search icon

Οικονομία

ΚΕΠΕ: Σε αύξηση ο δείκτης «φόβου» – Ενισχύεται η αβεβαιότητα για την οικονομία

Στις 31 Μαρτίου ο δείκτης ήταν σε επίπεδα χαμηλότερα του ιστορικού μέσου όρου (από τον Ιανουάριο του 2004), ο οποίος καθορίζεται στο 32,52%

Αύξηση εμφάνισε τον Μάρτιο ο λεγόμενος δείκτης «φόβου», ο οποίος καταρτίζεται από το Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ), αποτυπώνοντας την αβεβαιότητα για την βραχυπρόθεσμη πορεία της ελληνικής αγοράς.

Η τιμή, λοιπόν, του δείκτη KEPE GRIV αυξήθηκε στο 29,10% στις 31 Μαρτίου του 2023 από 25,82% στις 28 Φεβρουαρίου του ίδιου έτους. Επιπλέον, η μέση ημερήσια τιμή έφθασε στο 29,92% από 27,18% προηγουμένως.

Η εξέλιξη του δείκτη, σύμφωνα με το ΚΕΠΕ, αποτυπώνει την αύξηση της αβεβαιότητας για την αναμενόμενη βραχυπρόθεσμη πορεία της ελληνικής αγοράς σε σχέση με τα τέλη του προηγούμενου μήνα.

Στις 31 Μαρτίου, δε, ο δείκτης ήταν σε επίπεδα χαμηλότερα του ιστορικού μέσου όρου (από τον Ιανουάριο του 2004), ο οποίος καθορίζεται στο 32,52%.

Όσον αφορά τον Σύνθετο Δείκτη Προήγησης (ΣΔΠ), ο οποίος παρέχει πρόδρομες ενδείξεις για την πορεία και τις μεταστροφές στην ελληνική οικονομική δραστηριότητα, σημείωσε άνοδο για τέταρτη συνεχόμενη περίοδο, φτάνοντας στο υψηλότερο επίπεδο.

Ας σημειωθεί, βέβαια, ότι η τελευταία μέτρηση αφορούσε τον Δεκέμβριο του 2022, δηλαδή πριν την τραγωδία στα Τέμπη και τη διεθνή τραπεζική κρίση.

Η εν λόγω εξέλιξη φαίνεται να αποτελεί συνέχεια της συνολικά ανοδικής πορείας που ακολουθεί ο ΣΔΠ από τα μέσα του 2020 και έπειτα. Σε αυτή τη βάση, θεωρείται ότι αντανακλά την ενίσχυση των θετικών προσδοκιών και εκτιμήσεων των συμμετεχόντων στην οικονομική δραστηριότητα, παρέχοντας πρόδρομες ενδείξεις για βελτίωση των οικονομικών συνθηκών.

Παράλληλα, καταδεικνύει ότι δεν υπερισχύουν οι αρνητικές επιπτώσεις και η απορρέουσα αβεβαιότητα που σχετίζονται με την εξέλιξη του πληθωρισμού και των επιτοκίων.

Σε κάθε περίπτωση, απαραίτητη καθίσταται η επανεκτίμηση του ΣΔΠ με στόχο την απόκτηση επιπρόσθετων ενδείξεων, καθώς η ενσωμάτωση νέων στοιχείων αναμένεται να καταδείξει τη συνέχιση ή μη των παρατηρούμενων τάσεων αναφορικά με την πορεία της μελλοντικής εγχώριας οικονομικής δραστηριότητας.

Διαβάστε ακόμα

Ο Ραγκούσης, ο ΓΑΠ, ο ΔΟΛ (μια διδακτική ιστορία) το ξεκαθάρισμα στο Χρηματιστήριο και η 200άρα του Ντίνου!

Μύκονος: Οι πλειστηριασμοί και οι αυθαιρεσίες που… βγάζουν μάτι (pics)

Ανοίγουν οι πλατφόρμες για ρύθμιση χρεών προς το Δημόσιο

Exit mobile version