Τον Ιανουάριο θα ξεκινήσει η διαδικασία για τον προσδιορισμό της αύξησης στον κατώτατο μισθό όπως προανήγγειλε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστής Χατζηδάκης.
Όπως είπε μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ, στις αρχές Ιανουαρίου 2023, θα ξεκινήσει η διαβούλευση με τους κοινωνικούς εταίρους, τα επιστημονικά ινστιτούτα, την Τράπεζα της Ελλάδος και το ΚΕΠΕ και, στη συνέχεια, ο υπουργός Εργασίας θα προτείνει το ύψος του κατώτατου μισθού, λαμβάνοντας υπόψη τα αποτελέσματα της διαβούλευσης και την εξέλιξη της οικονομίας συνολικά. «Θα εξετάσουμε από τη μία πλευρά την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων και της οικονομίας και από την άλλη τις ανάγκες των εργαζομένων. Δεν χαρίζουμε σε κανέναν το μονοπώλιο της κοινωνικής ευαισθησίας», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Χατζηδάκης.
Σχετικά με την οικονομική στήριξη στους πολίτες, ο υπουργός Εργασίας απάντησε ότι η κυβέρνηση διακρίνεται για την κοινωνική της ευαισθησία και συμπλήρωσε ότι «”τα δώστα όλα” τα ζήσαμε, τα πληρώσαμε και αυτή η κυβέρνηση δεν είναι αυτής της σχολής».
Για τις συντάξεις
Αναφορικά με τις συντάξεις, ο υπουργός Εργασίας τόνισε ότι θα ξεπαγώσουν για όλους, έπειτα από μία 12ετία και διευκρίνισε ότι θα δοθεί μία συνολική αύξηση στους συνταξιούχους που θα είναι συνάρτηση της αύξησης του ΑΕΠ και της αύξησης του τιμαρίθμου, ενώ υπενθύμισε ότι, από την 1η Ιανουαρίου 2023, καταργείται η εισφορά αλληλεγγύης.
Μεταξύ άλλων, ο κ. Χατζηδάκης δήλωσε ότι η κυβέρνηση έχει αντιμετωπίσει τα μεγάλα προβλήματα με σοβαρότητα και υπευθυνότητα. «Η ανεργία έχει μειωθεί από 17,3% στο 12,1%. Αυτό είναι αποτέλεσμα της συνολικής κυβερνητικής πολιτικής και, παρά την ενεργειακή κρίση, οι προβλέψεις είναι ότι και φέτος, όχι μόνο λόγω του τουρισμού, θα έχουμε ισχυρή ανάπτυξη στην Ελλάδα. Αυτό είναι αποτέλεσμα της συνολικής οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης» σχολίασε ο υπουργός.
Τέλος, ο κ. Χατζηδάκης επεσήμανε ότι οι εκκρεμείς κύριες συντάξεις ανέρχονται σε 30.000, πέραν των διεθνών και θα τύχουν άμεσης αντιμετώπισης. Όπως ανέφερε, έχει γίνει μία μεγάλη προσπάθεια για την επιτάχυνση της διαδικασίας απονομής των εκκρεμών συντάξεων, η οποία έχει ήδη αποδώσει καρπούς.
Στεγαστική πολιτική
Αναφορικά με τη στεγαστική πολιτική, ο κ. Χατζηδάκης έκανε λόγο για επανεκκίνησή της, επισημαίνοντας ότι, εδώ και πολλά χρόνια, δεν υπάρχει ουσιαστική, κεντρική, συντονισμένη στεγαστική πολιτική.
Όπως σημείωσε, η νέα στεγαστική πολιτική θα επικεντρώνεται κυρίως στα νέα ζευγάρια, καθώς το κόστος στέγης είναι υψηλό και αυτό το γεγονός δημιουργεί πίεση και επιτείνει και το δημογραφικό. «Θα αξιοποιήσουμε όλα τα εργαλεία και θα ασκήσουμε μία σύγχρονη επιδοματική πολιτική ως προς τη στέγαση» υπογράμμισε.
Διαβάστε ακόμα:
HSBC: Συστάσεις αγοράς και αυξήσεις τιμών στόχων για τις τράπεζες
Eurostat: Στο 11,3% ο πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Ιούλιο
Βασίλης Κικίλιας: Πάμε για ρεκόρ εσόδων από τον τουρισμό