search icon

Οικονομία

Κ. Χατζηδάκης: Αυξημένες επιχορηγήσεις και φορολογικά κίνητρα για συγχωνεύσεις – καινοτομία

Σύντομα το νομοσχέδιο για εταιρικούς μετασχηματισμούς - «Οι βιώσιμοι ρυθμοί οικονομικής ανάπτυξης προϋποθέτουν μια πιο ανταγωνιστική οικονομία»

Σύγχρονο, απλό και διαφανές πλαίσιο για τους εταιρικούς μετασχηματισμούς, φορολογικά κίνητρα και αυξημένες επιχορηγήσεις από το ΕΣΠΑ και την Αναπτυξιακή Τράπεζα για συγχωνεύσεις και επενδύσεις σε έρευνα και καινοτομία προωθεί η κυβέρνηση, ανακοίνωσε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης κατά την ομιλία του σήμερα στο συνέδριο για τις εξαγορές και τις συγχωνεύσεις (Mergers & Acquisitions Summit).

Ο κ. Χατζηδάκης ανέφερε ότι οι εξαγορές και οι συγχωνεύσεις αποτελούν βασικό εργαλείο για τη μετεξέλιξη της οικονομίας καθώς οδηγούν στη δημιουργία μεγαλύτερων και πιο δυναμικών επιχειρήσεων που μπορούν να είναι ανταγωνιστικές σε διεθνές επίπεδο και προσφέρουν παράλληλα περισσότερες και πιο ποιοτικές θέσεις εργασίας. Επιπλέον, συνδέονται με την προσέλκυση επενδύσεων που συνεπάγεται εισροή κεφαλαίων στη χώρα, αλλά και συχνά εισροή τεχνογνωσίας από το εξωτερικό.

Σε αυτό το πλαίσιο, πέρα από την αξιόπιστη οικονομική πολιτική, με έμφαση στις μεταρρυθμίσεις και την καλλιέργεια ενός κλίματος φιλικού προς τις επενδύσεις η κυβέρνηση προχωρά σε συγκεκριμένες παρεμβάσεις για την ενθάρρυνση των συγχωνεύσεων οι οποίες – όπως σημείωσε ο υπουργός – περιλαμβάνουν τα εξής:

Νομοσχέδιο για τους εταιρικούς μετασχηματισμούς που θα κατατεθεί σύντομα προς ψήφιση. «Σήμερα υπάρχει ένα διάσπαρτο και αποσπασματικό πλαίσιο που ξεκινάει από το 1972 και απλώνεται σε νόμους διαφορετικών δεκαετιών.

Και αυτό, όπως είναι λογικό, δεν συμβάλει σε ένα περιβάλλον φιλικό προς τις επενδύσεις. Στόχος μας είναι να διαμορφώσουμε ένα ξεκάθαρο ρυθμιστικό πλαίσιο, το οποίο θα αποτελεί το κεντρικό σημείο αναφοράς για επιχειρήσεις και επενδυτές που θέλουν να προχωρήσουν σε συγχωνεύσεις», τόνισε ο κ. Χατζηδάκης.

Το νομοσχέδιο αυτό θα περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων φορολογικά κίνητρα για συγχωνεύσεις -πέρα από τα κίνητρα που θεσπίστηκαν πριν 3 χρόνια από την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας – αλλά και για επενδύσεις σε έρευνα και ανάπτυξη, καθώς όπως σημείωσε ο υπουργός η καινοτομία και η μεγέθυνση είναι έννοιες σε μεγάλο βαθμό αλληλένδετες.

Πρόσθετα χρηματοδοτικά κίνητρα για συγχωνεύσεις και καινοτομία από το ΕΣΠΑ και την Αναπτυξιακή Τράπεζα, που θα εφαρμοστούν έως το φθινόπωρο.

Προβλέπεται συγκεκριμένα περαιτέρω επιχορήγηση για επενδύσεις από επιχειρήσεις που αποτελούν προϊόν συγχώνευσης, ώστε να έχουν οι εταιρίες αυτές επιπλέον μέσα για μεγέθυνση και καινοτομία.

«Οι βιώσιμοι ρυθμοί οικονομικής ανάπτυξης προϋποθέτουν μια πιο ανταγωνιστική οικονομία. Και αυτή, με τη σειρά της, προϋποθέτει μεγαλύτερες, πιο εξωστρεφείς επιχειρήσεις. Με κίνητρα και χωρίς εξαναγκασμούς, γιατί δεν είμαστε σοβιετική χώρα, αλλά δεν υπάρχει οικονομολόγος ανεξαρτήτως πολιτικής κατεύθυνσης που να μην προτείνει να κινηθούμε προς αυτή την κατεύθυνση», κατέληξε ο υπουργός.

Από την πλευρά του ο Γενικός Γραμματέας Οικονομικής Πολιτικής & Στρατηγικής της ελληνικής κυβέρνησης Γιώργος Χριστόπουλος, αναφέρθηκε στη μεγάλη σημασία του νέου νομοσχεδίου, το οποίο θα αφορά πρωτίστως εκείνες τις επιχειρήσεις που βρίσκονται στο μεταίχμιο του να αναπτυχθούν περαιτέρω, εξηγώντας ότι το μέγεθος της επιχείρησης δεν είναι αυτοσκοπός, καθώς υπάρχουν κλάδοι και δραστηριότητες στα οποία αυτό δεν προκαλεί κανένα πρόβλημα. Ωστόσο, αναφέρθηκε στα σημαντικά οφέλη σε επίπεδο ανταγωνιστικότητας και εξωστρέφειας που μπορούν να προκύψουν από το μεγαλύτερο μέγεθος επιχειρήσεων σε συγκεκριμένους κλάδους.
Μίλησε επίσης εκτενώς για την ανάγκη καλύτερης διασύνδεσης με την έρευνα και την καινοτομία που μπορεί να παραχθεί σε ακαδημαϊκά και ερευνητικά ιδρύματα στη χώρα μας, αλλά και στη σημασία διακράτησης ταλέντου στην καινοτομία, κάτι το οποίο αποτελεί επίσης πεδίο στόχευσης του Υπουργείου. Επισήμανε, τέλος, ότι το νομοσχέδιο θα δοθεί σύντομα σε διαβούλευση, ενώ είναι ευπρόσδεκτες και πολύτιμες οι παρατηρήσεις της αγοράς, καθώς το εκτεταμένο engagement είναι σίγουρα κάτι το οποίο επιθυμεί η ηγεσία του Υπουργείου.

Διαβάστε ακόμη

Κομισιόν: Εκκινεί διαδικασία περί υπερβολικού ελλείμματος για Γαλλία, Iταλία και άλλες πέντε χώρες – Τι αναφέρει για Ελλάδα

Σεντένο (ΕΚΤ): Πιθανές και άλλες μειώσεις επιτοκίων εάν επιβραδυνθεί ο πληθωρισμός

Fitch: Μεταθέτει τις προσδοκίες για μείωση επιτοκίων στη Κίνα το 2025

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ

Exit mobile version