H συμφωνία του Eurogroup θα επιτρέψει τη σταθεροποίηση της ελληνικής οικονομίας και την επιστροφή των επενδύσεων, ωστόσο δεν δίνει ξεκάθαρη απάντηση στο ζήτημα της βιωσιμότητας τους χρέους, τονίζει το μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), Μπενουά Κερέ, σε κοινή συνέντευξη που έδωσε στις εφημερίδες Le Monde και La Stampa.
Συγκεκριμένα ερωτηθείς για ποιοι θα μπορούσαν να είναι οι προωθητικοί παράγοντες της ανάπτυξης στην Ελλάδα, η οικονομία της οποίας έχει πληγεί στα χρόνια της κρίσης, ο Κερέ απάντησε: Αυτό είναι το θέμα που μπορεί να αντιμετωπίσει τώρα η ελληνική κυβέρνηση. Η συμφωνία που επιτεύχθηκε στο Eurogroup τον Ιούνιο δεν είναι τέλεια, επειδή δεν δίνει μία ξεκάθαρη απάντηση στο ζήτημα της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, αλλά θα επιτρέψει τη σταθεροποίηση της οικονομίας και την επιστροφή των επενδύσεων. Εάν η πολιτική αβεβαιότητα και οι αβεβαιότητες σχετικά με την εφαρμογή του πακέτου βοήθειας εξαφανισθούν, είμαι βέβαιος ότι η Ελλάδα θα μπορέσει να επωφεληθεί από μία ισχυρή κυκλική ανάκαμψη που θα της επιτρέψει τελικά να εξετάσει το μοντέλο της μελλοντικής ανάπτυξης. Έχει έρθει ο χρόνος να τεθούν αυτά τα μακροπρόθεσμα ερωτήματα».
Ο κ. Κερέ έκανε ειδική μνεία και στην εγχώρια πολιτική «σκηνή», ξεκαθαρίζοντας πως εφόσον υπάρξει πολιτική σταθερότητα και εξαφανιστούν οι αβεβαιότητες γύρω από την εφαρμογή του προγράμματος, «η Ελλάδα θα μπορέσει να ωφεληθεί από μία ισχυρή κυκλική ανάκαμψη».
Όσον αφορά τη νομισματική πολιτική της ΕΚΤ, διαβεβαίωσε ότι η κεντρική τράπεζα θα πρέπει να προσαρμόσει προσεκτικά και ευέλικτα την πολιτική της, ώστε να αποφευχθούν οι απότομες κινήσεις των αγορών. «Δεν υπάρχει λόγος να αλλάξει τώρα η στρατηγική της ΕΚΤ, δεδομένου ότι ο πληθωρισμός είναι χαμηλός» συμπλήρωσε, καταλήγοντας.