© Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
Πόλεμο κατά του παρεμπορίου έχει κηρύξει η νέα ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, σε μια προσπάθεια να περιορίσει τη μάστιγα που αφαιρεί από τη νόμιμη αγορά, όπως υπολογίζουν οι εμπορικοί φορείς, περί τα 17 δισ. ευρώ τον χρόνο και προκαλεί μεγάλη τρύπα στα δημόσια έσοδα.
Ηδη από τα μέσα Αυγούστου οι επιτόπιοι έλεγχοι των μεικτών κλιμακίων της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου και της Αστυνομίας έχουν αυξηθεί με γεωμετρική πρόοδο σε όλη την επικράτεια βγάζοντας αρκετά λαβράκια. Παράλληλα έχουν συσταθεί ομάδες εργασίας στο υπουργείο με τη συμμετοχή και φορέων της αγοράς για τη συνολική αναθεώρηση του συστήματος ελέγχου, εποπτείας, αποτροπής και κυρώσεων καθώς αναγνωρίζεται ότι από μόνοι τους οι έλεγχοι δεν μπορούν να περιορίσουν το φαινόμενο.
«Η καταπολέμηση του παρεμπορίου αποτελεί βασική μας προτεραιότητα. Και πάνω σε αυτό θέλουμε επίσης να στείλουμε και ένα μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση, ότι υπάρχει κράτος», δηλώνει στο «business stories» ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Νίκος Παπαθανάσης, ο οποίος έχει την αρμοδιότητα γύρω από το θέμα. «Δυστυχώς στη χώρα μας έχουμε μάθει στην ανοχή της παραβατικότητας. Αυτό θέλουμε να το αλλάξουμε και ο κόσμος να αισθανθεί και πάλι ότι υπάρχει δομημένο κράτος», προσθέτει.
«Μόχλευση δυνάμεων»
Σύμφωνα με πληροφορίες του «b.s.», το σχέδιο που καταρτίζεται αφορά δύο κομμάτια: το καθαρά επιχειρησιακό και το νομικό – νομοθετικό που θα δημιουργεί ένα νέο πλαίσιο για την αντιμετώπιση των παράνομων προϊόντων από τους μηχανισμούς ελέγχου. Στο πλαίσιο αυτό, βασική στόχευση των σχεδίων που είναι υπό επεξεργασία είναι η μεγαλύτερη συνεργασία μεταξύ των συναρμόδιων ελεγκτικών και διωκτικών αρχών με την ίδια την αγορά.
Μάλιστα η ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης διαμηνύει ότι θέλει να φτιάξει ένα σύστημα αποδοτικό, το οποίο θα μπορεί να μοχλεύει και δυνάμεις από την ίδια την αγορά στη μάχη κατά του παρεμπορίου. «Να ξεκλειδώσουμε δυνάμεις, είτε αφορούν το Δημόσιο είτε ιδιωτικούς φορείς που θα μπορούν να βοηθήσουν από το κομμάτι της πρόληψης, της πληροφόρησης μέχρι και τον έλεγχο», τονίζει ο κ. Παπαθανάσης. Προς αυτή την κατεύθυνση, όπως εξηγεί, εξετάζονται διάφορα σενάρια.
Σε κάθε περίπτωση και έως ότου ξεδιπλωθεί το νέο σχέδιο στο οποίο θα έχουν λόγο και οι φορείς της αγοράς, οι έλεγχοι θα εξακολουθήσουν να βαίνουν αυξανόμενοι. Μόνο τον Σεπτέμβριο πραγματοποιήθηκαν από τα μεικτά κλιμάκια της Αστυνομίας και της Γ.Γ. Εμπορίου 978 επιτόπιοι έλεγχοι και εντοπίστηκαν 226 παραβάσεις. Παράλληλα πραγματοποιήθηκαν μεγάλες επιχειρήσεις στο κέντρο της Αθήνας, στον Πειραιά, στην Αγία Βαρβάρα, στη Θεσσαλονίκη, στη Λάρισα και τη Ρόδο.
Ενδεικτικό των άμεσων αντανακλαστικών της νέας πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου ήταν και η μεγάλη επιχείρηση στο Λουτράκι τον περασμένο μήνα καθ’ υπόδειξιν του υπουργού Ανάπτυξης Αδωνη Γεωργιάδη έπειτα από καταγγελία που είχε δεχτεί μέσω Twitter.
Οι φορείς
Οι φορείς της αγοράς βλέπουν με θετικό μάτι την ένταση των προσπαθειών της νέας ηγεσίας του υπουργείου. Τονίζουν όμως ότι το πρόβλημα είναι ιδιαίτερα πολύπλοκο και γι’ αυτό σπεύδουν να δηλώσουν τη διαθεσιμότητά τους σε κάθε μορφή συνεργασίας. Στις συζητήσεις που γίνονται για το συνολικό νέο σχέδιο αντιμετώπισης του παρεμπορίου η Εθνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ) προτάσσει την ανάπτυξη ευρύτερων συνεργειών μεταξύ των εμπλεκόμενων φορέων καταθέτοντας παράλληλα πέντε συγκεκριμένες προτάσεις:
1. Να υλοποιηθεί η πάγια πρότασή της για την ανίχνευση των παράνομων προϊόντων κατά την είσοδό τους στη χώρα.
2. Να εντατικοποιηθούν οι αυστηροί έλεγχοι στις αποθήκες χονδρικής διανομής και πώλησης, όπου συγκεντρώνονται τα παράνομα εμπορεύματα.
3. Να αναβαθμιστεί ο ρόλος του Συντονιστικού Κέντρου Εποπτείας Αγοράς και Αντιμετώπισης Παρεμπορίου (ΣΥΚΕΑΑΠ), μέσω της διενέργειας εντατικότερων και ποιοτικότερων ελέγχων, με την άμεση δέσμευση και καταστροφή των κατασχεμένων αντικειμένων.
4. Να αναπτυχθεί κουλτούρα συνεργασιών και ανταλλαγής πληροφοριών και απόψεων μεταξύ των συνεργαζόμενων μερών.
5. Τέλος, να διενεργούνται εξονυχιστικοί έλεγχοι τόσο στα εμπορεύματα υπαίθριου εμπορίου όσο και στις άδειες των μικροπωλητών.