search icon

Οικονομία

Ισχυροί διεκδικητές στον διαγωνισμό των €310 εκατ. για την ψηφιοποίηση των υποθηκοφυλακείων

Την αποσφράγιση των φακέλων περιμένουν οι υποψήφιοι για τα 5 τμήματα του mega project μετά την ολοκλήρωση της υποβολής των προσφορών. Πληροφορίες για παρουσία μεγάλων εταιρειών πληροφορικής και τηλεπικοινωνιακών ομίλων

Μετά από δυο παρατάσεις έληξε το μεσημέρι της Τρίτης η προθεσμία υποβολής προσφορών για τα 5 μέρη του πολυαναμενόμενου mega διαγωνισμού ψηφιοποίησης των έγχαρτων αρχείων άνω των 600 εκατ. σελίδων 390 Υποθηκοφυλακείων της χώρας από την Ελληνικό Κτηματολόγιο με συνολικό προϋπολογισμό 309,8 εκατ. ευρώ, για τον οποίο εξ’ αρχής είχαν δείξει ενδιαφέρον μεγάλες εταιρείες της πληροφορικής και οι τηλεπικοινωνιακοί όμιλοι (ΟΤΕ/Cosmote, Vodafone, Wind, Intrasoft International, Uni Systems κ.α.).

Η προκήρυξη του μεγάλου έργου έγινε στις 12 Νοεμβρίου 2021, πράγμα που σημαίνει ότι ως τις 11 Ιανουαρίου 2022 δόθηκε χρονικό περιθώριο δυο μηνών στους υποψηφίους «μνηστήρες» για να προετοιμάσουν τους φακέλους τους και πλέον αναμένουν την Ηλεκτρονική Αποσφράγισή τους για την αξιολόγηση τους και την ανακήρυξη των αναδόχων.

Οι πρώτες (ανεπίσημες) πληροφορίες από πηγές της αγοράς επιβεβαιώνουν την παρουσία ισχυρών κοινοπραξιών – 6 σχήματα κατέθεσαν προσφορές – στους διεκδικητές με την συμμετοχή κορυφαίων ομίλων και εταιριών του τεχνολογικού κλάδου για ένα έργο αξίας εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ, το οποίο χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Σύμφωνα με αυτές, για το πρώτο τμήμα του διαγωνισμού υπάρχει τουλάχιστον μια προσφορά με την Intrasoft να δίνει το «παρών».

Στο δεύτερο τμήμα σε 3 προσφορές συμμετέχουν Wind, ΟΤΕ, Globitel.

Στο τρίτο τμήμα φέρονται να υπάρχουν 4 προσφορές με τις Uni Systems-θυγατρική του ομίλου Quest, Vodafone, ΟΤΕ, Globitel στην «μάχη».

Στο τέταρτο τμήμα γίνεται λόγος για 3 προσφορές από Wind, ΟΤΕ, Globitel και πιθανούς «συμμάχους» τους και στο πέμπτο τμήμα για 4 προσφορές από Uni Systems, Vodafone, ΟΤΕ, Globitel.

Οι ίδιες πηγές  αναφέρουν και πρωτοεμφανιζόμενες εταιρείες όπως η αμερικανική εταιρεία Iron Mountain με την Wind, οι Cosmos Business Systems, Geoanalysis και QnR με την Vodafone, ο όμιλος Μυτιληναίος με τις Globitel και Master AE, η ONEX με την Uni Systems.

Ωστόσο, την πρόθεση τους να λάβουν μέρος είχαν εκδηλώσει και άλλες εταιρίες πληροφορικής, όπως η Profile Software που ανήκει σε συμμαχία με την Intrasoft. 

Aπομένει, ακόμα, να φανεί αν υφίσταται εμπλοκή και ξένου τεχνολογικού «κολοσσού». Μετά την αποσφράγιση των φακέλων θα ξεκαθαρίσουν περισσότερο τα πράγματα…

Κατά την πρόσφατη, πάντως, ανάρτηση του τεύχους ερωτήσεων-απαντήσεων του διαγωνισμού «Ψηφιοποίηση αρχείου υποθηκοφυλακείων για το Εθνικό Κτηματολόγιο», υπήρξε αναφορά σε ενδιαφερόμενους που υπέβαλαν ερωτήματα και έλαβαν τις αντίστοιχες απαντήσεις, μεταξύ των οποίων οι:

Uni Systems, Cosmote, Vodafone, Μυτιληναίος, IID, QnR, Intrasoft, Profile, Wind, Paperview, Meletico, IRM, Πρωτοποριακές Μικρολύσεις Α.Ε., Any Bill Α.Ε., Αρχειοθήκη, AMS, Χαραλάμπους Ιωάννα- Παναγιώτης, Γεωαπεικόνιση Α.Ε.Μ.ΓΕ.

Το χρονοδιάγραμμα

Το χρονοδιάγραμμα του διαγωνισμού: επίσημα, ως νέα ημερομηνία αποσφράγισης των προσφορών έχει ορισθεί η Δευτέρα 17/01/2022 και ώρα 11:00 π.μ.

Μετά την Ηλεκτρονική Αποσφράγιση του (υπό)φακέλου «∆ικαιολογητικά Συμμετοχής-Τεχνική Προσφορά», θα συμβεί το ίδιο για την «Οικονομική Προσφορά» και τα «∆ικαιολογητικά προσωρινού αναδόχου».

Σε κάθε στάδιο τα στοιχεία των προσφορών που αποσφραγίζονται είναι κατ’ αρχήν προσβάσιμα μόνο στα μέλη της Επιτροπής ∆ιαγωνισμού και την Αναθέτουσα Αρχή.

Η αξιολόγηση των δικαιολογητικών συμμετοχής και των τεχνικών προσφορών ολοκληρώνεται εντός τριάντα (30) εργασίμων ημερών από την αποσφράγιση, των οικονομικών προσφορών εντός δύο εργασίμων ημερών και των δικαιολογητικών κατακύρωσης εντός δύο εργασίμων ημερών από το τέλος της προθεσμίας υποβολής τους.

Η εκτιμώμενη αξία της συμφωνίας πλαίσιο συμπεριλαμβανομένου του δικαιώματος προαίρεσης ανέρχεται στο ποσό των 309.876.742,76 Ευρώ (ποσό χωρίς ΦΠΑ 249.900.599,00 ευρώ, ΦΠΑ 59.976.143,76 ευρώ).

Η διάρκεια για την ολοκλήρωση της διαδικασίας είναι 36 μήνες και η σύμβαση υπόκειται σε παράταση (3+3 έτη). Οι εκτελεστικές συμβάσεις μπορούν να συνάπτονται έως και τη συμπλήρωση του χρόνου διάρκειας της συμφωνίας-πλαίσιο. Η διάρκεια των εκτελεστικών συμβάσεων μπορεί να υπερβαίνει το χρόνο λήξης της συμφωνίας-πλαίσιο έως και το 2027.

Σταδιακά, τα 390 Υποθηκοφυλακεία θα μετασχηματισθούν σε 92 σύγχρονα νέα Κτηματολογικά Γραφεία.

Ποια αρχεία ψηφιοποιούνται

Το έργο θεωρείται ιδιαίτερα απαιτητικό, όπως φαίνεται και από τα αρχεία που πρόκειται να ψηφιοποιηθούν:

1. Αλφαβητικά ευρετήρια, 2. Βιβλία μεταγραφών (μερίδων), 3. Αρχεία τίτλων μεταγραφών, 4. Βιβλία υποθηκών, 5. Αρχεία υποθηκών, 6. Βιβλία κατασχέσεων, 7. Αρχεία κατασχέσεων, 8. Βιβλία διεκδικήσεων, 9. Αρχεία διεκδικήσεων, 10. Βιβλία εκθέσεων, 11. Βιβλία Ενεχύρων, 12. Αρχεία Ενεχύρων.

Η ψηφιοποίηση περιλαμβάνει τόσο τη σάρωση των στοιχείων του συστήματος Μεταγραφών και Υποθηκών και του συστήματος Ενεχύρων όσο και την καταχώριση βασικών στοιχείων τους σε εξειδικευμένο πληροφοριακό σύστημα, ώστε να δημιουργηθεί ένα επίσημο ψηφιακό αντίγραφο του συστήματος το οποίο θα μπορεί να χρησιμοποιείται εφεξής για να διενεργείται έρευνα στα στοιχεία του υποθηκοφυλακείου.

Η Συμφωνία Πλαίσιο υποδιαιρείται σε 5 τμήματα:

1) Υποθ. Καλλιθέας, Υποθ. Νέας Σμύρνης, Πειραιώς και Νήσοι, Υποθ. Αθηνών (σύνολο δικαιωμάτων 3.009.800).

2) Κρήτη, Αττική (σύνολο δικαιωμάτων 6.385.740).

3) Ήπειρος, Θεσσαλία, Στερεά Ελλάδα, υπόλοιπο Αθηνών εκτός Σμύρνης, Καλλιθέας και Αθηνών (σύνολο δικαιωμάτων 9.244.823).

4) Κεντρική Μακεδονία, Βόρειο Αιγαίο, Ανατολική Μακεδονία-Θράκη (σύνολο δικαιωμάτων 8.872.027).

5) Δυτική Ελλάδα, Ιόνια Νησιά, Πελοπόννησος, Δυτική Μακεδονία (σύνολο δικαιωμάτων 9.356.785).

Διαβάστε ακόμη:

Γεώργιος Φιλιόπουλος (Enterprise Greece): «50 κορυφαίοι angel investors από όλη την Ε.Ε. στο forum για τις ελληνικές start ups» (pics)

Προς παράταση τα μέτρα για την πανδημία – Σήμερα αποφασίζει η επιτροπή

Πλειστηριασμοί: Το τριήμερο των… μεγάλων σφυριών για τα βόρεια προάστια

Exit mobile version