Πρέπει να βρούμε τη σωστή ισορροπία μεταξύ της βιώσιμης ανάκαμψης και της σωστής δημοσιονομικής πολιτικής ανέφερε σε συζήτηση μετά την ομιλία του στο Economist ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.
«Χρειαζόμαστε λοιπόν μία ήπια προσαρμογή το 2022» είπε, εξηγώντας πως δεν πρέπει η διαδικασία δημοσιονομικής εξυγίανσης να θέσει σε κίνδυνο την οικονομική ανάκαμψη.
Όπως τόνισε « σχεδιάζουμε τη βέλτιστη δυνατή χρήση αυτών των ευρωπαϊκών κεφαλαίων με διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, σταθερή μείωση των φορολογικών συντελεστών και ασφαλιστικών εισφορών καθώς και την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας».
Στο ίδιο μήκος κύματος και ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης Κλάους Ρέγκλινγκ, ανέφερε από το βήμα τους συνεδρίου ότι “η πανδημία άσκησε επιπρόσθετη και απροσδόκητη πίεση στον ελληνικό λαό, την οικονομία και τα δημόσια οικονομικά της” .ενεργοποίησε ένα μεγάλο πακέτο μέτρων στήριξης για να μετριάσει τις επιπτώσεις στους πολίτες και τις επιχειρήσεις”.”Είναι ζωτικής σημασίας να τεθεί η οικονομία σε μια υψηλότερη μακροπρόθεσμη πορεία ανάπτυξης, διατηρώντας παράλληλα συνετή δημοσιονομική θέση” ανέφερε ο Κλάους Ρέγκλινγκ.
Ο επικεφαλής του ΕΜΣ τόνισε την ανάγκη για να αυξηθούν οι επενδύσεις, καθώς η οικονομία της Ελλάδας γνώρισε μεγάλη μείωση κεφαλαίου στα χρόνια της ύφεσης.
Μέχρι στιγμής, το ποσοστό επένδυσης παραμένει πολύ κάτω από το μέσο όρο της ζώνης του ευρώ, όπως τόνισε, “και αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι πολιτικές μεταρρυθμίσεις πρέπει να στοχεύουν κυρίως στην ενίσχυση του παραγωγικού δυναμικού της χώρας αντί να εστιάζουν στα βραχυπρόθεσμα οφέλη”.
Τόνισε ότι πρέπει να δοθούν κίνητρα για περισσότερες εγχώριες και ξένες επενδύσεις. Και για αυτό χαιρέτισε . “τα βήματα της κυβέρνησης για περαιτέρω βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος και την αναπτυξιακή στρατηγική που παρουσιάζεται στην έκθεση «Πισσαρίδη».
Πανέττα (ΕΚΤ): «Το κενό χρηματοδότησης των ελληνικών επιχειρήσεων παραμένει μεγάλο»
«Οι ελληνικές μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις συνεχίζουν να έχουν σοβαρές ανησυχίες, όσον αφορά στην αδυναμία πρόσβασής τους σε χρηματοδότηση. Το κενό χρηματοδότησής τους παραμένει μεγάλο, παρά την αυξημένη διαθεσιμότητα τραπεζικών δανείων και τη μείωση των επιτοκίων». Αυτό τόνισε το μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΕΚΤ, Fabio Panetta, στην 24η συζήτηση στρογγυλής τραπέζης του Economist με την Ελληνική Κυβέρνηση, υπογραμμίζοντας πως, για να στηριχθεί η ανάκαμψη, εξακολουθεί να είναι αναγκαία η στήριξη από την πλευρά της πολιτικής ούτως ώστε να διαφυλάσσεται η συνεχής παροχή πιστώσεων.