search icon

Οικονομία

Ισραήλ: Οι πρώτες εκτιμήσεις για το κόστος του πολέμου – Τι συμβαίνει με τις ελληνικές εξαγωγές

Η Ομοσπονδία των Ισραηλινών Εμπορικών Επιμελητηρίων καλεί τους εμπορικούς εταίρους της χώρας να συνεχίσουν την δραστηριότητά τους στο Ισραήλ – Πλήγμα στο αναπτυσσόμενο ελληνοισραηλινό εμπόριο – Ρεκόρ ελληνικών εξαγωγών στο Ισραήλ το 2022

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις της ισραηλινής τράπεζας Hapoalim, το κόστος του πολέμου Ισραήλ- Χαμάς στην οικονομία του Ισραήλ θα αγγίξει τα 8 δισεκατομμύρια ευρώ.

Σε αυτό περιλαμβάνονται η μαζική επιστράτευση 300.000 εφέδρων στρατιωτών, η αποκατάσταση υποδομών/κατοικιών/τμημάτων του στρατού που καταστράφησαν, η προσδοκία γία μια μακρά πολεμική επιχείρηση και πολυετείς δαπάνες για την αποκατάσταση ανάπηρων στρατιωτών και τη φροντίδα των οικογενειών των πεσόντων στρατιωτών.

«Αυτή τη στιγμή μπορούμε να εκφράσουμε την εκτίμηση (μια πολύ πρώτη εκτίμηση) ότι το κόστος του τρέχοντος πολέμου θα ανέλθει τουλάχιστον στο 1,5% του ΑΕΠ» δήλωσε ο Μοντι Σαφρίρ, επικεφαλής στρατηγικής της Bank Hapoalim.

Με αυτό το δεδομένο, είναι απολύτως κρίσιμο για τις αρχές της χώρας να κρατήσουν την οικονομία ανοιχτή και σε λειτουργία.

Πριν τέσσερις ημέρες, η Ομοσπονδία των Ισραηλινών Εμπορικών Επιμελητηρίων (FICC) απέστειλε ενημερωτικό σημείωμα στους εμπορικούς εταίρους της χώρας- μεταξύ των οποίων και το Ελληνο-Ισραηλινό Επιμελητήριο- με το οποίο διευκρινίζει ότι οι εμπορικές συναλλαγές συνεχίζονται, παρά τις δύσκολες συνθήκες.

«Καθώς πορευόμαστε σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες, εκτιμούμε περισσότερο από ποτέ τις μακροχρόνιες φιλίες μας με τους εταίρους μας από τις ξένες πρεσβείες, τις οικονομικές αποστολές και τους εμπορικούς οργανισμούς στο Ισραήλ» αναφέρει η σχετική ανακοίνωση.

«Υπό το πρίσμα αυτής της πραγματικότητας, λυπούμαστε που αντιμετωπίσατε αυτήν την εμπειρία εδώ μαζί μας κατά τη διάρκεια της λειτουργίας σας στο Ισραήλ και είμαστε έτοιμοι να σας βοηθήσουμε με οποιεσδήποτε ερωτήσεις ή προβλήματα αφορούν στην αρμοδιότητα της FICC, για παράδειγμα δυσκολίες που αντιμετωπίζουν πολίτες ή εταιρείες από τη χώρα σας. Να είστε βέβαιοι ότι το Ισραήλ παραμένει ανοιχτό και συνεχίζει να παραλαμβάνει αποθέματα και εμπορεύματα.»

Η FICC διευκρινίζει ότι:

Η διοίκηση του λιμανιού Ashdod Port Company διαβεβαίωσε- σε σχετική ανακοίνωσή της- ότι «οι υπάλληλοί μας, που εργάζονται 24 ώρες την ημέρα, συνεχίζουν να φορτώνουν και να ξεφορτώνουν αγαθά για την ισραηλινή οικονομία. Το λιμάνι συνεχίζει να λειτουργεί κανονικά και αδιάκοπα παρά την κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Οι πύλες του λιμανιού είναι ανοιχτές όπως χρειάζεται και δίνεται πλήρης ανταπόκριση στις ανάγκες του κράτους του Ισραήλ.»

Παράλληλα, η Ένωση Εμπορικών Επιμελητηρίων του Ισραήλ έχει θέσει σε λειτουργία μία μονάδα έκτακτης ανάγκης για τη στήριξη των ξένων επιχειρήσεων.

«Οι ειδικοί μας θα βοηθήσουν σε θέματα σχετικά με καταστάσεις έκτακτης ανάγκης που σχετίζονται με τις επιχειρήσεις, συμπεριλαμβανομένων ενημερώσεων για τα οικονομικά, τη νομοθεσία και την εργασία, τα τελωνεία και τις εισαγωγές» αναφέρει η ιστοσελίδα της Ένωσης, στην οποία έχουν αναρτηθεί τα στοιχεία επικοινωνίας των ειδικών με τους οποίους μπορούν να επικοινωνούν οι ενδιαφερόμενοι.

Ο πόλεμος στο Ισραήλ ήρθε σε μία περίοδο που οι εμπορικές συναλλαγές Ισραήλ- Ελλάδας γνώριζαν άνθηση.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για το 2022, οι ελληνικές εξαγωγές προς το Ισραήλ κατέγραψαν αύξηση 54,9% σε σχέση με το 2021 (23,5% αύξηση, εξαιρουμένων των πετρελαιοειδών).

Ειδικότερα, το 2022 οι ελληνικές εξαγωγές προς το Ισραήλ ανήλθαν σε 850 εκατομμύρια ευρώ έναντι 548,78 εκατομμυρίων ευρώ το 2021, σημειώνοντας ιστορικό ρεκόρ.

Παράλληλα, οι εισαγωγές από το Ισραήλ κατέγραψαν πέρυσι αύξηση 33%.

Το Ισραήλ είναι από τις χώρες με τις οποίες η Ελλάδα διατηρεί σημαντικό εμπορικό πλεόνασμα που έφτασε στα 327 εκατομμύρια ευρώ πέρυσι, καταγράφοντας αλματώδη αύξηση 110% σε σύγκριση με το 2021.

Παγώνουν δραστηριότητες οι ξένες εταιρείες

Παρά τις καθησυχαστικές δηλώσεις, πολλές ξένες εταιρείες που δραστηριοποιούνται στο Ισραήλ είτε ανέστειλαν προσωρινά τη λειτουργία τους, είτε ζήτησαν από τους εργαζόμενους να δουλέψουν από το σπίτι.

Το μεγαλύτερο πλήγμα έχουν δεχθεί οι αερομεταφορές, καθώς δεκάδες αεροπορικές εταιρείες από την Ευρώπη, τις ΗΠΑ και την Ασία έχουν αναστείλει τις πτήσεις από και προς το Ισραήλ.

Μεταξύ των εταιρειών που συνεχίζουν να πετούν στο Ισραήλ, κυρίως για να μεταφέρουν πολίτες, είναι και η ελληνική BlueBird.

Στην ενέργεια, η αμερικανική Chevron έλαβε εντολή από το ισραηλινό υπουργείο Ενέργειας να κλείσει το σταθμό παραγωγής στο οικόπεδο φυσικού αερίου Ταμάρ, που αποτελεί βασική πηγή φυσικού αερίου για τους παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας και τη βιομηχανία του Ισραήλ, ενώ μέρος της παραγωγής εξάγεται σε Ιορδανία και Αίγυπτο.

«Οι ενεργειακές ανάγκες της οικονομίας θα καλύπτονται από εναλλακτικά καύσιμα. Η βιομηχανία ηλεκτρικής ενέργειας ετοιμάζεται να χρησιμοποιήσει εναλλακτικά καύσιμα για την τροφοδοσία των σταθμών της» ανέφερε η σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Ενέργειας.

Διαβάστε ακόμη

«Βγήκαν τα λεφτά από το σεντούκι»: 84.000 ακίνητα αξίας 3,5 δισ. άλλαξαν χέρια με μετρητά

Όλα τα σενάρια για μειωμένο ή «κανονικό» ΦΠΑ σε εισιτήρια, καφέ, και τουρισμό

Από οδηγός λεωφορείου ιδιοκτήτης 12 ξενοδοχείων στη Μύκονο – Αυτοί είναι οι ευεργέτες στο νησί των Ανέμων (pics, vid)

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ

Exit mobile version