έχασε από αυτές τις τρεις επιχειρήσεις και μόνο, πάνω από 2 εκατ. ευρώ, σε μια περίοδο όπου η χώρα μάτωνε οικονομικά.
Ο έλεγχος, όμως, έδειξε ότι οι επιχειρήσεις αποτελούν μέρος ενός ευρύτερου κυκλώματος που στήνει εικονικές συναλλαγές, ιδίως με εταιρείες εμπορίας ειδών ή ρούχων κινεζικής προελεύσεως.
Η… φάμπρικα εικονικών τιμολογίων που αποκαλύφθηκε απλώνεται στο τρίγωνο Θεσσαλονίκη – Ουγγαρία – Κίνα. Η δράση του κυκλώματος περιγράφεται ως εξής:εταιρείες χωρίς καμία πραγματική δραστηριότητα εμφανίζονται να έχουν έδρα στην Ουγγαρία και να λαμβάνουν εικονικά φορολογικά στοιχεία ότι κάνουν ενδοκοινοτικές αγορές από επιχειρήσεις άλλων χωρών της Ε.Ε. Στη συνέχεια -και έναντι αδρού οικονομικού ανταλλάγματος- εκδίδουν τιμολόγια, φορολογικά στοιχεία, δελτία αποστολής κ.λπ. σε επιχειρήσεις με ελληνικό ΑΦΜ και έδρα στη χώρα μας (με αντικείμενο την εμπορία κινεζικών ειδών κυρίως), με τελικό στόχο τη μείωση του φόρου εισοδήματος και του ΦΠΑ που καταβάλλουν οι λήπτες στην Ελλάδα.
Απάτες «made in Greece»
Με το κόλπο αυτό το Ελληνικό Δημόσιο έχασε τα προηγούμενα χρόνια έσοδα δισεκατομμυρίων ευρώ από φόρους εισοδήματος και ΦΠΑ. Το κέρδος που μένει και μοιράζεται στους επιτήδειους ανέρχεται στο 50% της αξίας που αναγράφει καθένα από τα παράνομα παραστατικά.
Το «φρούτο» ενδημεί, όμως, και στη χώρα μας. Τον τελευταίο χρόνο οι ελεγκτές της ΑΑΔΕ εντόπισαν χιλιάδες πλαστά και εικονικά τιμολόγια στην αγορά, αξίας εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ.
Από έρευνες εντοπισμού των κυκλωμάτων έκδοσης και λήψης εικονικών φορολογικών στοιχείων διαπιστώνεται και ποιοι κλάδοι επιχειρήσεων πρωταγωνιστούν στην έκδοση και λήψη εικονικών φορολογικών στοιχείων, για να εμφανίζουν δαπάνες και έξοδα με αγορές που ουδέποτε έγιναν, ώστε να μην μπορούν ποτέ να φορολογηθούν.
Πώς στήνουν την απάτη
Πρωταθλητής αναδεικνύεται ο κλάδος των ηλεκτρονικών συσκευών και ειδών τηλεφωνίας. Για παράδειγμα:
■ Εταιρεία Περιορισμένης Ευθύνης (ΕΠΕ) με έδρα στο Μαρούσι και αντικείμενο δραστηριότητας το εμπόριο προϊόντων κινητής τηλεφωνίας, κατά τις χρήσεις 2019 και 2020 εξέδωσε και έλαβε 252 εικονικά φορολογικά στοιχεία αξίας 91,9 εκατ. ευρώ. Δηλαδή μέσα σε 2 χρόνια από την ΕΠΕ αυτή το Δημόσιο θα έχανε φόρους εισοδήματος 20 εκατ. ευρώ, πλέον ΦΠΑ 12,6 εκατ. ευρώ
■ Μονοπρόσωπη ΙΚΕ με μετοχικό κεφάλαιο από 1 ευρώ και έδρα στη Γλυφάδα δήλωνε ως αντικείμενο δραστηριότητας τις υπηρεσίες κινητής τηλεφωνίας. Τα έτη 2019 και 2020 εξέδωσε και έλαβε 123 εικονικά φορολογικά στοιχεία, η καθαρή αξία των οποίων ανήλθε σε 21,5 εκατ. ευρώ. Το Δημόσιο έχανε έτσι πάνω σχεδόν 4,5 εκατ. ευρώ από φόρους εισοδήματος και 5,1 εκατ. ευρώ από ΦΠΑ.
■ Στο κέντρο της Αθήνας μια προσωπική επιχείρηση με αντικείμενο την κατασκευή οργάνων και συσκευών για τις τηλεπικοινωνίες, κατά τα έτη 2019 και 2020 εμφάνιζε έσοδα 16,4 εκατ. ευρώ εκδίδοντας 123 εικονικά φορολογικά στοιχεία, ενώ η ίδια έλαβε και 116 εικονικά τιμολόγια για δαπάνες αξίας 16 εκατ. ευρώ. Το όφελος για τους επιτήδειους ξεπέρασε τα 6 εκατομμύρια ευρώ.
■ ΕΠΕ με έδρα στη Μεταμόρφωση και αντικείμενο δραστηριότητας το χονδρικό εμπόριο προϊόντων τεχνολογίας, το 2018 και το 2019 εξέδωσε και έλαβε 133 εικονικά φορολογικά στοιχεία αξίας 22,9 εκατ. ευρώ, αποκρύπτοντας ΦΠΑ 2,7 εκατ. ευρώ και φόρους εισοδήματος 4,5 εκατ. ευρώ.
■ Υποκατάστημα αλλοδαπής εταιρείας με έδρα στην Ελευσίνα και αντικείμενο δραστηριότητας το χονδρικό εμπόριο τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού, κατά τις χρήσεις 2018 και 2019 εξέδωσε και έλαβε 225 εικονικά φορολογικά στοιχεία αξίας 37,4 εκατ. ευρώ, με τον διαφυγόντα ΦΠΑ να ανέρχεται σε 2,4 εκατ. ευρώ.
Απλώνονται παντού…
Η δράση των κυκλωμάτων δεν περιορίζεται σε έναν κλάδο όμως. Στο κέντρο της Αθήνας εντοπίστηκε -ουσιαστικά ανύπαρκτη- εταιρεία με τη μορφή ΙΚΕ, με κύρια δραστηριότητα το χονδρικό εμπόριο παπουτσιών και ρούχων. Ωστόσο αποτελεί μέρος ενός ευρύτερου κυκλώματος, λήψης, έκδοσης και διακίνησης εικονικών φορολογικών στοιχείων σε αγαθά τεχνολογίας, κυρίως τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού!
Σκοπός του κυκλώματος είναι η δημιουργία ενδιάμεσων ανύπαρκτων εταιρειών, με απώτερο στόχο να κλέβουν τον ΦΠΑ σε ένα ή περισσότερα στάδια της αλυσίδας.
Συγκεκριμένα, η ως άνω εταιρεία, κατόπιν διασταύρωσης με τις Συγκεντρωτικές Καταστάσεις Πελατών – Προμηθευτών, βρέθηκε ότι το 2019 και το 2020 εξέδωσε 5.627 εικονικά φορολογικά στοιχεία, καθαρής αξίας 109,3 εκατ. ευρώ, πλέον ΦΠΑ 21,3 εκατ. ευρώ. Οι απώλειες για το Δημόσιο ανήλθαν σε 50 εκατ. ευρώ!
Ο κλοιός των ελέγχων σφίγγει και για άλλες δραστηριότητες. Ιδιαίτερα όμως για τις ένδυση και υπόδηση ή τις τεχνικές εργασίες. Για παράδειγμα:
■ Ατομική (!) επιχείρηση με έδρα στην Κόρινθο και αντικείμενο δραστηριότητας τις χωματουργικές εργασίες, κατά τα έτη 2016 και 2017 εξέδωσε 1.044 εικονικά φορολογικά στοιχεία. Η καθαρή αξία των εν λόγω στοιχείων ξεπέρασε σε 6,5 εκατ. ευρώ, πλέον ΦΠΑ 1,6 εκατ. ευρώ. Ο συγκεκριμένος επιχειρηματίας που πιάστηκε θεωρείται μέρος ενός ευρύτερου κυκλώματος, λήψης, έκδοσης και διακίνησης εικονικών φορολογικών στοιχείων.
■ Ιδιωτική κεφαλαιουχική επιχείρηση («του ενός ευρώ») με έδρα στην Πάτρα και αντικείμενο δραστηριότητας τις χωματουργικές εργασίες, κατά τα έτη 2016-2019 εξέδωσε 1.651 και έλαβε 152 εικονικά φορολογικά στοιχεία. Η καθαρή αξία των εν λόγω στοιχείων ανήλθε σε 27,6 εκατ. ευρώ. Τα κέρδη του κυκλώματος και οι ζημίες του Δημοσίου ξεπέρασαν τα 5 εκατ. ευρώ σε φόρους εισοδήματος, πλέον ΦΠΑ 6,6 εκατ. ευρώ.
Αλλά ακόμα και μια μεμονωμένη μικρή επιχείρηση (μονοπρόσωπη ΙΚΕ) στο κέντρο της Αθήνας και με αντικείμενο την παροχή διαφημιστικών υπηρεσιών, κατά τις χρήσεις του 2016 μέχρι και το 2018 γέμισε την αγορά με 2.523 εικονικά φορολογικά στοιχεία συνολικής αξίας 10,9 εκατ. ευρώ, μέσω των οποίων οι (δήθεν) πελάτες των ανύπαρκτων υπηρεσιών αυτών είχαν γλιτώσει φόρους της τάξεως των 5 εκατ. ευρώ.
Διαβάστε ακόμη
«Οδικός χάρτης» για καταθέτες: Προθεσμιακές και αμοιβαία για μεγαλύτερες αποδόσεις
Γιατί όλο και περισσότεροι Έλληνες αναζητούν δουλειές και καριέρα στο Ντουμπάι (pics)
Οι επενδύσεις μπορεί να φτάσουν φέτος τα 30 δισ. ευρώ
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ