Τις ξεχωριστές τηλεφωνικές συνομιλίες του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με την καγκελάριο της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ και τη γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ επιβεβαιώνουν ανεπισήμως κυβερνητικές πηγές.
Στο ερώτημα πότε έγιναν οι επικοινωνίες του κ. Τσίπρα με τις κυρίες Μέρκελ και Λαγκάρντ, απάντηση που να προσδιορίζει τον ακριβή χρόνο δεν δίνεται. Σιγή ασυρμάτου υπάρχει και για το περιεχόμενο των συνομιλιών, όπως και για το αν στις τριγωνικές συζητήσεις του Αλέξη Τσίπρα με την Άνγκελα Μέρκελ και την Κριστίν Λαγκάρντ βρέθηκε κοινός τόπος για να ξεπεραστεί το αδιέξοδο.
«Η κυβέρνηση στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης πραγματοποιεί κύκλο επαφών σε όλα τα επίπεδα. Καταστροφολογικά σενάρια που βλέπουν το φως της δημοσιότητας δεν έχουν την παραμικρή σχέση με την πραγματικότητα. Σύντομα, με την ολοκλήρωση των επαφών, θα υπάρξουν και οι σχετικές ανακοινώσεις» αναφερόταν σε non paper που διακινήθηκε από το Μέγαρο Μαξίμου το απόγευμα της Δευτέρας.
Ενώπιον αδιεξόδου οι συνομιλίες
«Ο πρωθυπουργός λέει ότι από τη στιγμή που τα μέτρα θα παρθούν για το 2019 και το 2020 και έρχονται σαν αντίδωρο για τη ρύθμιση του χρέους, δεν μπορούν να εφαρμοστούν αν δεν υπάρξει ρύθμιση του χρέους» είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος σε τηλεοπτική συνέντευξη που παραχώρησε την Κυριακή στον Σκάι.
Ο κ. Τζανακόπουλος παραδέχθηκε ότι η ελληνική κυβέρνηση υποχώρησε αποδεχόμενη νέα μέτρα ύψους 2%του ΑΕΠ για την περίοδο μετά το 2018. «Ναι μεν υποχώρηση όσον αφορά το δημοσιονομικό μείγμα αλλά και μία ρύθμιση για το ελληνικό χρέος…» είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
Το βασικό πολιτικό ζήτημα που έχει να διαχειριστεί η κυβέρνηση, κι αυτό φαίνεται ότι το συνειδητοποιούν τώρα στον ΣΥΡΙΖΑ, είναι ότι αποδεχόμενοι εκ των προτέρων σκληρά δημοσιονομικά και νέα μείωση συντάξεων ύψους τουλάχιστον 20% (σύμφωνα με τις διαρροές κυβερνητικών στελεχών επί τη βάση όσων συζητήθηκαν στην Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ το Σάββατο 1η Απριλίου) τα οποία θα εφαρμοστούν μετά το τέλος του 3ου Μνημονίου, είναι σαν να συναινούν στην υπογραφή ενός νέου, 4ου Μνημονίου με τους Ευρωπαίους και το ΔΝΤ. Μόνο που το 4ο Μνημόνιο θα είναι Μνημόνιο χωρίς λεφτά. Κι αυτό διότι -σύμφωνα με όσα είναι γνωστά μέχρι σήμερα- η συμφωνία μεταξύ της κυβέρνησης Τσίπρα και των δανειστών που συζητείται τώρα αλλά θα ισχύσει από το 2019 θα περιέχει μόνο μέτρα και υποχρεώσεις για τους Έλληνες φορολογούμενους χωρίς οι Ευρωπαίοι να δεσμεύονται σε επέκταση του δανεισμού…