Με υπέρογκα πρόστιμα που μπορεί να ανέλθουν στα έως και 30.000 ευρώ -εφόσον ο παραβάτης εξακολουθεί να παρανομεί- βρίσκονται αντιμέτωποι οι ιδιοκτήτες οχημάτων οι οποίοι παρότι έχουν δηλώσει ηλεκτρονικά το όχημά τους σε κατάσταση ακινησίας εντοπιστούν να το κυκλοφορούν.
Σε περίπτωση ελέγχου εφόσον οι Αρχές διαπιστώσουν on line ότι κάποιος κάτοχος έχει καταθέσει τις πινακίδες ηλεκτρονικά και κινεί παράνομα το όχημά του τότε το πρόστιμο ανέρχεται σε 10.000 ευρώ! Ναι σωστά διαβάσατε το πρόστιμο ανέρχεται σε 10.000 ευρώ για την πρώτη φορά διαπίστωσης της παράβασης. Σε περίπτωση που ο παραβάτης οδηγός πιαστεί σε έλεγχο της Τροχαίας να κινεί παράνομα για δεύτερη φορά το όχημά του τότε το πρόστιμο εξετάζεται να διπλασιάζεται ή να τριπλασιάζεται! Δηλαδή το πρόστιμο για την παράνομη κίνηση οχήματος που έχει δηλωθεί ηλεκτρονική ακινησία θα ανέρχεται σε 20.000 ή 30.000 ευρώ!
Στον έλεγχο των οχημάτων που θα διαπιστώνεται αν ο ιδιοκτήτες τους έχουν δηλώσει ηλεκτρονικά την κατάθεση των πινακίδων κυκλοφορίας τους θα συμμετέχουν όλες οι δυνάμεις της ΕΛΑΣ και όχι μόνο η Τροχαία δηλαδή το πρόστιμο θα μπορούν να το βεβαιώσουν και τα στελέχη της ομάδας ΔΙΑΣ και όλες οι υπόλοιπες ομάδες καθώς μέσω των ηλεκτρονικών μέσων που έχουν στη διάθεσή τους θα μπορούν επί τόπου να ελέγχουν αν κάποιο όχημα έχει κατατεθειμένες πινακίδες κυκλοφορίας ή όχι.
Διαβάστε τη συνέχεια στο newsauto.
Πως καταθέτουμε ηλεκτρονικά τις πινακίδες
Στην πλατφόρμα myCAR, της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, παρέχεται η δυνατότητα στους ιδιοκτήτες οχημάτων να τα θέσουν σε ακινησία, καταθέτοντας ψηφιακά τις πινακίδες του, χωρίς να πρέπει να επισκεφτούν την αρμόδια ΔΟΥ.
Με πέντε κλικ οι ιδιοκτήτες οχημάτων που επιθυμούν τη κατάθεση πινακίδων πληκτρολογούν mycar.aade.gov.gr, συμπληρώνουν το user name και το password τους στο myTAXISnet και οδηγούνται στην παρακάτω σελίδα, όπου έχουν δύο επιλογές εφαρμογών:
- Στην πρώτη των τελών κυκλοφορίας, οι χρήστες έχουν τη δυνατότητα να κατεβάσουν το ειδοποιητήριο πληρωμής των τελών να λάβουν βεβαίωση μη οφειλής τελών, σε περίπτωση, που θέλουν να μεταβιβάσουν το όχημά τους.
- Η δεύτερη έχει τίτλο «Ψηφιακή Ακινησία/Κυκλοφορία». Με κλικ οδηγούνται σε σελίδα όπου εμφανίζονται αυτομάτως ο ΑΦΜ τους, ο αριθμός κυκλοφορίας του οχήματός τους και η τρέχουσα ημερομηνία
Στην περίπτωση που θέλετε να καταθέσετε τις πινακίδες σας, θα μεταφερθείτε σε μια νέα σελίδα όπου εμφανίζεται αυτόματα ο ΑΦΜ σας, ο αριθμός κυκλοφορίας των οχημάτων σας και η τρέχουσα ημερομηνία.
Αν είστε κάτοχος δύο ή περισσότερων οχημάτων, θα πρέπει να επιλέξετε τον αριθμό κυκλοφορίας για τον οποίο επιθυμείτε να καταθέσετε τις πινακίδες. Με την επιλογή «Δήλωση Ακινησίας Οχημάτων» θα οδηγηθείτε στη σελίδα με τα πλήρη στοιχεία του αιτούντα και του οχήματος.
Κλικάροντας το σχετικό κουτί, δηλώνετε υπεύθυνα ότι:
1. το όχημα θα φυλάσσεται σε κλειστό και περιφραγμένο χώρο
2. δεν θα κυκλοφορήσετε το όχημα μετά τη θέση σε ακινησία αυτού.
Τέλος, θα πρέπει να συμπληρώσετε αναλυτικά τα στοιχεία του χώρου στάθμευσης, όπου θα βρίσκεται το όχημα σε ακινησία.
Η ίδια διαδικασία ακολουθείται και στην περίπτωση, που ο κάτοχος του οχήματος που έχει τεθεί σε ακινησία επιθυμεί να το θέσει ξανά σε κυκλοφορία.
Αξίζει τέλος να σημειωθεί ότι στην πλατφόρμα περιέχονται επίσης πληροφορίες για το αν το όχημα έχει περάσει ΚΤΕΟ, αν έχουν πληρωθεί τα τέλη κυκλοφορίας προηγούμενων ετών, αλλά και αν είναι ασφαλισμένο.
Πρόσβαση μάλιστα στις συγκεκριμένες πληροφορίες θα έχει και η ΕΛ.ΑΣ. προκειμένου να μπορεί να εντοπίσει τυχόν ανασφάλιστα Ι.Χ. ή αν τα οχήματα έχουν παραβιάσει την ακινησία.
Διαβάστε ακόμα:
Οι οκτώ μετοχές υψηλής κεφαλαιοποίησης που θα πρωταγωνιστήσουν το 2021
Μηδενίζεται το ενοίκιο για τις επιχειρήσεις που θα παραμένουν κλειστές έως τις 11/1
eBay: Πόσο κοστίζει ένας μηχανικός για τον κολοσσό ηλεκτρονικού εμπορίου