search icon

Οικονομία

«Καυτό» φθινόπωρο για τα εργασιακά περιμένει την κυβέρνηση

Εκ βάθρων αλλαγές στον συνδικαλιστικό νόμο επιθυμούν οι δανειστές – Περικοπές στα προνόμια των συνδικαλιστών – Επαναφορά του lock out αλλά και μεταρρύθμιση στον τρόπο λήψης των αποφάσεων για απεργιακές κινητοποιήσεις

Εκ βάθρων αλλαγές στον συνδικαλιστικό νόμο επιθυμούν οι δανειστές – Περικοπές στα προνόμια των συνδικαλιστών – Επαναφορά του lock out αλλά και μεταρρύθμιση στον τρόπο λήψης των αποφάσεων για απεργιακές κινητοποιήσεις

Κατάργηση των ειδικών δικαιωμάτων που απολαμβάνουν οι συνδικαλιστές αλλά και ριζικές αλλαγές στον τρόπο που αποφασίζονται οι απεργιακές κινητοποιήσεις είναι δύο από τις βασικές απαιτήσεις των δανειστών, τις οποίες οφείλει να ικανοποιήσει η κυβέρνηση προκειμένου να προχωρήσει η δεύτερη αξιολόγηση.

Όπως αναφέρει εκτενές δημοσίευμα στο «Βήμα της Κυριακής» οι εκπρόσωποι των δανειστών, οι οποίοι θα επιστρέψουν δριμύτεροι τον Σεπτέμβριο, έχουν ξεκαθαρίσει ότι θα πρέπει να καταργηθεί ο συνδικαλιστικός νόμος 1264/1982.

Η κυβέρνηση από την πλευρά της, αν και παραδέχεται ότι θα πρέπει να υπάρξουν αλλαγές στον συγκεκριμένο νόμο, προσπαθεί να διατηρήσει τις λεπτές ως εύθραυστες ισορροπίες που υπάρχουν στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, με δεδομένη και την ύπαρξη αρκετών συνδικαλιστών στο κόμμα.

Μεταξύ των προτάσεων των δανειστών περιλαμβάνονται:

– Αλλαγές στον τρόπο χρηματοδότησης των συνδικάτων,
– Μεταρρύθμιση στο καθεστώς προστασίας των συνδικαλιστών,
– Μειωμένη συνδικαλιστική άδεια.

Όλα τα παραπάνω, όπως είναι απόλυτα φυσικό, βρίσκουν πλήρως αντίθετες τις συνδικαλιστικές οργανώσεις, ΑΔΕΔΥ και ΓΣΕΕ, αλλά και αυτές των εργαζομένων σε ΔΕΚΟ, με τους τελευταίους να θεωρούν ότι θα δεχθούν το ισχυρότερο πλήγμα. Μάλιστα ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, κ. Ι. Παναγόπουλος υποστήριξε, πρόσφατα, ότι δεν υπάρχει λόγος αλλαγής του συγκεκριμένου νόμου, καθώς συνάδει με τους κανόνες και τις πρακτικές της Ε.Ε.

Απεργίες και lock out

Στις μεταρρυθμίσεις που προτείνουν οι εκπρόσωποι των δανειστών, περιλαμβάνονται, ακόμη σημαντικές αλλαγές στον τρόπο πραγματοποίησης και κυρίως «οργάνωσης» των απεργιακών κινητοποιήσεων. Παράλληλα εξετάζεται και το ενδεχόμενο επαναφοράς της «αυταπεργίας» (lock out), δηλαδή το να υπάρξει διακοπή λειτουργίας μίας επιχείρησης όταν υπάρχουν απεργίες. Το εν λόγω δικαίωμα καταργήθηκε νομοθετικά το 1982, αλλά κάποιοι εργοδοτικοί φορείς δεν έχουν κρύψει ότι επιθυμούν την επαναφορά του.

Exit mobile version