Σε κύκλωμα τεράστιας φοροδιαφυγής εμπλέκονται ογδόντα επιχειρήσεις, σύμφωνα με το πόρισμα της Αρχής κατά της Νομιμοποίησης Εσόδων από Παράνομες Δραστηριότητες που φέρνει στη δημοσιότητα το «ΘΕΜΑ».
Οι περισσότερες από αυτές ειδικεύονται σε αγοραπωλησίες κινητών τηλεφώνων, κονσολών παιχνιδιών, τάμπλετ, σταθερών και φορητών Η/Υ. Ιδιαίτερα στο εμπόριο παροχής αγαθών και υπηρεσιών εξ αποστάσεως με ηλεκτρονικά μέσα πραγματοποιούσαν συντονισμένα πωλήσεις μέσω των ηλεκτρονικών καταστημάτων, οι δε φόροι που οφείλονταν συμψηφίζονταν και στην ουσία δεν αποδίδονταν με το τέχνασμα της λήψης εικονικών τιμολογίων εξόδων ανύπαρκτων προμηθευτών.
Διενεργώντας μεταξύ τους συναλλαγές εκατομμυρίων ευρώ, οι εν λόγω εταιρείες κατόρθωσαν για τις χρήσεις -τουλάχιστον- από το 2018 έως το 2022 αφενός να ισοσκελίζουν τον ΦΠΑ που προέρχεται από τις πωλήσεις παρουσιάζοντας στις εκάστοτε περιοδικές δηλώσεις ίσα ποσά ΦΠΑ εκροών και εισροών, ώστε να επιτυγχάνεται η παράνομη ιδιοποίησή του και αφετέρου να μην αποτυπώνεται η πραγματική υποχρέωση καταβολής ΦΠΑ.
Ακόμη, με τη συγκεκριμένη μέθοδο επιτύγχαναν τη μετακύλιση της υποχρέωσης καταβολής του ΦΠΑ σε άλλες εταιρείες του κυκλώματος, για τις οποίες υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις ότι συστάθηκαν ευθύς εξαρχής με σκοπό την πραγματοποίηση ενδοκοινοτικών αγορών και τη μετέπειτα εξαφάνισή τους.
Κεντρικό ρόλο στο περιγραφόμενο κύκλωμα, σύμφωνα πάντα με το πόρισμα της Αρχής, διαδραματίζουν δύο εγχώριες εταιρείες με γραφεία επί της λεωφόρου Κηφισίας κοντά στο Δαχτυλίδι. Οι δύο αυτές εταιρείες αναπτύσσουν κοινή και συντονισμένη δράση με σκοπό την παράνομη ιδιοποίηση αναλογούντος ΦΠΑ από την πώληση προϊόντων τεχνολογίας στους τελικούς καταναλωτές, δράση η οποία περιγράφεται στο πόρισμα ως «κύκλωμα καρουζέλ».
Αυτές οι 80 εταιρείες προβαίνουν σε πλήθος αγορών προϊόντων τεχνολογίας από άλλες χώρες της Ε.Ε., προϊόντων ευάλωτων στην απάτη ΦΠΑ, τα οποία στη συνέχεια πωλούν σε ημεδαπές εταιρείες χωρίς να αποδοθεί ο ΦΠΑ που τους αναλογεί. Ακολούθως, οι τελευταίες είτε κάνουν ενδοκοινοτικές παραδόσεις, δηλαδή παραδίδουν τα προϊόντα σε άλλες χώρες της Ε.Ε. αιτούμενες επιστροφή ΦΠΑ (η παράδοση αυτή απαλλάσσεται από ΦΠΑ γιατί φορολογείται στο κράτος-μέλος του αγοραστή), είτε τον συμψηφίζουν ώστε να μην προκύπτει υποχρέωση καταβολής του. Μάλιστα οι δύο εταιρείες φαίνεται να αγοράζουν αγαθά από μια τρίτη βουλγαρική χωρίς να τα δηλώνουν, ως όφειλαν, στους συγκεντρωτικούς πίνακες και χωρίς να καταβάλλουν τον αναλογούντα ΦΠΑ από τη μετέπειτα πώλησή τους στις υπόλοιπες εταιρείες του κυκλώματος.
Διαβάστε περισσότερα στο protothema.gr