search icon

Οικονομία

Εισφορά αλληλεγγύης: Ποιοι και πόσα κερδίζουν από την κατάργησή της – Παραδείγματα (vid)

Οι ελαφρύνσεις στους δημοσίους υπαλλήλους και τους συνταξιούχους θα φανούν αυτόματα στις μηνιαίες αποδοχές τους από την 1η Ιανουαρίου 2023

Από το επόμενο έτος αναμένεται να έχουν αυξήσεις στις αποδοχές τους περίπου 500.000 από την οριστική κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης. Όπως τονίζουν στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, η πλήρης κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης αποτελεί δέσμευση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και θα υλοποιηθεί σε κάθε περίπτωση, σημειώνοντας ότι το κόστος στα κρατικά ταμεία είναι διαχειρίσιμο και θα απορροφηθεί από την ανάπτυξη.

Σήμερα, η εισφορά αλληλεγγύης έχει «παγώσει» στον ιδιωτικό τομέα, με ετήσιο κόστος 750 εκατ. ευρώ, ενώ η επέκτασή της στο Δημόσιο και στους συνταξιούχους θα κοστίσει άλλα 400-450 εκατ. ευρώ. Η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για όλους σημαίνει ότι περίπου 500.000 δημόσιοι υπάλληλοι και συνταξιούχοι με ετήσια εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ θα δουν το επόμενο έτος αύξηση στις αποδοχές τους που ξεκινούν από 22 ευρώ και ξεπερνούν ακόμη και τα 676 ευρώ τον χρόνο για τα υψηλά εισοδήματα, σύμφωνα με το Mega.

Για παράδειγμα, συνταξιούχος με ετήσιο εισόδημα 14.000 ευρώ θα έχει ετήσιο όφελος 44 ευρώ. Για εισόδημα 16.000 ευρώ η ελάφρυνση ανεβαίνει στα 88 ευρώ τον χρόνο, ενώ για ετήσιο εισόδημα 17.000 ευρώ ή 1.466 ευρώ τον μήνα το όφελος ανέρχεται σε 110 ευρώ τον χρόνο.

Οι ελαφρύνσεις στους δημοσίους υπαλλήλους και τους συνταξιούχους θα φανούν αυτόματα στις μηνιαίες αποδοχές τους από την 1η Ιανουαρίου 2023 καθώς η εισφορά αλληλεγγύης παρακρατείται από μισθούς και συντάξεις παράλληλα με τον φόρο εισοδήματος.

Ποιοι οι κερδισμένοι από την κατάργηση εισφοράς αλληλεγγύης

Σε κάθε περίπτωση, εφόσον η κυβέρνηση προχωρήσει στο επόμενο έτος στην κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για όλους ανεξαιρέτως τους φορολογουμένους, τότε από τον Ιανουάριο του 2023, μετά τους φορολογουμένους με εισοδήματα από τον ιδιωτικό τομέα, αύξηση στις αποδοχές τους θα δουν και οι εξής κατηγορίες φορολογουμένων:

Υπενθυμίζεται ότι η εισφορά αλληλεγγύης θεσπίστηκε ως έκτακτο μνημονιακό μέτρο στα εισοδήματα των φυσικών προσώπων άνω των 12.000 ευρώ με συντελεστές που ξεκινούν από 2,2% και φθάνουν κλιμακωτά το 10% για όσους έχουν εισοδήματα πάνω από 220.000 ευρώ.

Η εισφορά αλληλεγγύης «πάγωσε» από το 2021 για τα εισοδήματα του ιδιωτικού τομέα, και συγκεκριμένα για τους μισθούς, τα ημερομίσθια, τα επιδόματα και τις παροχές σε είδος καθώς και για κάθε άλλου είδους αμοιβή που καταβάλλεται τακτικά σε εργαζόμενο στον ιδιωτικό τομέα, ο οποίος απασχολείται με σχέση εξαρτημένης εργασίας.

Διαβάστε ακόμη:

Στα 158,9 δισ. δολάρια η αξία του ελληνόκτητου στόλου (πίνακες + γραφήματα)

Kostiantyn Dolzhenko (Inalan): Ο Ουκρανός που μπαίνει σφήνα στα ελληνικά telecoms και το deal με τους Καναδούς

Αδήλωτα τετραγωνικά: Μέχρι πότε παρατείνεται η δήλωση

Exit mobile version