της Μαίρης Λαμπαδίτη
Υποχρεωτική πληροφόρηση στους ασφαλισμένους για τους οικονομικούς κινδύνους, τις αποδόσεις αλλά και το ύψος της σύνταξης που θα λάβουν καλούνται να παρέχουν τα Ταμεία Επαγγελματικής Ασφάλισης με βάση την κοινοτική οδηγία ΕΕ/2341/2016 που αναμένεται να ενσωματωθεί στην ελληνική νομοθεσία τους πρώτους μήνες του 2019.
Ο γενικός διευθυντής της Prudential Actuarial Solutions κ. Κώστας Νικολάου, εξηγώντας την νέα οδηγία, τόνισε ότι θα πρέπει ο ασφαλισμένος να λαμβάνει απαντήσεις στις παρακάτω τέσσερις ερωτήσεις:
1. Τι έχω αποταμιεύσει;
2. Πόση σύνταξη θα πάρω;
3. Επαρκεί αυτό το ποσό;
4. Πώς μπορώ να βελτιώσω την παροχή μου
Τα επαγγελματικά ταμεία θα πρέπει να συμβουλεύουν τον ασφαλισμένο για τις επενδυτικές επιλογές που έχει και για τους κινδύνους που εγκυμονεί η κάθε επιλογή.
Σύμφωνα με την οδηγία τα ταμεία επαγγελματικής ασφάλισης (ΤΕΑ) είναι υποχρεωμένα να υλοποιούν λειτουργίες αναλογισμού, διαχείρισης κινδύνου, εσωτερικού ελέγχου, ορκωτού ελεγκτή λογιστή, κανόνων για τις επενδύσεις αλλά και κανόνων για την υποχρεωτική παροχή πληροφόρησης προς τα μέλη ενός Ταμείου, είτε τα δυνητικά που επιθυμούν να λάβουν γνώση για το τι είναι το ΤΕΑ που τους προτείνεται να συμμετάσχουν, είτε τα ενεργά μέλη που έχουν σαφώς αυξημένες ανάγκες πληροφόρησης.
Πιο συγκεκριμένα, η νέα οδηγία απαιτεί την εξής ελάχιστη πληροφόρηση προς τα μέλη:
– τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις των συμμετεχόντων στο συνταξιοδοτικό καθεστώς
– πληροφορίες σχετικά με το επενδυτικό προφίλ·
– τη φύση των οικονομικών κινδύνων που φέρουν τα μέλη και οι δικαιούχοι
– τους όρους που αφορούν στην πλήρη ή μερική εγγύηση δυνάμει του συνταξιοδοτικού καθεστώτος ή ενός συγκεκριμένου ύψους παροχών ή όταν δεν παρέχεται εγγύηση δυνάμει του συνταξιοδοτικού καθεστώτος, η δήλωση προς το σκοπό αυτό
– τους μηχανισμούς προστασίας των σωρευμένων δικαιωμάτων ή τους μηχανισμούς μείωσης των παροχών, εάν υπάρχουν·
– όταν τα μέλη φέρουν επενδυτικό κίνδυνο ή μπορούν να λαμβάνουν επενδυτικές αποφάσεις, πληροφορίες σχετικά με τις προηγούμενες επιδόσεις των επενδύσεων που σχετίζονται με το συνταξιοδοτικό καθεστώς για τουλάχιστον πέντε έτη ή για όλα τα έτη λειτουργίας του καθεστώτος όταν η περίοδος λειτουργίας του είναι μικρότερη από πέντε έτη
– τη διάρθρωση του κόστους που επιβαρύνει τα μέλη και τους δικαιούχους, για καθεστώτα που δεν προβλέπουν συγκεκριμένο ύψος παροχών
– τις επιλογές που έχουν στη διάθεσή τους τα μέλη και οι δικαιούχοι για τη λήψη των συνταξιοδοτικών παροχών τους
– πληροφορίες σχετικά με τα σωρευμένα δικαιώματα ή το σωρευμένο κεφάλαιο, λαμβανομένης υπόψη της ιδιαίτερης φύσης του συνταξιοδοτικού καθεστώτος
– πληροφορίες για τις εισφορές που κατέβαλαν η χρηματοδοτούσα επιχείρηση και το μέλος στο συνταξιοδοτικό καθεστώς, τουλάχιστον κατά τους τελευταίους δώδεκα μήνες, λαμβανομένης υπόψη της ιδιαίτερης φύσης του συνταξιοδοτικού καθεστώτος
– σε περίπτωση που ένα μέλος έχει δικαίωμα να μεταφέρει συνταξιοδοτικά δικαιώματα, περαιτέρω πληροφορίες για τις ρυθμίσεις που αφορούν τη μεταφορά αυτή.
– κατανομή των εξόδων που έχουν αφαιρεθεί από το ΙΕΣΠ τουλάχιστον κατά τους τελευταίους δώδεκα μήνες
– πληροφορίες για το επίπεδο χρηματοδότησης του συνταξιοδοτικού καθεστώτος συνολικά.
– τη δήλωση αρχών επενδυτικής πολιτικής που αναφέρεται στο άρθρο 30
Περαιτέρω, είναι έντονη η επιθυμία εντός της οδηγίας, να οδηγηθούμε σε διασυνοριακές δραστηριότητες, οι οποίες να μπορούν να γίνουν με εύκολο τρόπο, αλλά παράλληλα διάφανα και με ασφάλεια για τα μέλη. Τα μεγαλύτερα εμπόδια στη διασυνοριακή δραστηριότητα είναι οι διαφορές στην εθνική κοινωνική και εργατική νομοθεσία.
Πανευρωπαϊκά, οι πολίτες βασίζονται ολοένα κα περισσότερο σε επαγγελματικές συνταξιοδοτικές παροχές ώστε να συμπληρώσουν άλλες συνταξιοδοτικές παροχές.
Τα ΤΕΑ πανευρωπαϊκά έχουν 75 εκατομμύρια μέλη και δικαιούχους, με 2,5 τρισ. ευρώ ενεργητικό.
Ο Κ. Νικολάου έδωσε έμφαση στη διαφάνεια, τονίζοντας: «Η νέα οδηγία με την υποχρέωση για συγκεκριμένη ουσιαστική πληροφόρηση, είναι προς τη σωστή κατεύθυνση. Γενικά, ένα ανθεκτικό συνταξιοδοτικό σύστημα περιλαμβάνει διαφοροποιημένο φάσμα προϊόντων, ποικιλομορφία ιδρυμάτων, καθώς και αποτελεσματικές αποδοτικές εποπτικές πρακτικές. Τα ΤΕΑ είναι απαραίτητο συστατικό αυτού του συστήματος. Η διασφάλιση αποτελεσματικού συστήματος διακυβέρνησης είναι ουσιώδους σημασίας για την κατάλληλη διαχείριση των κινδύνων και την προστασία μελών και δικαιούχων».