Το κύμα λοιμώξεων λόγω της μετάλλαξης Δέλτα ενισχύεται στην Ευρώπη αλλά οι αποφάσεις περιορισμού της επιδημίας που ελήφθησαν δεν θέτουν σε αμφισβήτηση τις βραχυπρόθεσμες προβλέψεις της αμερικανικής τράπεζας JP Morgan για την ανάπτυξη στην Ε.Ε., με την οικονομική δραστηριότητα να έχει ανακάμψει έντονα και τα σημάδια για νέα οικονομική αδυναμία να είναι ελάχιστα.
Οι νέοι περιορισμοί είναι μέχρι στιγμής μικρής κλίμακας, αλλά υπάρχει μεγάλη αβεβαιότητα σχετικά με το πώς θα αντιδράσουν οι χώρες, καθώς το κύμα Δέλτα επιταχύνεται πιο έντονα, υποστηρίζουν οι αναλυτές του οίκου.
Ο κύριος παράγοντας που θα καθοδηγήσει τις αποφάσεις θα είναι πιθανότατα το κατά πόσον η αναμενόμενη αποσύνδεση μεταξύ της σχέσης λοιμώξεων και νοσηλείας θα παραμείνει επιβεβαιωμένη από τα δεδομένα στις χώρες που βρίσκονται βαθύτερα στο κύμα της Δέλτα (κυρίως το Ηνωμένο Βασίλειο). Οι κίνδυνοι για την πρόβλεψη της ανάπτυξης έχουν αυξηθεί, αλλά δεν υπάρχει ακόμη αρκετή ορατότητα για να εκτιμηθούν οι αντιδράσεις σε αυτό το στάδιο, εξηγεί η JP Morgan.
Μέχρι στιγμής, καμία χώρα δεν ακολουθεί το Ηνωμένο Βασίλειο στην άρση των υπόλοιπων προφυλάξεων και τα περιοριστικά μέτρα αυστηροποιούνται σε ορισμένες χώρες, ενώ οι πολιτικές για την προώθηση των εμβολιασμών που ακολουθεί η Ελλάδα και η Γαλλία ίσως να είναι οι επιτυχείς μακροπρόθεσμα για τον έλεγχο της επιδημίας, διασαφηνίζει η JP Morgan.
Οι κίνδυνοι σημαντικά αυστηρότερων περιορισμών παραμένουν, λόγω της πιθανότητας απότομης αύξησης των κρουσμάτων, αυξάνεται, ειδικά αν η σχέση μεταξύ των μεταξύ νοσηλειών και λοιμώξεων ενισχυθεί.
Σε γενικές γραμμές, οι κυβερνήσεις της ευρωζώνης δεν είναι διατεθειμένες να ακολουθήσουν την προσέγγιση του Ηνωμένου Βασιλείου για χαλάρωση όλων των εναπομεινάντων κανόνων με μια απότομη αύξηση των λοιμώξεων και να βασίζονται εξ ολοκλήρου στην προσωπική/επιχειρηματική ευθύνη.
Σε αρκετές χώρες, η προσέγγιση συνεχίζει να βασίζεται στην εκστρατεία εμβολιασμού και στην παροχή κινήτρων για υψηλότερο εμβολιασμό (το πράσινο πάσο της ΕΕ αποτελεί καλό παράδειγμα αυτής της προσέγγισης).
Το τελευταίο δεν αποτελεί εξ ολοκλήρου έκπληξη, καθώς πολλές χώρες της ευρωζώνης έχουν ήδη διευκολύνει ορισμένες δραστηριότητες με τη χρήση δελτίων COVID, παρέχοντας έτσι μια αυτόματο κίνητρο για τον εμβολιασμό.
Αυτό είναι πιθανό να επεκταθεί, αλλά τα κύρια ερωτήματα είναι κατά πόσο αυτό θα προκαλέσει κάποιες βραχυπρόθεσμες διαταραχές (π.χ. καθιστώντας δυσκολότερο για τους μη εμβολιασμένους να κάνουν ορισμένα πράγματα μέχρι να έχουν εμβολιαστεί πλήρως ή αποθαρρύνοντας τον τουρισμό) και αν αυτό θα πρέπει να ενισχυθεί με κάποια συνήθη περιοριστικά μέτρα.
Υπάρχει ευρεία αναγνώριση ότι αυτό το κύμα διαφέρει ουσιαστικά από τα προηγούμενα, λέει η JP Morgan, καθώς μεγάλα τμήματα του πληθυσμού, συμπεριλαμβανομένων των πιο ευάλωτων, έχουν εμβολιαστεί, επισημαίνει η αμερικανική τράπεζα. Ως εκ τούτου, οι νοσηλείες και οι θάνατοι είναι πιθανό να είναι πολύ χαμηλότεροι σε σχέση με το επίπεδο των λοιμώξεων.
Ταυτόχρονα, η προσέγγιση του Ηνωμένου Βασιλείου να καταργήσει όλα τα εναπομείναντα προληπτικά μέτρα αντιμετωπίζεται με σκεπτικισμό και, σε ορισμένες περιπτώσεις, δυσπιστία. Σε ολόκληρη τη ζώνη του ευρώ, οι παρεμβάσεις παρέμειναν σταθερά σε ισχύ (π.χ. μάσκα, κοινωνική αποστασιοποίηση, συμβουλές για εργασία από το σπίτι) και λαμβάνονται πρόσθετα μέτρα σε ορισμένες χώρες.
Αυτά διαφέρουν ως προς τα κίνητρα, με την Πορτογαλία και τις Κάτω Χώρες να έχουν λάβει «τυποποιημένα» μέτρα, ενώ η Γαλλία και η Ελλάδα εστιάζουν σε κανόνες για την ενίσχυση του ποσοστού εμβολιασμού. «Η γαλλική προσέγγιση είναι πιθανό να είναι ελκυστική και για άλλες χώρες», καταλήξει ο οίκος.
Διαβάστε ακόμα:
Με απόφαση Πλακιωτάκη το Λιμενικό αναλαμβάνει τον έλεγχο της επιβίβασης στα πλοία
Δικαστήριο της ΕΕ: Νόμιμη η ενίσχυση της Αυστρίας στην Austrian Airlines