Άνοιξε ο δρόμος έπειτα από τη σημερινή συζήτηση του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, με την Koμισιόν για τα κονδύλια που θα διαθέσει η ΕΕ, στο πλαίσιο των φυσικών καταστροφών που άφησε πίσω της η πρωτοφανής κακοκαιρία Daniel.
Η συζήτηση που διεξήχθη με την Επιτροπή, όπως τονίζουν κυβερνητικά στελέχη για την παροχή ευελιξίας στις επιλεξιμότητες, θα διευκολύνουν την απορρόφηση κονδυλίων ύψους 2,25 δισ. ευρώ.
Σε κάθε περίπτωση, σκοπός είναι η όσο το δυνατόν αμεσότερη αποκατάσταση των φυσικών καταστροφών και η δημιουργία νέων υποδομών.
Ειδικότερα, η χρηματοδότηση θα έρθει από τα εξής τρία χρηματοδοτικά εργαλεία:
- τα κονδύλια του ΕΣΠΑ 2014-2020 που δεν θα μπορούσαν να απορροφηθούν για άλλους σκοπούς και θα διατεθούν έως τις 31/12/2023 (υπολογίζεται ύψους 250 εκατ. ευρώ),
- την εκ νέου αναθεώρηση του Ταμείου Ανάκαμψης με συμπερίληψη έργων ύψους 500 εκατ. ευρώ προς αποκατάσταση υποδομών και
- το νέο ΕΣΠΑ 2021-2027 με επιλέξιμα έργα ύψους 1,5 δισ. ευρώ που θα διατεθούν τα αμέσως επόμενα έτη. Σε αυτά τα πλαίσια η συζήτηση θα συνεχιστεί σε τεχνικό επίπεδο ώστε να κατανεμηθούν οι δαπάνες των έργων στα επιλέξιμα χρηματοδοτικά εργαλεία.
Τα παραπάνω κονδύλια θα μπορούσαν, να βοηθήσουν στην αποκατάσταση των δασών ή των γεωργικών υποδομών κάτι που σημαίνει ότι η Ελλάδα θα μπορεσει να κινητοποιήσει έως και 2,2 5 δισ. ευρώ.
Μάλιστα όπως επισήμανε και η πρόεδρος φον ντερ Λάιεν, «μέρος των χρημάτων που μπορούν να διατεθούν άμεσα στους Έλληνες πολίτες θα είναι και ευρωπαϊκά χρήματα».
Αίτημα για περισσότερα κονδύλια
Επιπλέον, μόλις καταγραφεί το ύψος της ζημίας, η Ελλάδα θα αιτηθεί επιπλέον χρήματα από το αγροτικό αποθεματικό και το Ταμείο Αλληλεγγύης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το οποίο μπορεί να διαθέσει έως 400 εκατ. ευρώ, αναλόγως του ύψους της τελικής ζημίας.
Εξάλλου στο τετ α τετ Μητσοτάκη- φον ντερ Λάιεν, σχετικά με τα μέτρα στήριξης για τις πλημμύρες, η πρόεδρος της Κομισιόν διαμήνυσε ότι η «Ευρώπη θα σταθεί στο πλευρό της Ελλάδας».
Αναλυτικά οι πηγές χρηματοδότησης
Στο πλαίσιο της χρηματοδότησης προς τη χώρα, θα διατεθούν κεφάλαια από τα το Ταμείο Συνοχής που δεν έχουν ακόμα χρησιμοποιηθεί, τα οποία σε άλλη περίπτωση θα χάνονταν, ενώ αδιάθετα κεφάλαια θα εκταμιευθούν με τον ίδιο τρόπο και από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο.
Παράλληλα η χώρα μας θα μπορέσει να επωφεληθεί από την Κοινή Αγροτική Πολιτική καθώς και από κονδύλια του τρέχοντος σχεδίου της Ελλάδας για την ΚΓΠ.
Σύμφωνα με την πρόεδρο φον ντερ Λάιεν, η Επιτροπή είναι έτοιμη επίσης να αξιολογήσει ένα ελληνικό αίτημα για στήριξη στο πλαίσιο του Ταμείου Αλληλεγγύης και μέσα στον επόμενο χρόνο, η Κομισιόν θα μπορούσε να διαθέσουμε έως και 400 εκατομμύρια ευρώ. Και τέλος, η Ελλάδα θα μπορούσε να εξετάσει το ενδεχόμενο να χρησιμοποιήσει κάποιους από τους πόρους του NextGeneretionEU.
«Στο πλευρό του ελληνικού λαού η Ευρώπη»
«Η Ευρώπη στέκεται στο πλευρό του ελληνικού λαού και θέλω η Ελλάδα και ο ελληνικός λαός να γνωρίζουν ότι είμαστε μαζί τους», ήταν το μήνυμα της πρόεδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
«Η Ένωσή μας είναι Ένωση αλληλεγγύης. Ήταν λοιπόν πολύ σημαντικό για εμάς να μπορέσουμε να συναντηθούμε εδώ σήμερα Κυριάκο. Ευχαριστώ πολύ που ήρθατε να συζητήσουμε αυτή την αλληλεγγύη μαζί με τους υπουργούς σας και τους επιτρόπους μας», δήλωσε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.
Σύμφωνα με την ίδια, οι υπηρεσίες της Κομισιόν θα συνεργαστούν στενά για όλες αυτές τις επιλογές με τις ελληνικές αρχές και σχηματίστηκε μια ομάδα εργασίας που ξεκίνησε ήδη τις εργασίες της.
«Μαζί θα βρούμε τους καλύτερους δυνατούς τρόπους για να βοηθήσουμε τους αδύναμους ανθρώπους. Και ο ελληνικός λαός μπορεί να βασιστεί στην Ευρώπη για γρήγορη υποστήριξη, μέγιστη ευελιξία. Στεκόμαστε δίπλα σας όχι μόνο αυτή τη κρίσιμη στιγμή αλλά και για την ανοικοδόμηση και την επόμενη μέρα».
Διαβάστε ακόμη:
Φον ντερ Λάιεν σε Μητσοτάκη: Βοήθεια 2,2 δισ. ευρώ στη Θεσσαλία από την ΕΕ (pic + vid)
Fitch: Ισχυρή αύξηση του ΑΕΠ φέτος, πιο ήπια το 2024 – Οι νεότερες εκτιμήσεις για Ελλάδα (πίνακες)
Μετρούν τις πληγές τους οι βιομηχανίες του Θεσσαλικού Κάμπου – Οι πρώτες ελλείψεις στην αγορά
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ