search icon

Οικονομία

Καμπανάκι Προβόπουλου: Εάν συνεχίσουμε στην ίδια ρότα θα βρεθούμε εκτός ευρωπαϊκού άρματος

«Εάν διατηρηθεί ο τοξικός συνδυασμός της υποτονικής ανάπτυξης, η μεταρρυθμιστική κόπωση και η δυσκολία αναχρηματοδότησης του τεράστιου χρέους απ' τις αγορές τότε αυτό θα οδηγήσει τη χώρα εκτός του ευρωπαϊκού άρματος», δήλωσε χαρακτηριστικά

Του Στέλιου Μορφίδη

Ένα μεγάλο καμπανάκι κινδύνου για την πορεία της χώρας έκρουσε απ’ το βήμα του οικονομικού φόρουμ των Δελφών ο πρώην διοικητής της ΤτΕ, κ. Γ. Προβόπουλος.

«Εάν διατηρηθεί ο τοξικός συνδυασμός της υποτονικής ανάπτυξης, η μεταρρυθμιστική κόπωση και η δυσκολία αναχρηματοδότησης του τεράστιου χρέους απ’ τις αγορές τότε αυτό θα οδηγήσει τη χώρα εκτός του ευρωπαϊκού άρματος», δήλωσε χαρακτηριστικά. Και πρόσθεσε: «αυτό πρέπει να αποφευχθεί πάση θυσία. Πρέπει να καταλήξουμε και να συμφωνήσουμε σε βασικές μεταρρυθμίσεις που θα αντιμετωπίζουν πρώτον το μεγάλο δημογραφικό πρόβλημα και δεύτερον το πρόβλημα προσέλκυσης επενδύσεων».

Και ο κ. Προβόπουλος αναρωτήθηκε «μπορούμε να τα καταφέρουμε; Μπορούμε να πετύχουμε αυτό τον ‘Ηράκλειο Άθλο’ ή θα οδηγηθούμε σε μία εθνική ήττα;», για να καταλήξει «είμαστε καταδικασμένοι να πετύχουμε»

Νωρίτερα ο πρώην διοικητής της ΤτΕ επιχειρώντας να απαντήσει στο ερώτημα του πάνελ για την χώρα την επόμενη δεκαετία τόνισε πως «αυτό που έρχεται στην επόμενη δεκαετία, είναι αυτό που αφήνει η τρέχουσα, δηλαδή μεγάλες πληγές: Ένα τεράστιο χρέος που φθάνει το 180% του ΑΕΠ, αδύναμοι ισολογισμοί τραπεζών, υψηλή ανεργία, και απόκλιση της οικονομίας σε σχέση με τις άλλες χώρες ευρωζώνης, αντί για σύγκληση που θα έπρεπε να έχουμε». Μάλιστα σύμφωνα με τον κ. Προβόπουλο η μάχη για τη σύγκλιση θα διαρκέσει πολλές δεκαετίες.

Σύμφωνα με τον κ. Προβόπουλο πλέον η χώρα «θα πρέπει να αναχρηματοδοτεί χρέος από αγορές. Κάτι πολύ δύσκολο, αλλά απαραίτητο για επιβίωση χώρας. Οι υψηλοί ρυθμοί ανάπτυξης θα μπορούσαν μόνο να βοηθήσουν. Αφενός μειώνοντας το λόγο αεπ χρεους και δημιουργεί πρόσφορο οικονομικό κλίμα που οι αγορές το εκλαμβάνουν θετικά. Άρα κομβικό σημείο η γρήγορη ανάπτυξη».

Οι γρήγοροι ρυθμοί ανάπτυξης, σύμφωνα με τον κ. Προβόπουλο «θα ήταν κλειδί για τη μείωση ανεργίας, τη σύγκλιση βιοτικού επιπέδου, τη μείωση των κόκκινων δανείων, την ανάκτηση μέρους του διαθέσιμου εισοδήματος που χάθηκε λόγω της κρίσης».

Ο κ. Προβόπουλος έκανε εκτενή αναφορά στην μελέτη που είχε συντάξει το ΔΝΤ για τη βιωσιμότητα του χρέους σύμφωνα με την οποία ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής της οικονομίας ως το 2060 θα είναι -0,7%, αν και το Ταμείο δέχεται τελικώς μέση ανάπτυξη 1% εφόσον εφαρμοστούν φιλόδοξες μεταρρυθμίσεις που θα αντιμετωπίσει το δημογραφικό και θα βοηθήσει στην αύξηση των επενδύσεων ώστε να τρέξει πιο γρήγορα η οικονομία.

«Ακόμα και το 1% ως παραδοχή, δεν μπορεί να εξασφαλίσει τη βιωσιμότητα του δημοσίου χρέους, δεν μπορεί να εξασφαλίσει τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος, δεν είναι σε θέση να εξασφαλίσει σύγκληση με το βιοτικό επίπεδο της Ευρωζώνης. Άρα και εδώ φαίνονται ζοφερές οι συνθήκες παρά το γεγονός ότι είναι ηρωική η υπέρβαση σε σχέση με το βασικό σενάριο του -0,7%».

Μάλιστα, συνέχισε ο κ. Προβόπουλος, πολλοί λένε ότι οι μεταρρυθμίσεις δεν μπορούν να γίνουν, αφού η κρατική μηχανή δεν μπορεί να τις υποστηρίξει και επίσης το πολιτικό σύστημα δεν μπορεί να έχει διαρκή μεταρρυθμιστική διάρκεια. Την ίδια ώρα μάλιστα αυξάνονται και οι κίνδυνοι απ’ το εξωτερικό. Μέχρι τώρα είχαμε χαλαρή νομισματική πολιτική η οποία όμως πλέον θα σφίγγει. Αυτό σημαίνει αυξημένο κόστος χρηματοδότησης τόσο για το Δημόσιο και για τις επιχειρήσεις. Έχουμε επιβράδυνση της παγκόσμιας ανάπτυξης, το επικείμενο brexit, εκλογές, αλλά και διεθνή εμπορικό πόλεμο. Και όλα αυτά δημιουργούν αρνητική εικόνα για το τι μελλει γενέσθαι».

Σύμφωνα με τον πρώην διοικητή της ΤτΕ η Ελλάδα κάθε μέρα θα πρέπει να πείθει τις χρηματαγορές προκειμένου να αναχρηματοδοτεί το τεράστιο χρέος.

Exit mobile version