Σε ποσοστό αύξησης κατώτατου μισθού 4% συγκλίνουν οι απόψεις οικονομολόγων με γνώμονα να διαφυλαχθεί η ανταγωνιστικότητα της οικονομίας. Ειδικότερα, η διαβούλευση ξεκίνησε με στόχο να ισχύσει ο νέος μισθός από 1η Απριλίου, ενώ με βάση κυβερνητικές πηγές το ποσοστό αύξησης θα ξεπερνάει το 5%.
Οι τεχνοκράτες όπως αναφέρει η Καθημερινή, κινούνται σε πιο συντηρητική κατεύθυνση, καθώς επικαλούνται ότι ο μισθός δεν πρέπει να αυξάνεται περισσότερο από το άθροισμα της μεταβολής της παραγωγικότητας και του πληθωρισμού, ώστε να μη δημιουργούνται πληθωριστικές πιέσεις. Το δεύτερο κριτήριο είναι να μην επηρεάζεται αρνητικά η ανταγωνιστικότητα.
Δεδομένου ότι ο πληθωρισμός προβλέπεται το 2024 ότι θα είναι 2,6% (προϋπολογισμός 2024) έως 3% (ΤτΕ) και η παραγωγικότητα προβλέπεται να αυξηθεί κατά 1% (σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Κομισιόν), μια «συνετή» αύξηση του κατώτατου μισθού θα ήταν 4%. Σύμφωνα, με μια άλλη εκδοχή, στον υπολογισμό θα έπρεπε να λαμβάνεται υπόψη ο στόχος για τον πληθωρισμό, το 2%, οπότε θα προέκυπτε αύξηση 3%.
Έτσι, μια αύξηση 5% φέτος θα τον ανέβαζε στα 819 ευρώ, ενώ αν το ποσοστό περιοριστεί στο 4%, θα ανέβει στα 811 ευρώ. Στόχος της κυβέρνησης είναι στο τέλος της τετραετίας να φτάσει τα 950 ευρώ.
Ο μέσος μισθός, σύμφωνα με τα στοιχεία του συστήματος «ΕΡΓΑΝΗ», αυξήθηκε κατά 6,4% το 2023 και σωρευτικά την περίοδο 2019-2013 στον ιδιωτικό τομέα αυξήθηκε κατά 15%. Ετσι, κάλυψε οριακά τις απώλειες του πληθωρισμού. Μαζί με τον δημόσιο τομέα, όπου δεν δόθηκαν καθόλου αυξήσεις μέχρι φέτος, ο μέσος μισθός αυξήθηκε κατά 11,5% την τετραετία, υπολειπόμενος του πληθωρισμού. Στόχος της κυβέρνησης είναι, ως γνωστόν, να φτάσει ο μέσος μισθός τα 1.500 ευρώ στο τέλος της τετραετίας, έναντι 1.251 ευρώ που ήταν το 2023, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΡΓΑΝΗ.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η αύξηση του κατώτατου μισθού συμπαρασύρει σε αυξήσεις και τα υψηλότερα κλιμάκια. Ωστόσο, όπως διαπιστώνουν οι οικονομολόγοι, αυτό αφορά κυρίως τους χαμηλούς μισθούς, κοντά στον κατώτατο και όχι τα υψηλότερα κλιμάκια.
Διαβάστε ακόμη
Ελληνο-σερβικό φόρουμ: Το deal που κλείδωσε, οι στόχοι που τέθηκαν και τα έργα των €18 δισ. (pics)
Δανειολήπτες πληρώνουν «στα τυφλά» ασφάλιση κατοικίας και χάνουν τον μειωμένο ΕΝΦΙΑ (pic)
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ