© Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
Μαύρες σελίδες του μνημονίου, τη μία μετά την άλλη, κλείνουν η κυβέρνηση και ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας:
■ Από τη μία, καταθέτουν στη Βουλή τον πρώτο Προϋπολογισμό χωρίς μνημόνιο, γραμμένο εξ ολοκλήρου με βάση το Ευρωπαϊκό Σύστημα Λογαριασμών (μετά από 12 χρόνια) όπως κάθε «κανονική» χώρα, και όχι πια «κατά πρόγραμμα» (δηλαδή με δεσμευτικούς στόχους κατόπιν διαπραγμάτευσης και υποχωρήσεων) όπως γινόταν σε όλους τους Προϋπολογισμούς από το 2011 έως και το 2022.
■ Από την άλλη, επιχειρούν να βάλουν τέλος και στο «καρότο» των απανωτών εγκρίσεων δόσεων ή μέτρων ελάφρυνσης κ.λπ. που συνόδευε μέχρι σήμερα το «μαστίγιο» των στόχων που έπρεπε να εκπληρώνει η χώρα.
Για πρώτη φορά στα χρονικά:
■ Την περασμένη εβδομάδα ο υπουργός Οικονομικών ολοκλήρωσε την πρώτη αξιολόγηση, στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου. Η χώρα βγήκε έτσι από την αυστηρή εποπτεία και μπήκε στη διαδικασία στην οποία υποβάλλονται προληπτικά όλες οι χώρες της Ευρωζώνης εδώ και μία δεκαετία -μετά το πάθημα της Ελλάδας το 2010- για τακτική παρακολούθηση της πορείας τους δύο φορές τον χρόνο.
■ Με τη θετική κατάληξη της αξιολόγησης αυτής, η Αθήνα θα λάβει την τελευταία δόση από την επιστροφή των κερδών των κεντρικών τραπεζών από τα ελληνικά ομόλογα (SMPs και ANFAs), δηλαδή 700 εκατ. ευρώ τον Δεκέμβριο. Σβήνει έτσι ένα ακόμα κατάλοιπο της διαπραγμάτευσης του 2015, καθώς τη«δωρεά» αυτή απολάμβανε ήδη η χώρα από το 2ο Μνημόνιο, ως αντάλλαγμα για τα «ακούρευτα» ομόλογα της ΕΚΤ από το PSI. Το έχασε λόγω διακοπής της διαπραγμάτευσης τον Μάιο του 2015. Της προσφέρθηκε ξανά μετά από μία διετία, το 2017, ως επιβράβευση, αλλά και σε δόσεις για το 3ο Μνημόνιο 2015-2018, ενώ συνόδευσε και το καθεστώς αυστηρής εποπτείας για τέσσερα χρόνια ακόμα, έως το 2022.
■ Επιπλέον η Αθήνα έχει υποβάλει αίτημα το οποίο, σύμφωνα με πληροφορίες του «business stories», εξετάζεται θετικά από το Eurogroup και τον ESM προκειμένου να διαγραφεί σε μόνιμη βάση το σύνολο των οφειλών τα επόμενα χρόνια, λόγω του επιτοκιακού πέναλτι 200 μονάδων βάσης σε δάνεια του 2012. Δεν θα απαιτείται έτσι πια έγκριση κάθε 6 μήνες για να μηδενίζεται το «πρόστιμο» από τον ESM (κατόπιν ελέγχων και αξιολόγησης), αλλά θα ισχύει πάγια και έτσι ουσιαστικά καταργείται.
Πρόκειται για καπέλο επιτοκίου ύψους 2% σε δάνεια 11,3 δισ. που πήρε κατά το 2ο Μνημόνιο και βαρύνει τη χώρα για τα επόμενα τουλάχιστον 10 χρόνια, μέχρι να αποπληρωθεί το χρέος στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Χρηματοδοτικής Διευκόλυνσης (EFSF), ο οποίος δημιουργήθηκε τότε ειδικά για την Ελλάδα, αλλά αργότερα μετασχηματίστηκε σε ολοκληρωμένο Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM).
Εκτιμάται ότι η ελάφρυνση χρέους μπορεί να φτάνει ή να ξεπερνά τα 4-5 δισ. ευρώ συνολικά. Πρακτικά όμως πρόκειται για άλλο ένα μέτρο ελάφρυνσης του 2017, το οποίο απολάμβανε ήδη η χώρα. Εξαρχής το 2012 είχε συμφωνηθεί ότι μπορεί να μην ενεργοποιηθεί καθόλου το πρόσθετο επιτόκιο (step up interest margin). Από το 2012 έως το 2016 είχε μηδενικό επιτόκιο. Από το 2017 μπορούσε να ισχύσει ή να ισχύσει μικρότερο από 2% που είχε αρχικά οριστεί.
Μ’ ένα σμπάρο πολλά… τρυγόνια
Αν το σχέδιο ευοδωθεί τελικά, τότε ο υπουργός Οικονομικών θα έχει κλείσει και άλλα ιστορικά κεφάλαια τα οποία άφησε ανοιχτά η προηγούμενη περίοδος διακυβέρνησης:
■ Ολοκλήρωση και έξοδος μετά από μια τετραετία από το καθεστώς της αυστηρής εποπτείας (2018-2022).
■ Προεξόφληση (τον φετινό Απρίλιο) όλων των δανείων του ΔΝΤ αλλά και πρόωρη αποπληρωμή και διακρατικών δανείων του 2010 (GLF).
■ Ενταξη της Ελλάδας στο QE -μετά από τετραετή αποκλεισμό της- και φθηνό χρήμα για τη χώρα από το Πρόγραμμα Ποσοτικής Χαλάρωσης της EKT.
Την ίδια στιγμή, ο νέος Προϋπολογισμός, το προσχέδιο του οποίου κατατέθηκε ήδη στη Βουλή, είναι ο πρώτος γραμμένος εξ ολοκλήρου με βάση το Ευρωπαϊκό Σύστημα Λογαριασμών (European System of Accounts – ESA). Κλείνει οριστικά έτσι μια εποχή προϋπολογισμών «κατά πρόγραμμα», όπως τους ήθελαν οι θεσμοί και το ΔΝΤ, για να βγαίνουν οι στόχοι και οι δόσεις σε κάθε αξιολόγηση.
Διαβάστε ακόμη:
Τι «πιάνουν» στα ραντάρ τους τα ελληνικά επενδυτικά funds
Καραμανλής: Αυτό είναι το σχέδιό μας για να προλάβουμε τον κυκλοφοριακό κορεσμό στην Αττική