search icon

Οικονομία

JP Morgan: Χαμηλώνει τη σύσταση σε «ουδέτερη» για τα ελληνικά ομόλογα

Τι εκτιμά η αμερικανική τράπεζα για τα spreads, για τις επόμενες εκδόσεις, αλλά και για τον ρυθμό ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας

Ουδέτερη πλέον σύσταση από θετική προτείνει η αμερικάνικη τράπεζα JP Morgan για τα ελληνικά και κυπριακά κρατικά ομόλογα, έπειτα από τις ισχυρές τους επιδόσεις το πρόσφατο χρονικό διάστημα. Η τράπεζα, με ισχυρή παρουσία στις αγορές ομολόγων αλλά και στις πρωτογενείς εκδόσεις της χώρας,  εκτιμά ότι τα spreads των ελληνικών δεκαετών ομολόγων θα διατηρηθούν στα χαμηλά επίπεδα που βρίσκονται έναντι των γερμανικών ομολόγων και τους επόμενους μήνες, κοντά στα χαμηλότερα επίπεδα από την ευρωπαϊκή κρίση χρέους του 2011, καθώς και ότι το Ελληνικό Δημόσιο θα εκδώσει ομόλογα συνολικής αξίας 15 δισ. ευρώ φέτος. Ηδη έχει προχωρήσει σε έκδοση 12 δισ. δολαρίων, το υψηλότερο ποσοστό μεταξύ των χωρών που παρακολουθεί η αμερικανική τράπεζα.

Τα χαμηλά spreads των εγχώριων ομολόγων δικαιολογούνται από τα ισχυρά μακροοικονομικά θεμελιώδη, τα οποία ενισχύονται περαιτέρω από τις αναμενόμενες εκταμιεύσεις των κονδυλίων του Ευρωπαϊκού Ταμείου Ανάκαμψης και τις πολύ υποστηρικτές αγορές ομολόγων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για το υπόλοιπο του 2021. Για τους επενδυτές που θέλουν θέσεις αγοράς στην Ελλάδα, η JP Morgan προτείνει τα ομόλογα 7 και 9 ετών τα οποία προσφέρουν τις καλύτερες διαφορές στις αποδόσεις σε σχέση με την υπόλοιπη περιφέρεια (Δείτε το παρακάτω γράφημα):

 

Οι προβλέψεις του επενδυτικού οίκου εκτιμούν το spread του ελληνικού δεκαετούς στις 95 μονάδες βάσης το Σεπτέμβριο του 2021, υψηλότερα στις 105 μονάδες βάσης το Δεκέμβριο και εκεί θα παραμείνει το spread έως και τον Ιούνιο του 2022.

Αναφορικά με τις εκτιμήσεις της για την οικονομία, οι προβλέψεις της παραμένουν σταθερές. Η αμερικανική επενδυτική τράπεζα JP Morgan προβλέπει ότι ο ρυθμός οικονομικής ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας τη φετινή χρονιά θα διαμορφωθεί στο +4,1% σε σχέση με το 2020 και προβλέπει ότι το εγχώριο ΑΕΠ θα διαμορφωθεί στα 172 δισ. ευρώ για το 2021, ελαφρώς υψηλότερα από τις επίσημες εκτιμήσεις και τις προβλέψεις των επίσημων φορέων.

Ο πληθωρισμός θα παραμείνει σε αρνητικό έδαφος, όπως και το 2020, αλλά σε μικρότερο βαθμό στο -0,2%. Παράλληλα, το έλλειμμα του προϋπολογισμού προβλέπεται να παραμείνει σε υψηλά επίπεδα στο 10% του ΑΕΠ και το πρωτογενές έλλειμμα στο 7,3%, με αποτέλεσμα ο δείκτης δημοσίου χρέους προς ΑΕΠ να κινηθεί στο 209% του ΑΕΠ. Το έλλειμμα στο εξωτερικό ισοζύγιο της χώρας επίσης θα είναι υψηλό και θα είναι της τάξεως του 7,6% αλλά και η ανεργία θα διαμορφωθεί αρκετά χαμηλότερα από τα τρέχοντα επίπεδα στο 16,2%.

Διαβάστε ακόμη:

Ντάρεν Λιούις: Ο άνθρωπος που «στρατολογεί» το υπηρετικό προσωπικό των super rich

EY: To 78% των Ελλήνων CEO ετοιμάζουν σημαντικές επενδύσεις στην τεχνολογία

Τζόκοβιτς, Ναδάλ, Φέντερερ, Τσιτσιπάς: Οι «χρυσές» business των σταρ του τένις

Exit mobile version