search icon

Οικονομία

Κ. Μίχαλος στο Newmoney: «Πρέπει να μειωθεί άμεσα η φορολογία – Να προχωρήσουν οι ιδιωτικοποιήσεις»

Δηλώσεις από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Του Ιωάννη Αντύπα

Την ανάγκη άμεσης μείωσης της φορολογίας για την ανάκτηση της ανταγωνιστικότητας των ελληνικών επιχειρήσεων τόνισε ο Πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών Κωσταντίνος Μίχαλος σε δηλώσεις του από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο Newmoney.gr.

Στο πλαίσιο του 4ου Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Επιχειρήσεων, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου δήλωσε πως η κυβέρνηση πρέπει να προσπεράσει τις ιδεοληψίες της και να προχωρήσει σε μια δομική αλλαγή πολιτικής πλεύσης, έτσι ώστε να μεταστραφεί το αρνητικό επιχειρηματικό κλίμα και να τονωθεί η εσωτερική κατανάλωση.

Ερ. Πολύς λόγος γίνεται για την επανεκκίνηση της ανάπτυξης στην ελληνική οικονομία. Βλέπετε θετικό κλίμα για άμεσα αισθητά αποτελέσματα;

«Τα αποτελέσματα είναι λίγο-πολύ γνωστά, το θέμα είναι να ξεκινήσει η διαδικασία αυτή. Πολύ συζήτηση γίνεται, αλλά στην πράξη δεν υλοποιείται κάτι. Αυτό που χρειάζεται είναι να επανέλθει η αξιοπιστία της ελληνικής οικονομίας και βεβαίως πρέπει εξετάσουμε και το θέμα της υπερφορολόγησης, τόσο των επιχειρήσεων όσο και αυτό που θα ισχύσει σε μια ευρεία γκάμα επαγγελμάτων από το νέο έτος.

Είναι γνωστό πως από το νέο έτος, όποιος έχει την ατυχία να δηλώνει πάνω από 40.000 ευρώ ετησίως κινδυνεύει να έχει από το 60 ως το 74 τοις εκατό του συνολικού εισοδήματος του να κατευθύνεται προς τα δημόσια ταμεία.

Αντιλαμβάνεστε λοιπόν, πως υπό τέτοιες συνθήκες είναι εξαιρετικά δύσκολο να επιβιώσει το επιχειρείν στη χώρα μας. Από την άλλη πλευρά, η κυβέρνηση πρέπει να ξεφύγει από ιδεοληψίες και να προχωρήσει με τις ιδιωτικοποιήσεις σε ώριμα επενδυτικά σχέδια, τα οποία εμείς ως επιμελητηριακή κοινότητα τους έχουμε προτείνει με πρώτο και μεγαλύτερο το σχέδιο του Αττικού μετώπου, το οποίο ως γνωστό ξεκινάει από το Φάληρο και καταλήγει στο Σούνιο.

Υπάρχουν 70 χλμ. πραγματικής Ριβιέρας που πρέπει να αξιοποιηθούν. Υπάρχει ο σχεδιασμός, όμως πρέπει να προχωρήσουμε επιτέλους στην υλοποίηση έστω και με τη συμμετοχή του Δημοσίου, ώστε να καλύψουμε μέρος της ιδεοληψίας της σημερινής κυβέρνησης».

Ερ. Η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί για σταθερά υψηλά πλεονάσματα του προϋπολογισμού για τα επόμενα χρόνια. Πως πιστεύετε λοιπόν πως μπορεί να αποφευχθεί η υπερφολόγηση;

«Να θυμίσω πως η επιλογή που έγινε για το σκέλος της φορολόγησης, που κατέληξε σε υπερφορολόγηση, άλλωστε με την ομολογία των ετέρων και δανειστών, ήταν επιλογή της ίδιας της κυβέρνησης! Αυτό το οποίο πρέπει να δούμε είναι να αλλάξουμε το μείγμα της υπάρχουσας οικονομικής πολιτικής.

Επί 6 συναπτά έτη, βλέπουμε πως αυτή η πολιτική της υπερφορολόγησης όχι απλά δεν έχει αποδώσει, αλλά είναι και υπεύθυνη για τη κατάσταση της ελληνικής οικονομίας σήμερα. Ας παραπέμψουμε κάποιους στη περίφημη καμπύλη Laffer, την οποία διδάσκονται όλοι οι πρωτοετείς φοιτητές και λέει πολύ απλά, πως όσο αυξάνονται οι συντελεστές φορολόγησης τόσο μειώνονται τα έσοδα.

Ας δούμε συνεπώς το προτεινόμενο μοντέλο των επιμελητηρίων. Έχουμε δώσει ολοκληρωμένες και κοστολογημένες μελέτες για τη σημασία των χαμηλών φορολογικών συντελεστών που πρέπει να ακολουθήσουμε, παράλληλα με την ανάγκη για έναν εξαιρετικά αποτελεσματικό φοροεισπρακτικό μηχανισμό.

Για αυτό δεν χρειάζεται να εφεύρουμε εκ νέου την Αμερική, θα αποφασίσουμε μεταξύ του Γερμανικού, του Βρετανικού ή του Αμερικάνικου μοντέλου, με κάποιες παραμετροποιήσεις. Αυτό μπορεί να λειτουργήσει άμεσα, και να έχουμε αποτελέσματα. Πρέπει όλοι να πληρώνουμε φόρους, άλλα πρέπει οι φόροι αυτοί να είναι ανταγωνιστικοί».

Ερ. Δεδομένου ότι η επιχειρηματικότητα βασίζεται στην καταναλωτική ισχύ, πως θα επιστρέψει η αγοραστική δύναμη σε ένα τέτοιο περιβάλλον λιτότητας;

«Η μείωση της φορολογίας είναι το πρώτο βήμα. Έχετε δίκιο πως πρέπει να υπάρξει μια τόνωση της εσωτερικής κατανάλωσης διότι ως γνωστόν, δεν διαθέτουμε τόσες εξαγωγικές επιχειρήσεις για να βασιστούμε στην εξωστρεφή κατεύθυνση.

Δυστυχώς μόνο το 1.86% του συνόλου της ελληνικής επιχειρηματικότητας εξάγει πέρα του 40% της παραγωγής του. Αντιλαμβάνεστε πως αυτό είναι ένα πολύ μικρό ποσοστό για να στηριχθεί το σύνολο της αγοράς.

Αυτό το όποιο χρειάζεται, όπως είπα και νωρίτερα, είναι η αξιοπιστία. Να μπορέσουμε δηλαδή να προσελκύσουμε δυνητικούς επενδυτές, τόσο εγχώριους και πολύ πιο σημαντικά, ξένους επενδυτές, ώστε να αρχίσουμε να μειώνουμε την ανεργία, στην οποία κρατάμε ακόμα το Ευρωπαϊκό ρεκόρ, το οποίο είναι ένα μείζον κοινωνικό θέμα και παράλληλα πρέπει να δημιουργήσουμε τις συνθήκες για να τονωθεί η εσωτερική αγορά».

Exit mobile version