Οριακή άνοδο δύο θέσεων καταγράφει η Ελλάδα στη φετινή μελέτη του Δείκτη Οικονομικής Ελευθερίας που δημοσιεύει σήμερα το ΚΕΦίΜ σε συνεργασία με το καναδικό Ινστιτούτο Fraser καθώς η χώρα μας καταλαμβάνει την 70η θέση ανάμεσα σε 165 χώρες.
Η Ελλάδα έχει ακόμα πολύ δρόμο να διανύσει προκειμένου να πετύχει μεγαλύτερη οικονομική ελευθερία, καθώς σύμφωνα με τη μελέτη, η οποία βασίστηκε σε στοιχεία του 2022 αναδεικνύεται η υστέρηση της Ελλάδας ως προς το μέγεθος του κράτους, με τη χώρα να καταλαμβάνει την 16η χειρότερη θέση παγκοσμίως σε αυτό τον τομέα.
Παρά τη μικρή βελτίωση, η χώρα βρίσκεται στις χαμηλότερες θέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μαζί με την Πολωνία, ενώ στην παγκόσμια κατάταξη τοποθετείται ανάμεσα στη Μογγολία και την Κένυα.
Η κατάταξη της Ελλάδας στα πέντε βασικά πεδία του δείκτη:
• Μέγεθος του κράτους: 150η θέση
• Κράτος δικαίου και ιδιοκτησιακά δικαιώματα: 50η θέση
• Πρόσβαση σε ισχυρό νόμισμα: 68η θέση
• Ελευθερία στο διεθνές εμπόριο: 36η θέση
• Ρυθμιστικό περιβάλλον στην τραπεζική πίστη, τα εργασιακά και την επιχειρηματικότητα: 75η θέση.
Στην κορυφή του δείκτη βρίσκονται και φέτος το Χονγκ Κονγκ και η Σιγκαπούρη, καταλαμβάνοντας την 1η και τη 2η θέση αντίστοιχα. Η Ελβετία, η Νέα Ζηλανδία και οι ΗΠΑ συμπληρώνουν την πεντάδα των χωρών με τις καλύτερες επιδόσεις παγκοσμίως.
Οι 5 χώρες με τη χαμηλότερη βαθμολογία στον φετινό δείκτη είναι η Αλγερία, η Συρία, το Σουδάν, η Ζιμπάμπουε, και τελευταία η Βενεζουέλα.
Χώρες όπως η Βόρεια Κορέα και η Κούβα δεν ταξινομούνται λόγω έλλειψης δεδομένων.
Άλλες αξιοσημείωτες κατατάξεις περιλαμβάνουν τη Δανία (6η), την Ιαπωνία (11η), τη Γερμανία (16η), την Ιταλία (51η), τη Γαλλία (36η), την Ινδία (84η), τη Ρωσία (94η), τη Βραζιλία (119η) και την Κίνα (104η).
Ο Δείκτης Οικονομικής Ελευθερίας μετρά τον τρόπο με τον οποίο οι πολιτικές και οι θεσμοί των 165 χωρών του Δείκτη υποστηρίζουν την οικονομική ελευθερία.
Το Ινστιτούτο Fraser εκπονεί την ετήσια μελέτη για την Οικονομική Ελευθερία στον Κόσμο σε συνεργασία με ένα δίκτυο ανεξάρτητων ερευνητικών και εκπαιδευτικών ινστιτούτων από περίπου 100 χώρες, μεταξύ των οποίων είναι το ΚΕΦΙΜ.
Πρόκειται για μια πρωτότυπη μέτρηση της οικονομικής ελευθερίας, που υπολογίζεται βάσει των θεσμών και των πολιτικών που εφαρμόζει κάθε χώρα σε πέντε πεδία:
- το μέγεθος του κράτους
- το κράτος δικαίου και τα ιδιοκτησιακά δικαιώματα
- την πρόσβαση σε ισχυρό νόμισμα
- την ελευθερία στο διεθνές εμπόριο και
- το ρυθμιστικό περιβάλλον στην τραπεζική πίστη, τα εργασιακά και την επιχειρηματικότητα.
Διαβάστε ακόμη
Ενοίκια: Ο «εφιάλτης» των καθυστερήσεων και οι λύσεις που προσφέρει ο νόμος
Ταξί: Τα POS αποκάλυψαν έναν… κρυφό θησαυρό
ΕΚΤ: Αναμένεται να προχωρήσει σήμερα σε νέα μείωση επιτοκίων
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα