search icon

Οικονομία

Κατώτατος μισθός: Aύξηση από 1η Απριλίου – Τα σενάρια που εξετάζει η κυβέρνηση (upd)

Τα σενάρια και το χρονοδιάγραμμα

Στη Βουλή αναμένεται να κατατεθεί τις επόμενες ημέρες η απαιτούμενη διάταξη για την εφαρμογή της αύξησης του κατώτατου μισθού από την 1η Απριλίου.   Τις επόμενες εβδομάδες εργοδότες και εργαζόμενοι θα υποβάλλουν τις προτάσεις τους, τις οποίες θα αξιολογήσει το ΚΕΠΕ και στις αρχές Μαρτίου ο Κωστής Χατζηδάκης θα εισηγηθεί στο υπουργικό συμβούλιο τις νέες αυξήσεις.  Η διαδικασία διαλόγου θα έχει ολοκληρωθεί έως τις 15 Μαρτίου.

Κυβερνητικές πηγές ανέφεραν ότι τα σενάρια για αύξηση του κατώτατου μισθού στα 780 ευρώ δεν ισχύουν με δεδομένο ότι πέρυσι αυξήθηκε κατά 10% λόγω του πληθωρισμού και δεν είναι δυνατόν να υπάρξει νέα αύξηση στα ίδια επίπεδα (συνολικά 20% σε δύο χρόνια) καθώς κάτι τέτοιο θα έπληττε την ανταγωνιστικότητα. Πάντως η αύξηση του κατώτατου μισθού είναι γεγονός και θα ισχύσει από την 1η Απριλίου.

Σημαντικό ρόλο θα παίξει το ποσοστό του πληθωρισμού που εκτιμάται ότι θα εμφανίζει πτωτική τάση ,πιθανότατα 8% από 9.9% που είναι σήμερα. Οι αυξήσεις στους κατώτατους μισθούς αφορούν 650.000-700.000 εργαζομένους στον ιδιωτικό τομέα.

Μιλώντας στην ΕΡΤ και το Πρώτο Πρόγραμμα ο Υπουργός Εργασίας, Κωστής Χατζηδάκης σχολίασε  ότι πέρυσι δόθηκε διπλή αύξηση ουσιαστικά, περίπου της τάξεως του 10%, που οδήγησε την Ελλάδα όταν δόθηκε η αύξηση να είναι τότε η 9η χώρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση στις 22 χώρες με κατώτατο μισθό και ότι από 650 ευρώ επί ΣΥΡΙΖΑ, τώρα ο κατώτατος ανέρχεται στα 713 ευρώ, σημείωσε ότι ξεκινάει μέσα στον Ιανουάριο η διαδικασία για την αύξηση του κατώτατου μισθού με διαβούλευση με τους κοινωνικούς εταίρους, τα Ινστιτούτα τους, την Τράπεζα της Ελλάδος και το ΚΕΠΕ. Στη συνέχεια, αφού ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία, ο υπουργός Εργασίας θα προτείνει στο Υπουργικό Συμβούλιο την αύξηση του κατώτατου μισθού.

«Προφανώς λαμβάνουμε υπόψη τη συγκυρία που υπάρχει, την πίεση που υπάρχει σε εργαζόμενους και νοικοκυριά και θα καταλήξουμε νομίζω σε αποφάσεις οι οποίες θα οδηγήσουν σε μια σημαντική αύξηση του κατώτατου μισθού που θα λαμβάνει υπόψη όμως και τις ανάγκες των επιχειρήσεων, την ανάγκη για ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων. Διότι αν το παραγνωρίσουμε αυτό θα πάμε να κάνουμε καλό στους εργαζόμενους και τελικά θα κάνουμε ζημιά, διότι οι επιχειρήσεις πρέπει να παραμείνουν ανοιχτές και ανταγωνιστικές» ανέφερε ο κ. Χατζηδάκης και ενώ δεν έκανε λόγο για συγκεκριμένα νούμερα, σημείωσε πως καλό είναι να μην υπάρχουν προσδοκίες τέτοιες οι οποίες δεν λαμβάνουν υπόψιν τις ανάγκες της οικονομίας. «Η αύξηση θα είναι δίκαια, θα είναι σημαντική, αλλά δεν θα είναι μια αύξηση η οποία θα προξενήσει προβλήματα ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων στην αγορά και τελικά και στους ίδιους τους εργαζόμενους» τόνισε.

Διαβάστε ακόμη

Τουρισμός: Τα ρεκόρ του 2022 φέρνουν νωρίτερα τη σεζόν του 2023

Ο Σκέρτσος, ο εθνικός διαφημιστής(2), οι συμβάσεις του Καραμανλή, οι Ισραηλινοί στην Αθήνα και ένα ερώτημα για τον Πλεύρη

Έναρξη ατομικής επιχείρησης με πέντε κλικ από τον υπολογιστή

 

 

Exit mobile version