search icon

Οικονομία

Καταργούνται οι διατάξεις περί βάσιμου λόγου απόλυσης και ευθύνης εργολάβου

Με την κατάργηση των διατάξεων αποτρέπεται η σύγχυση και διασφαλίζεται η προστασία των εργαζομένων, η εργασιακή ειρήνη και οι θέσεις εργασίας

Με τη δεύτερη τροπολογία Βρούτση καταργείται η διάταξη περί βάσιμου λόγου απόλυσης για την οποία έπνεε μένεα ο ΣΕΒ (άρθρο 48 του ν.4611/2019), η ευθύνη αναθέτοντος εργολάβου και υπεργολάβου έναντι των εργαζομένων (άρθρο 9 ν.4554/2018) καθώς και η αναστολή προθεσμιών κατά τη συμφιλιωτική διαδικασία και τη διαδικασία επίλυσης εργασιακών διαφορών (άρθρο 58 ν, 4611/2019).

Η διάταξη Αχτσιόγλου για το βάσιμο λόγο ως σωρευτικό κριτήριο για το έγκυρο της καταγγελίας της εργασιακής σχέσης εργαζόμενου, προέβλεπε ότι η απόλυση είναι έγκυρη, εφόσον ο λόγος απόλυσης είναι “βάσιμος”, δηλαδή οφείλεται στη μη ικανότητα του εργαζομένου κατά την εκτέλεση της εργασίας, την ακατάλληλη συμπεριφορά του, ή στις λειτουργικές απαιτήσεις της επιχείρησης. Η καταγγελία πρέπει να έχει γίνει εγγράφως, να έχει καταβληθεί η οφειλόμενη αποζημίωση και να έχει καταχωρηθεί η απασχόληση του απολυόμενου στα τηρούμενα για τον ΕΦΚΑ μισθολόγια ή να έχει ασφαλιστεί ο απολυόμενος. Σε περίπτωση αμφισβήτησης, το βάρος της επίκλησης και απόδειξης της συνδρομής των προϋποθέσεων έγκυρης καταγγελίας φέρει ο εργοδότης.

Στην αιτιολογική έκθεση αναφέρεται ότι ήταν αναγκαία η κατάργηση καθώς προκαλούσε σύγχυση και στρέβλωση του πνεύματος και του γράμματος του άρθρου 24 αναθεωρημένου ευρωπαϊκού κοινωνικού χάρτη ως προς τα προστατευόμενα δικαιώματα των εργαζόμενων.

-Αναφορικά με την ευθύνη αναθέτοντος εργολάβου και υπεργολάβου έναντι εργαζομένων, στην αιτιολογική έκθεση αναφέρεται ότι καταργείται η διάταξη του άρθρου 9 του ν. 4554/2018, με την οποία επιχειρήθηκε η γενική νομοθετική ρύθμιση για την κοινή και αλληλέγγυα ευθύνη αναθέτοντος εργολάβου και υπεργολάβου έναντι των εργαζομένων η οποία στην πράξη προκάλεσε εκτεταμένη σύγχυση και δυσκολίες εφαρμογής που είχαν ως αποτέλεσμα, αφενός την άμβλυνση της προστασίας των δικαιωμάτων των εργαζομένων έναντι του εργοδότη προς τους αντισυμβαλλομένους του στο πλαίσιο συμβάσεων εκτέλεσης έργων, παροχής υπηρεσιών κ.λπ., αλλά και των σχέσεων αυτών με τρίτους στο πλαίσιο συμβάσεων υπεργολαβίας. Αναφέρεται επίσης ότι η διάταξη πρέπει να καταργηθεί ώστε να είναι σαφής η ευθύνη του εργοδότη έναντι των εργαζομένων που αυτός απασχολεί, ανεξαρτήτως των συμβατικών σχέσεων που αναπτύσσει ο εργοδότης με τρίτους ως επιχειρηματίας.

– Οσο για την κατάργηση της αναστολής προθεσμιών κατά την συμφιλιωτική διαδικασία, η αιτιολογική έκθεση αναφέρει ότι η εν λόγω διάταξη δημιουργούσε χρονική αβεβαιότητα και επομένως παράταση της άσκησης του δικαιώματος του εργαζομένου με αίτημα την ακυρότητα της καταγγελίας της σύμβασης η την καταβολή της νόμιμης αποζημίωσης , γεγονός που οδηγεί σε ανασφάλεια δικαίου.

Με την κατάργηση των τριών διατάξεων αποτρέπεται η σύγχυση και διασφαλίζεται η προστασία των εργαζομένων, η εργασιακή ειρήνη και οι θέσεις εργασίας.

Exit mobile version