search icon

Οικονομία

Παλινωδίες της κυβέρνησης με τον «κόφτη»

Ως τροπολογία στο πολυνομοσχέδιο το οποίο θα τεθεί προς ψήφιση την Κυριακή στο Κοινοβούλιο θα βρεθεί ο περίφημος δημοσιονομικός «κόφτης» ή Μηχανισμός Δημοσιονομικής Διόρθωσης όπως αποκαλείται επισήμως από το υπουργείο Οικονομικών

Ως τροπολογία στο πολυνομοσχέδιο το οποίο θα τεθεί προς ψήφιση την Κυριακή στο Κοινοβούλιο θα βρεθεί ο περίφημος δημοσιονομικός «κόφτης» ή Μηχανισμός Δημοσιονομικής Διόρθωσης όπως αποκαλείται επισήμως από το υπουργείο Οικονομικών.

Σύμφωνα με άτυπη ενημέρωση του ΥΠΟΙΚ «οι διατάξεις για τον Μηχανισμό Δημοσιονομικής Διόρθωσης, για λόγους τεχνικής επεξεργασίας, θα κατατεθούν ως τροπολογία στη Βουλή μετά την κατάθεση του πολυνομοσχεδίου». Όπως διευκρινίζει το ΥΠΟΙΚ, η τροπολογία που θα αφορά τον «κόφτη» θα κατατεθεί πριν από την τελική ψήφιση του πολυνομοσχεδίου.

Οι αιτίες για την καθυστέρηση μπορούν πιθανώς να αναζητηθούν στο γεγονός ότι το οικονομικό επιτελείο θα πρέπει πρώτα απ’ όλα να λάβει το «πράσινο φως» των Θεσμών, προκειμένου να μην υπάρξουν προβλήματα και… επιστροφές προς διόρθωση. Αξίζει να σημειωθεί ότι η κυβέρνηση θέλει να έχουν ψηφιστεί έως τη Δευτέρα όλα προαπαιτούμενα, προκειμένου να τα παρουσιάσει στο EuroWorkingGroup και ακολούθως στο Eurogroup της Τρίτης 24 Μαΐου.

Πού και πώς όμως προκύπτει η όλη καθυστέρηση; Κατά πληροφορίες, η ελληνική πλευρά θέλει, σε περίπτωση απόκλισης από τα στοιχεία της Eurostat κάθε Απρίλιο, να αποφασίζει τότε ο υπουργός Οικονομικών ποιες περικοπές θα γίνονται, τις οποίες θα προωθεί με Προεδρικό Διάταγμα, ενεργοποιώντας τον «κόφτη». Αν δεν το πράξει ο Ελληνας ΥΠΟΙΚ, τότε θα αποφασίζουν κατά το δοκούν οι δανειστές ποιες θα είναι οι περικοπές.

Αντιθέτως, οι δανειστές -και δη το ΔΝΤ- εμμένουν να περιγράφονται ευκρινώς και από τώρα τα πεδία των δαπανών, από τα οποία θα γίνεται κατά προτεραιότητα η περικοπή δαπανών.

Όλα αυτά, αξίζει να σημειωθεί, συμβαίνουν μόλις μία μέρα μετά τους… πανηγυρισμούς του Μεγάρου Μαξίμου για τον «κόφτη», του οποίου ισχυριζόταν ότι έχει την ιδιοκτησία και θα αποφασίζει η ίδια για τα μέτρα. «Στην αρμοδιότητα της ελληνικής κυβέρνησης παραμένει η ευθύνη προσδιορισμού των μέτρων, αν και όποτε χρειαστεί, για τη διόρθωση των δημοσιονομικών στόχων σε περίπτωση αποκλίσεων, όπως προκύπτει από τη δομή του δημοσιονομικού “κόφτη”» ανέφεραν χαρακτηριστικά κυβερνητικές πηγές.

Exit mobile version