search icon

Οικονομία

«Καμπανάκι» από το ΔΝΤ: Αναθεωρεί προς τα κάτω τις προβλέψεις για παγκόσμια ανάπτυξη

H παγκόσμια αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ το 2022 θα επιβραδυνθεί στο 3,2%, έναντι πρόβλεψης 3,6% τον Απρίλιο - Το «εναλλακτικό» σενάριο και η μηδενική ανάπτυξη σε Ευρώπη και ΗΠΑ

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αναθεώρησε προς τα κάτω τις προβλέψεις του για την παγκόσμια ανάπτυξη, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου λόγω υψηλού πληθωρισμού και πολέμου στην Ουκρανία, παράγοντες οι οποίοι αυξάνουν τον κίνδυνο να βρεθεί στο χείλος της ύφεσης η παγκόσμια οικονομία, εάν δεν αντιμετωπιστεί.

Ειδικότερα, η ανάπτυξη του παγκόσμιου ΑΕΠ θα επιβραδύνει στο 3,2% το 2022 από την προηγούμενη πρόβλεψη του 3,6% που είχε κάνει τον Απρίλιο το ΔΝΤ, σύμφωνα με το αναθεωρημένο “World Economic Outlook” που έδωσε σήμερα Τρίτη, στη δημοσιότητα. Η παγκόσμια ανάπτυξη είχε ανακάμψει στο 6,1% το 2021, αφού η πανδημία είχε συρρικνώσει την παγκόσμια παραγωγή κατά 3,1% το 2020. 

«Οι προοπτικές έχουν σκοτεινιάσει κατά πολύ από τον Απρίλιο. Ο κόσμος μπορεί σύντομα να βρεθεί στο χείλος μιας παγκόσμιας ύφεσης, μόνο δύο χρόνια μετά την τελευταία», δήλωσε ο επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ Πιερ-Ολιβιέ Γκουρίνχας.

Το «εναλλακτικό» σενάριο και η μηδενική ανάπτυξη σε Ευρώπη και ΗΠΑ

Οι αναθεωρημένες προβλέψεις, σύμφωνα με το CNBC, έρχονται σε συνέχεια του υψηλού παγκόσμιου πληθωρισμού και της χειρότερης από το αναμενόμενο επιβράδυνσης στην Κίνα, όπως και των συνεχιζόμενων επιπτώσεων από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Το Ταμείο διευκρινίζει ότι οι τελευταίες του προβλέψεις ήταν «εξαιρετικά αβέβαιες» καθώς ο πόλεμος στην Ουκρανία αυξάνει τις τιμές της ενέργειας και των τροφίμων. Ως συνέπεια να επιδεινώνεται ο πληθωρισμός και να διαμορφώνει μακροπρόθεσμες πληθωριστικές προσδοκίες που μπορούν να οδηγήσουν σε περαιτέρω σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής.

Σε ένα εναλλακτικό σενάριο που περιλαμβάνει πλήρη διακοπή των προμηθειών ρωσικού φυσικού αερίου στην Ευρώπη μέχρι το τέλος του 2022 και επιπλέον πτώση 30% στις εξαγωγές ρωσικού πετρελαίου, το ΔΝΤ εκτιμά ότι η παγκόσμια ανάπτυξη θα επιβραδυνόταν στο 2,6% το 2022 και στο 2% το 2023, με σχεδόν μηδενική ανάπτυξη σε Ευρώπη και ΗΠΑ το επόμενο έτος.

Η παγκόσμια ανάπτυξη έχει υποχωρήσει κάτω από το 2% μόνο πέντε φορές από το 1970, συμπεριλαμβανομένης της ύφεσης του 2020 λόγω κορωνοϊού.

«Εφιαλτική» πρόβλεψη για τον πληθωρισμό

Το ΔΝΤ αναμένει ο ρυθμός πληθωρισμού του 2022 στις προηγμένες οικονομίες να φτάσει στο 6,6%, από 5,7% που προέβλεπε τον Απρίλιο, προσθέτοντας ότι θα παραμείνει υψηλός για περισσότερο απ’ ό,τι αναμενόταν. Ο πληθωρισμός στις αναδυόμενες αγορές και στις αναπτυσσόμενες χώρες αναμένεται να φθάσει στο 9,5% το 2022, έναντι πρόβλεψης 8,7% τον Απρίλιο.

«Ο τρέχων πληθωρισμός αντιπροσωπεύει σαφή κίνδυνο για την τρέχουσα και μελλοντική μακροοικονομική σταθερότητα. Η επαναφορά του στους στόχους της κεντρικής τράπεζας θα πρέπει να είναι κορυφαία προτεραιότητα», είπε ο Γκουρίνχας.

Μάλιστα, το ΔΝΤ επιβεβαίωσε τις πρόσφατες προβλέψεις του για ανάπτυξη 2,3% το 2022 και για 1% το 2023 στις ΗΠΑ, τις οποίες προηγουμένως μείωσε δύο φορές από τον Απρίλιο λόγω επιβράδυνσης της ζήτησης.

Μείωσε επίσης την πρόβλεψη και για την ανάπτυξη της Κίνας το 2022 από 4,4% σε 3,3%, λόγω των εκτεταμένων lockdown σε μεγάλες πόλεις που περιόρισαν την παραγωγή και επιδείνωσαν τις διαταραχές της παγκόσμιας εφοδιαστικής αλυσίδας.

Για την Ευρωζώνη

Το ΔΝΤ αναθεώρησε εξίσου τις προοπτικές ανάπτυξης της Ευρωζώνης για το 2022 από 2,8% σε 2,6%, αντανακλώντας τις πληθωριστικές επιπτώσεις από τον πόλεμο στην Ουκρανία. Ωστόσο, οι προβλέψεις μειώθηκαν περαιτέρω για επιμέρους χώρες με μεγαλύτερη έκθεση στον πόλεμο, όπως η Γερμανία, που αντιμετωπίζει μειωμένες προοπτικές ανάπτυξης 1,2% έναντι 2,1% για το 2022.

Ωστόσο, η Ιταλία, σημείωσε αναβάθμιση στις προοπτικές ανάπτυξης για το 2022, λόγω βελτιωμένων προοπτικών στον τουρισμό και τη βιομηχανική δραστηριότητα.

Διαβάστε ακόμη:

Ο Ζούκερμπεργκ πούλησε τη βίλα του στο Σαν Φρανσίσκο σε τιμή – ρεκόρ

Πότε θα φτάσει το μετρό στον Πειραιά – Από το λιμάνι στο αεροδρόμιο σε 50 λεπτά

Συνεχίζεται το ράλι για το φυσικό αέριο – Κοντά στα 200 ευρώ η τιμή της μεγαβατώρας

Exit mobile version