Επιτυχημένη θεωρείται από το Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ), η απόφαση να υπάρξουν δεσμεύσεις τραπεζικών λογαριασμών μέσω ηλεκτρονικού κατασχετηρίου.
Όπως αναφέρει δημοσίευμα της «Καθημερινής» στο διάστημα Ιανουάριος – Αύγουστος 2016 το συνολικό ποσό που εισπράχθηκε μέσω αυτής της διαδικασίας έφθασε στα 25 εκατ. ευρώ και επετεύχθη μετά από δέσμευση περίπου 135.000 λογαριασμών που ανήκαν σε 27.502 οφειλέτες.
Ταυτόχρονα, όμως, υπάρχει η εκτίμηση ότι έχουν εισπραχθεί επιπλέον 125 εκατ. ευρώ, από την ένταξη στο καθεστώς των 12 δόσεων, όσων «φοβήθηκαν» ότι οι τραπεζικοί τους λογαριασμοί θα δεσμευθούν εάν δεν ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους.
Σύμφωνα πάντα με την «Καθημερινή» οι οφειλέτες, για να αποκτήσουν ξανά πρόσβαση στους λογαριασμούς τους, σπεύδουν να ρυθμίσουν την οφειλή τους και να καταβάλουν τις αντίστοιχες μηνιαίες δόσεις μαζί με τις τρέχουσες καταβολές ασφαλιστικών εισφορών.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι το ΚΕΑΟ υποστηρίζει ότι προχωρά στη δέσμευση λογαριασμών μόνο αφού υπάρξει ενδελεχής εξέταση του προφίλ του οφειλέτη και διαπιστωθεί ότι έχει ρευστότητα και φυσικά χρήματα στους λογαριασμούς οι οποίοι δεσμεύονται.
Από την πλευρά της, η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας υποστηρίζει ότι δεν έχουν επιδοθεί κατασχετήρια στους χιλιάδες οφειλέτες-ελεύθερους επαγγελματίες με οφειλή από 5.000 έως 60.000 ευρώ, ενώ δεν υπάρχει και καμία πρόθεση να μεταφερθούν χρέη κάτω των 5.000 ευρώ στο ΚΕΑΟ, τουλάχιστον άμεσα.
Οι συνολικοί οφειλέτες που έχουν εγγραφεί στα μητρώα του ΚΕΑΟ ανέρχονται σε 314.790 και στόχος του Κέντρου για το 2016 είναι να εισπράξει 800 εκατ. ευρώ, ήτοι περίπου 200 εκατ. ευρώ το τρίμηνο. Από τα έως τώρα στοιχεία για το τρέχον έτος φαίνεται ότι είναι πιθανό να επιτευχθεί ο σκοπός. Μόνο κατά το β΄ τρίμηνο εισπράχθηκαν ποσά 196 εκατ. ευρώ.
Το β΄ τρίμηνο του 2016 οι συνολικές ληξιπρόθεσμες οφειλές του ΚΕΑΟ ανήλθαν στα 16,61 δισ. ευρώ, αυξημένες κατά 830 εκατ. ευρώ σε σχέση με τα 15,78 δισ. ευρώ που είχαν καταγραφεί ένα τρίμηνο νωρίτερα.