Το πρώτο τρίμηνο του 2022 αποτέλεσε παράδειγμα προς αποφυγή για τους επενδυτές. Οι μόνοι μεγάλοι δείκτες οι οποίοι κατέγραψαν άνοδο ήταν αυτοί των εμπορευμάτων (ενέργεια, πετρέλαιο, φυσικό αέριο, χαλκός, χρυσός, σιτηρά κ.α.). Οι αγορές των ΗΠΑ κατέληξαν στο -4,6% από τα ιστορικά υψηλά στις αρχές του έτους, ενώ ακόμα χειρότερη ήταν η απόδοση των ευρωπαϊκών αγορών λόγω του πολέμου στην Ουκρανία.

Το πραγματικό επίκεντρο της ανησυχίας, όμως, αποτελεί η απόδοση της αγοράς ομολόγων. Δεδομένου του «πίβοτ» των κεντρικών τραπεζών προς αύξηση των επιτοκίων για αντιμετώπιση του πληθωρισμού, ο τριμηνιαίος μέσος όρος απόδοσης των ομολόγων βρέθηκε στο χαμηλότερο επίπεδό του εδώ και τρεις δεκαετίες. 

Ιδού ορισμένα εκ των σημαντικότερων στοιχείων του πρώτου τριμήνου, σύμφωνα με την JPMorgan:

  • Ο τομέας με τις υψηλότερες αποδόσεις στον S&P 500 είναι η ενέργεια, καταγράφοντας άνοδο της τάξης του 40%. Ο μόνος άλλος τομέας είναι οι επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας, στο 4,8%. Ο τομέας με τις χείριστες αποδόσεις είναι αυτός των τηλεπικοινωνιών.
  • Σε ό,τι αφορά τους δείκτες MSCI, οι δέκα πρώτες θέσεις της κατάταξης αποτελούνται από αναπτυσσόμενες αγορές. Εκ των 47 χωρών που παρακολουθεί η JPMorgan, 21 είχαν θετικές αποδόσεις, 25 είχαν αρνητικές, ενώ μόνο η Ινδία έχει παραμείνει σε σταθερό επίπεδο.
  • Σύμφωνα με τις αρχικές εκτιμήσεις του 2022 της τράπεζας της Wall Street, τα επιτόκια της Fed θα έφταναν το 1,50% μέχρι το τέλος του έτους. Οι επικαιροποιημένες εκτιμήσεις, όμως, κάνουν λόγο για επιτόκια του 3%. Στην Ευρωζώνη τα αντίστοιχα ποσοστά κυμαίνονται στο 0,0% και 1,25% αντίστοιχα. 

Πιθανή…

Οι κεντρικές τράπεζες έχουν επικεντρωθεί στην καταπολέμηση του πληθωρισμού. Σύμφωνα με τον επικεφαλής της Fed, Jerome Powell,  η τράπεζα θα περιορίσει την οικονομική ανάπτυξη έτσι ώστε να επιτύχει τους πληθωριστικούς της στόχους εάν χρειαστεί να το κάνει. Η ΕΚΤ, από την πλευρά της, είναι έτοιμη να αυξήσει τα επιτόκιά της για πρώτη φορά εδώ και μια δεκαετία. 

Η αγορά ομολόγων έχει αρχίσει να υποδεικνύει πως οι κινήσεις των κεντρικών τραπεζών αυτές ενδέχεται να οδηγήσουν σε ύφεση. Η καμπύλη του spread μεταξύ του 2ετούς και 10ετούς ομολόγου αναστράφηκε την περασμένη εβδομάδα. Ιστορικά, η αναστροφή αυτή στις ΗΠΑ οδηγεί την οικονομία σε ύφεση μέσα σε περίπου ένα έτος.

Επιπλέον σημάδι της πιθανότητας ύφεσης μπορεί να θεωρηθεί η επιδείνωση του καταναλωτικού συναισθήματος. Ο πόλεμος στην Ουκρανία προκαλεί μεταβλητότητα στην αγορά και αυξάνει τις τιμές των εμπορευμάτων κατακόρυφα. Το κόστος των στεγαστικών δανείων στις ΗΠΑ έχει εκτιναχθεί σε υψηλό 50 ετών, ενώ στην Ευρώπη, η εξάρτηση της οικονομίας από το ρωσικό πετρέλαιο και φυσικό αέριο έχει αυξήσει τις πιθανότητες για ύφεση σε βραχυπρόθεσμο επίπεδο. Η μειωμένη ανάπτυξη στην Ευρώπη θα πλήξει, συνάμα, και τις ΗΠΑ.

… αλλά όχι αναπόφευκτη

Η JPMorgan, όμως, υποστηρίζει πως υπάρχει σημαντική πιθανότητα βελτίωσης των συνθηκών. Η Fed θα συνεχίσει, μεν, να καταπολεμά τον πληθωρισμό, αλλά υπάρχουν και άλλοι τρόποι μείωσής του εκτός από τα επιτόκια. 

Υπάρχουν σημάδια χαλάρωσης της κρίσης στην εφοδιαστική αλυσίδα και συγκεκριμένα στον τομέα κατασκευής μικροτσίπ. Στις ΗΠΑ, οι τιμές των μεταχειρισμένων οχημάτων συνεχίζουν την κατιούσα για δεύτερο συνεχή μήνα. Η Taiwan Semiconductor ανέφερε πως υπάρχει μειωμένη ζήτηση στην αγορά των smartphones, των υπολογιστών και των τηλεοράσεων στην Κίνα. Ο δείκτης Logistics Managers Index υποδεικνύει αύξηση των αποθεμάτων των εταιρειών σε αντίθεση με την περσινή κατάσταση, κάτι το εξαιρετικά θετικό παρά τα νέα lockdowns στα κινεζικά λιμάνια. Ο αριθμός των πλοίων που περιμένουν στην «ουρά» για να ξεφορτώσουν στο Λος Άντζελες έχει μειωθεί. Όλα τα στοιχεία αυτά ενδέχεται να οδηγήσουν σε μείωση των τιμών των αγαθών μέσα στο 2022, κάτι που θα μειώσει -παράλληλα- και τον πληθωρισμό. 

Επιπροσθέτως, η JPMorgan θεωρεί πως το χρέος τόσο των νοικοκυριών όσο και των επιχειρήσεων βρίσκεται σε καλό επίπεδο τόσο στις ΗΠΑ όσο και στην Ευρώπη. Η αύξηση του χρέους των νοικοκυριών κυμαίνεται σε ιστορικά ομαλοποιημένα επίπεδα μετά την παγκόσμια οικονομική κρίση. Το εταιρικό χρέος είναι αυξημένο αλλά οι δείκτες μόχλευσης και εξυπηρέτησης χρέους βρίσκονται σε σχετικά καλά επίπεδα. Οι περισσότεροι καταναλωτές έχουν ακόμα αυξημένες καταθέσεις μετά από την καταναλωτική «νηνεμία» της πανδημίας, ενώ έχουν δυνατότητα περαιτέρω δανειοληψίας.

Τα περιθώρια κέρδους των εταιρειών υποδεικνύουν, επίσης, πως δε θα υπάρξει βραχυπρόθεσμη ύφεση, δεδομένου του ότι βρίσκονται ακόμη σε υψηλά επίπεδα. Οι επιχειρήσεις δεν έχουν λόγο για μαζικές απολύσεις και μείωση του λειτουργικού κόστους τους. Εάν τα περιθώρια αυτά αρχίσουν να μειώνονται, τότε θα αρχίσει να αυξάνεται και η πιθανότητα ύφεσης.

Στον κανόνα αυτό προστίθεται και η καλή εικόνα της αγοράς εργασίας τόσο στις ΗΠΑ όσο και στην Ευρωζώνη, όπου η ανεργία βρίσκεται σε ιστορικό χαμηλό. Η JPMorgan υπογραμμίζει πως η ανάπτυξη θα παραμείνει επιβραδυμένη αλλά η οικονομία δε θα οδηγήσει σε ύφεση.

Επενδυτικές προτάσεις

H αναστροφή της καμπύλης των ομολόγων μπορεί μεν να προκάλεσε ανησυχίες, αλλά οι μακροπρόθεσμοι επενδυτές δε θα πρέπει να πανικοβληθούν αλλά να προχωρήσουν σε κινήσεις διαφοροποίησης των χαρτοφυλακίων τους. 

Σε ό,τι αφορά τις μετοχές, η JPMorgan προτείνει επενδύσεις σε τομείς με σταθερή ρευστότητα όπως η υγεία, ή τομείς που αντιστέκονται στην επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης, όπως η τεχνολογία. Ιστορικά, υπογραμμίζει η τράπεζα, οι τομείς αυτοί έχουν αποδειχθεί εξαιρετικά κερδοφόροι κατά τη διάρκεια της περιόδου μεταξύ της αναστροφής της καμπύλης και της ύφεσης της οικονομίας.

Σε ό,τι αφορά την αγορά των ομολόγων, η JPMorgan προσηλώνεται σε core bonds, δεδομένων των καλών αποδόσεων των δημοτικών ομολόγων και των αμερικανικών ομολόγων υψηλού επενδυτικού βαθμού, τα οποία αποτελούν σχετικά ασφαλή επιλογή και καλή αντιστάθμιση του ρίσκου των χαρτοφυλακίων σε περίπτωση ύφεσης.

Διαβάστε ακόμη

14η αξιολόγηση: Γιατί διακυβεύονται πολλά παραπάνω από 750 εκατ. ευρώ

Ο καβγάς ΟΤΕ – Vodafone, η Marie Tragas de Monaco, το νέο ομόλογο του ΟΔΔΗΧ και το μέρισμα της Quest 

Τα 10 ηχηρά «σφυριά» που χτυπάνε σήμερα – Βίλες στην Εκάλη, εργοστάσια και ξενοδοχεία (pics)