search icon

Οικονομία

Μπενουά Κερέ: Το QE της ΕΚΤ τελειώνει το Σεπτέμβριο

Ο καθ' ύλην αρμόδιος για τις αγορές ομολόγων από την ΕΚΤ και της παρακολούθησης του ελληνικού προγράμματος βλέπει «εύλογη πιθανότητα» να μην παραταθεί το πρόγραμμα - Μόνη χώρα που δεν «γεύτηκε» τους «καρπούς» του QE η Ελλάδα 

 

 

«Εύλογη πιθανότητα» το ύψους 2,55 τρισ. ευρώ πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης να μην παραταθεί και πάλι μετά τη λήξη του τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, βλέπει ο Μπενουά Κερέ, ο άνθρωπος που είναι αρμόδιος για τις αγορές ομολόγων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αλλά και αυτός που εκ μέρους της Κεντρικής Τράπεζας παρακολουθεί την εξέλιξη του ελληνικού προγράμματος προσαρμογής. 

Κάτι που σημαίνει ότι η Ελλάδα δεν πρόκειται να «γευτεί» ούτε στο ελάχιστο τους «καρπούς» του QE που συρρίκνωσε το κόστος δανεισμού στην Ευρωζώνη. 

«Δεδομένων αυτών που βλέπουμε στην οικονομία, πιστεύω ότι υπάρχει εύλογη πιθανότητα η παράταση του προγράμματος αγοράς περιουσιακών στοιχείων που αποφασίσθηκε τον Οκτώβριο να είναι η τελευταία», δήλωσε ο Κερέ στο κινεζικό οικονομικό περιοδικό Caixin Global.

Ο ίδιος πρόσθεσε πως η ΕΚΤ θα διατηρήσει το πρόγραμμα αν χρειάζεται, αλλά έχει επίσης «πολλά εργαλεία για να αντιδράσει», αν ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη, που αυτή τη στιγμή προβλέπεται ότι θα είναι κάτω από 2% τα επόμενα χρόνια, αποδειχθεί υψηλότερος απ’ όσο αναμένεται.

Υπενθυμίζεται πως ο Μπενουά Κερέ, το μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ που είναι αρμοδιο για τις επιχειρήσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στις αγορές, ήταν άλλοτε βασικός υποστηρικτής της πολιτικής ποσοτικής χαλάρωσης του προέδρου της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι, αλλά τους τελευταίους μήνες ανοίγει την πόρτα για μια ενδεχόμενη διακοπή της πολιτικής αυτής.

Σε κάθε περίπτωση η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα της Ευρωζώνης που δεν άγγιξε το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ λόγω των παλινωδιών της πρώτης κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ με αποτέλεσμα το κόστος δανεισμού στη δευτερογενή αγορά να παραμένει απαγορευτικό για την βιώσιμη έξοδο της χώρας στις χρηματαγορές και την εξάρτηση απ’ τα δάνεια του ESM και του ΔΝΤ. 

Με πληροφορίες από ΑΠΕ ΜΠΕ

Exit mobile version