Για την ευρωπαϊκή βοήθεια έπειτα από τις σοβαρές ζημιές που υπέστη η Θεσσαλία από τη σφοδρή κακοκαιρία Daniel μίλησε στο Open ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Οικονομίας, Νίκος Παπαθανάσης, αναλύοντας πόσα χρήματα θα διατεθούν για την αποκατάσταση ζημιών και τις αποζημιώσεις.
Όπως είπε ο κ. Παπαθανάσης: «Τα ποσά είναι ικανά να καλύψουν αρκετές από τις δαπάνες, τα έργα υποδομής, την πρώτη αρωγή σε επιχειρήσεις. Βεβαίως θα συνοδευτούν τα χρήματα αυτά μαζί με πόρους από το εθνικό μας ταμείο. Ακόμα δεν μπορεί να προσδιοριστεί το ποσό καθώς θα πρέπει να αποτιμήσουμε τη ζημιά. Πέραν αυτών των χρημάτων υπάρχει και το Ταμείο Αλληλεγγύης.
Η Ευρώπη θα πρέπει να δει πρώτα την αποτίμηση της ζημιάς και μετά να αποφασίσει. Εμείς κάναμε μια συζήτηση, πήραμε ένα αρκετά υψηλό ποσό με μια εναλλακτική όδευση χρημάτων και νέους πόρους. 2,2 δισ. ευρώ που θα ξεκινήσουν από τώρα να μπαίνουν στην οικονομία διότι θα έρθουν και για στήριξη των επιχειρήσεων και υποδομής και στη συνέχεια στις 15 Οκτωβρίου που θα μπορέσουμε να έχουμε μια αποτίμηση της ζημιάς θα κάνουμε και αίτηση για το Ταμείο Αλληλεγγύης, το οποίο μπορεί να δώσει έως 400 εκατ. ευρώ και έρχεται και ένα συμπληρωματικό Ταμείο αγροτικής υποστήριξης των ζημιών που θα καλύψει και αυτό ένα ποσό».
«Άμεσα θα πάρουμε χρήματα. Μέχρι τέλος του έτους υπολογίζουμε πως 400 εκατ. θα έχουν πέσει στην ελληνική οικονομία, που θα είναι ευρωπαϊκά χρήματα. Αυτά θα είναι η πρώτη αρωγή και ταυτόχρονα θα έχουμε και δημόσιους πόρους από το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων που θα υποστηρίξουμε τους συμπολίτες μας. Δεν θα μείνει κανείς χωρίς στήριξη. Ούτε νοικοκυριά, ούτε επιχειρήσεις».
Σε ερώτηση εάν θα αλλάξει κάτι στο σχέδιο των παροχών που θα ανακοινώσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη ΔΕΘ ο κ. Παπαθανάσης απαντά: «Το Σάββατο θα ακούσουμε τις εξαγγελίες, τις εξετάζει ο πρωθυπουργός».
Στο ερώτημα γιατί δεν ακολουθεί η Ελλάδα ένα μοντέλο που έκανε η Σλοβενία που επίσης χτυπήθηκε από κακοκαιρία, η οποία έβαλε φόρο 0.2% στα κέρδη των τραπεζών για να χρησιμοποιήσει και εθνικούς πόρους. «Πρέπει να είμαστε σοβαροί δημοσιονομικά για να έχουμε δυνάμεις και αυτό που συμβαίνει είναι πως η Ελλάδα πέτυχε την επενδυτική βαθμίδα γιατί κράτησε μια σωστή δημοσιονομική στάση και προφανώς έχει τις δυνάμεις για να καλύψει δημοσιονομικά ότι απαιτηθεί για να μπορέσουμε να στηρίξουμε τους συμπολίτες μας».
«Ένα τέτοιο πείραμα της Σλοβενίας, έγινε και στην Ιταλία και δεν απέβη και τόσο θετικά για την οικονομία», τόνισε.
Για την κριτική που κάνει η αντιπολίτευση πως τα χρήματα που έλαβε η Ελλάδα δεν είναι πολλά και κυρίως επρόκειτο για ανακατεύθυνση πόρων, ο κ. Παπαθανάσης σχολιάζει:
«Η αντιπολίτευση ξεχνάει πως το ’19 δεν είχε καμία απορρόφηση επομένως δεν είχε φέρει λεφτά στην Ελλάδα και δεν το είχε κάνει γιατί δεν ήταν ικανή. Εμείς καταφέραμε και προχωρήσαμε σε πολύ μεγάλη απορρόφηση και παίρνουμε όλα τα λεφτά από την Ευρώπη και το πιο σημαντικό είναι πως βγαίνουμε πολύ πιο γρήγορα, πριν γίνει αποτίμηση και κερδίζουμε από την Ευρώπη τη δυνατότητα να διοχετεύσουμε πόρους μαζί με εθνικούς πόρους στη Θεσσαλία. Η κίνηση ήταν πολύ γρήγορη και ήταν πρωτοβουλία του πρωθυπουργού. Είναι πολύ σημαντικό πως ο πρωθυπουργός θα ανοίξει το κεφάλαιο ενός μεγαλύτερου Ταμείου Αλληλεγγύης στην Ευρώπη».
Διαβάστε ακόμη:
Σούζαν Μπέκεν (Ινστιτούτο Griffith): Πώς η κλιματική αλλαγή θα πλήξει τον τουρισμό στη Μεσόγειο
Δύο σενάρια για επιβολή ειδικού περιβαλλοντικού τέλους
Τράπεζες: Έξι ερωτήσεις – απαντήσεις για τα… μίνι μορατόρια της κακοκαιρίας Daniel
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ