search icon

Οικονομία

Κεφάλαια 1 δισ. ευρώ για τον εκσυχρονισμό της αγροτικής παραγωγής

Ενεργοποιούνται τα Σχέδια Βελτίωσης για τους αγρότες – Έως τέλος Γενάρη οι αποφάσεις ένταξης - Ολοκληρώθηκε ο έλεγχος των αιτήσεων στην Αττική

Κεφάλαια που ξεπερνούν το 1 δισ. ευρώ και τα οποία θα διατεθούν για τον εκσυγχρονισμό της αγροτικής παραγωγής της χώρας αναμένεται να κινητοποιηθούν το επόμενο χρονικό διάστημα μετά και το «ξεπάγωμα» των σχεδίων βελτίωσης που ανακοίνωσε σήμερα το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων έπειτα από απραξία δύο ετών περίπου.

Τα σχέδια βελτίωσης ουσιαστικά αφορούν επιδοτήσεις προς αγρότες που θέλουν να αντικαταστήσουν ή να εκσυγχρονίσουν το μηχανολογικό τους εξοπλισμό, και κυρίως την αγορά τρακτέρ.

Η δημόσια δαπάνη του μέτρου έχει αυξηθεί από τα 316 εκατ. ευρώ στα 600 εκατ. ευρώ προκειμένου να καλυφθούν όσο το δυνατόν περισσότερες αιτήσεις. Μάλιστα απ’ το υπουργείο ήδη γνωστοποιήθηκε πως ο έλεγχος των αιτήσεων στην Αττική έχει ολοκληρωθεί.

Την ίδια ώρα όμως οι αγρότες θα έχουν πρόσβαση μέσω του νεοσύστατου Ταμείου Αγροτικών Εγγυήσεων και σε χαμηλότοκο δανεισμό που μπορεί μέσω μόχλευσης να φθάσει τα 400 εκατ. ευρώ. Δανεισμός στοχευμένος και συνδεδεμένος με σχέδια εκσυγχρονισμού της παραγωγής.

Σύμφωνα με τον υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Μάκη Βορίδη τα Σχέδια Βελτίωσης, που αποτελούν βασικό επενδυτικό μέτρο του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης με στόχο τον εκσυγχρονισμό των γεωργικών εκμεταλλεύσεων, σε συνδυασμό με τα δύο, μοναδικά στο είδος τους, χρηματοδοτικά εργαλεία που συγκρότησε το Υπουργείο σε συνεργασία με το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, ανοίγουν το δρόμο στην ανάταξη της αγροτικής οικονομίας της πατρίδας μας.

Σε ο,τι αφορά στις αιτήσεις για υπαγωγή στα σχέδια βελτίωσης στην περιφέρεια Αττικής, η ΓΓ Αγροτικής Πολιτικής και Διαχείρισης Κοινοτικών Πόρων προέβη σε ανάρτηση των αποτελεσμάτων του διοικητικού ελέγχου. Σημειώνεται ότι επί των αποτελεσμάτων υπάρχει η δυνατότητα υποβολής ένστασης εντός ενός μηνός.

Παράλληλα, συνεχίζεται με ταχείς ρυθμούς η αξιολόγηση των αιτήσεων ενίσχυσης στις υπόλοιπες Περιφέρειες της χώρας. Ήδη μέχρι σήμερα έχουν ολοκληρωθεί οι εργασίες των γνωμοδοτικών επιτροπών για 7.744 αιτήσεις ενώ έχει τεθεί ο στόχος της έκδοσης των αποφάσεων ένταξης έως το τέλος του Ιανουαρίου του 2020.

Exit mobile version