search icon

Οικονομία

JP Morgan: Η εθνικοποίηση εταιρειών και τραπεζών μπορεί να γίνει αναπόφευκτη

Μπορεί να είναι η συντομότερη και βαθύτερη ύφεση στη σύγχρονη ιστορία καθώς πιθανολογείται ότι θα διαρκέσει μόνο 2 τρίμηνα - Πιθανές συνέπειες η κοινωνική αναταραχή, ακόμα και η αλλαγή κυβερνήσεων – Πρόβλεψη για παγκόσμια ύφεση -12% το α' τρίμηνο, -15% στην Ευρωζώνη και -4% στις ΗΠΑ

Κλασική ύφεση μακράς διάρκειας, εκτόξευση δημόσιου χρέους, κοινωνική αναταραχή, εθνικοποιήσεις επιχειρήσεων και τραπεζών, ακόμα και αλλαγές κυβερνήσεων είναι μερικές μόνο από τις πιθανές επιπτώσεις της εξάπλωσης του κορωνοϊού, ενώ εάν υπάρξει 2ο κύμα μετάδοσης, η ύφεση στην παγκόσμια οικονομία θα έχει το σχήμα W, και η επιβολή περιοριστικών μέτρων lockdown το φθινόπωρο θα οδηγήσει και πάλι σε μεγάλη και απότομη μείωση της οικονομικής δραστηριότητας.

Αυτά εκτιμά σε ανάλυσή της υπό τον τίτλο  «What the COVID-19 endgame might look like», η JP Morgan, η οποία περιλαμβάνει και εκτιμήσεις για το βάθος και τη διάρκεια της παγκόσμιας ύφεσης.

Όπως εκτιμά ο οίκος αυτή «μπορεί να είναι η συντομότερη και βαθύτερη ύφεση στη σύγχρονη ιστορία καθώς πιθανολογείται ότι θα διαρκέσει μόνο 2 τρίμηνα, με ύφεση το 1ο τρίμηνο -12% σε ετησιοποιημένη βάση, το 2ο τρίμηνο -1%, το 3ο τρίμηνο +19% και το 4ο τρίμηνο +4%, ή, -1,1% για όλο το 2020».

Όσον αφορά στην Ευρωζώνη, οι αντίστοιχες προβλέψεις είναι -15% το 1ο τρίμηνο, -22% το 2ο τρίμηνο, +45% το 3ο τρίμηνο και +3,5% το 4ο τρίμηνο.

Τέλος, για τις ΗΠΑ, προβλέπεται ύφεση -4% το 1ο τρίμηνο, -14% το 2ο τρίμηνο, +8% το 3ο τρίμηνο και +4% το 4ο τρίμηνο.

Το σενάριο αυτό βασίζεται σε δύο υποθέσεις:

-Πρώτον, ότι ο κορωνοϊός σταδιακά εξαφανίζεται πριν το καλοκαίρι και επιτρέπει να αρθούν οι πολιτικές lockdown (περιορισμοί στην κυκλοφορία, κλείσιμο καταστημάτων κλπ.), και,

-Δεύτερον, ότι δεν θα υπάρξει δεύτερο κύμα μετάδοσης του ιού, καθώς επιστρέφουν οι άνθρωποι στην κανονικότητα και αίρονται οι διασυνοριακοί περιορισμοί.

«Εάν ο ιός δεν εξαφανισθεί, τότε θα έχουμε μια κλασική ύφεση μακράς διάρκειας και εάν υπάρξει 2ο κύμα μετάδοσης, ή ύφεση στην παγκόσμια οικονομία θα έχει το σχήμα W, και η επιβολή περιοριστικών μέτρων lockdown το φθινόπωρο θα οδηγήσει και πάλι σε μεγάλη και απότομη μείωση της οικονομικής δραστηριότητας. Η εμπειρία της Κίνας θα δράσει ως πρόδρομος δείκτης καθώς ο πληθυσμός της επιστρέφει στην κανονικότητα», αναφέρει η JP Morgan.

Εθνικοποίηση εταιρειών και τραπεζών

Ο οίκος εκτιμά ακόμη ότι μπορεί να αποδειχθεί αναπόφευκτη η εθνικοποίηση ιδιωτικών εταιρειών με στόχο τη διατήρηση της απασχόλησης, αλλά μπορεί να αποδειχθεί και κερδοφόρο εγχείρημα για την κυβέρνηση, εάν οι αποτιμήσεις είναι πολύ χαμηλές. Από την άλλη μεριά, η εθνικοποίηση μπορεί να αποδειχθεί προβληματική για τους ομολογιούχους εταιρικών τίτλων και για τους μικρομετόχους.

Αναπόφευκτη μπορεί να είναι και η εθνικοποίηση (ή τουλάχιστον η κατοχή μετοχών από το κράτος) χρηματοοικονομικών ιδρυμάτων, μια συνήθης πρακτική σε υφέσεις περασμένων ετών, καθώς οι τράπεζες είναι οργανισμοί μεγάλης συστημικής σημασίας.

Κοινωνική αναταραχή και αλλαγή κυβεrνήσεων

Στην ανάλυση της JP Morgan, διατυπώνεται η άποψη πως ο τρόπος διαχείρισης της πανδημίας μπορεί να φέρει και κοινωνικές αναταραχές σε ορισμένες χώρες.

«Μπορεί κάποιος ηγέτης να κατηγορηθεί για ανικανότητα ή ολιγωρία στην αντιμετώπιση της κρίσης. Συνεπώς, σε μια εκλογική αναμέτρηση, το κόμμα που είναι στην κυβέρνηση είναι ευάλωτο», σημειώνει η μελέτη.

Τα μέτρα που έχουν ληφθεί ανά τον κόσμο

Οι κυβερνήσεις ανά τον κόμσο έχουν λάβει σειρά μέτρων για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων του κορωνοϊού, μεταξύ των οποίων, μέτρα για επιχειρήσεις, εργαζόμενους με απευθείας ενισχύσεις, δάνεια, αναβολή φορολογικών υποχρεώσεων, εγγυήσεις για χορήγηση δανείων, ενέσεις ρευστότητας στα συστήματα υγείας.

Ακολουθεί η λίστα μετα μέτρα που έχουν ληφθεί ανά χώρα:

Exit mobile version