search icon

Οικονομία

JP Morgan: Οι επενδυτές πρέπει να προετοιμαστούν για «φαύλο κύκλο» στην παγκόσμια οικονομία

Αυτό που ανησυχεί ιδιαίτερα τη JP Morgan είναι ότι η τρέχουσα κρίση προκλήθηκε από ένα σοκ στις καταναλωτικές δαπάνες, οι οποίες αποτελούν το 70% του ΑΕΠ στις σύγχρονες δυτικές οικονομίες

Σε διεθνές επίπεδο, σε κύκλους αναλυτών, υπάρχει η άποψη ότι η χρηματιστηριακή αγορά έπιασε το χαμηλότερο επίπεδο του «bear market» τον περασμένο μήνα, γεγονός το οποίο εκτιμάται ότι ο συνδυασμός μείωσης των κρουσμάτων σε σχέση με τα μέτρα δημοσιονομικής και νομισματικής τόνωσης, θα οδηγήσουν σε μία απότομη ανάκαμψη των εταιρικών κερδών μέσα στο έτος.

Κάτι τέτοιο αντικρούουν οι αναλυτές της JP Morgan, οι οποίοι με σημείωμά τους προειδοποιούν τους επενδυτές να προετοιμαστούν διότι η παγκόσμια οικονομία είναι πιθανό να εγκλωβιστεί σε έναν φαύλο κύκλο όπου θα κυριαρχεί το μείγμα αδύναμης ζήτησης, αδύναμων αγορών εργασίας, μειωμένων κερδών, αδύναμων πιστωτικών αγορών και χαμηλών τιμών πετρελαίου.

Αυτό που ανησυχεί ιδιαίτερα τη JP Morgan είναι ότι η τρέχουσα κρίση προκλήθηκε από ένα σοκ στις καταναλωτικές δαπάνες, οι οποίες αποτελούν το 70% του ΑΕΠ στις σύγχρονες δυτικές οικονομίες, καθώς οι εργαζόμενοι σε όλη την υφήλιο δεν μπορούν να βιοποριστούν εξαιτίας των περιοριστικών μέτρων που έχουν επιβληθεί.

Η δυναμική αυτή έχει οδηγήσει τους οικονομολόγους της JP Morgan να προβλέψουν ότι η οικονομική δραστηριότητα θα αποκατασταθεί σταδιακά, όπως συνέβη στην κρίση του 2008 και δεν θα ανακάμψει απότομα, όπως συμβαίνει συνήθως μετά από φυσικές καταστροφές.

Οι αναλυτές τη JP Morgan προβλέπουν ότι το ποσοστό της ανεργίας στις ΗΠΑ θα παραμείνει υψηλό και στο δεύτερο εξάμηνο του έτους, στο 8,5%. Τo ΑΕΠ αναμένεται να συρρικνωθεί ως και 10% προτού αρχίσει να ανακάμπτει, έναντι πτώσης 4% την περίοδο της παγκόσμιας χρηματοοικονομικής κρίσης.

Μάλιστα σύμφωνα με το Marketwatch, τα οικονομικά στοιχεία δείχνουν μέχρι στιγμής την αρχή μιας αρνητικής ανατροφοδότησης, όπου οι χαμηλότερες καταναλωτικές δαπάνες οδηγούν σε χαμηλότερα εταιρικά κέρδη, χαμηλότερες εταιρικές επενδύσεις, περισσότερες απώλειες θέσεων εργασίας και περαιτέρω μείωση των καταναλωτικών δαπανών. Αυτός ο κύκλος μπορεί να συνεχιστεί ακόμα και όταν απομακρυνθεί ο λόγος της αρχικής αδυναμίας, σημειώνουν οι αναλυτές.

Exit mobile version