Τεράστιες πληγές μετρά η οικονομία του πλανήτη εξαιτίας του κορωνοϊού και των επιπτώσεών του. Ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας μιλώντας στην πρωινή εκπομπή της ΕΡΤ, αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στην πρωτοβουλία της ΕΚΤ για το «ξεπάγωμα» 750 δισ. ευρώ, ώστε να ανακάμψει η οικονομία, ενώ μίλησε και για τις σκέψεις του υπουργείου γύρω από την καταβολή του δώρου του Πάσχα.
Σε ερώτηση της δημοσιογράφου για το αν εξετάζεται η μη υποχρέωση των επιχειρηματιών να καταβάλλουν το δώρο του Πάσχα, ο υπουργός απάντησε πως κάτι τέτοιο εξετάζεται, μη δίνοντας περισσότερες πληροφορίες.
«Η ένταξη στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης QE που ανακοίνωσε η ΕΚΤ, στο πλαίσιο του οποίου θα αγοράζει και ελληνικό χρέος, ήταν κάτι που επεδίωκε η χώρα από το 2015 και το πετύχαμε τώρα», τόνισε ο υπουργός Οικονομικών. «Σήμερα τα ξημερώματα η ΕΚΤ έριξε ένα νέο πακέτο στήριξης στην αγορά για να μειώσει το κόστος δανεισμού, ένα νέο πακέτο στήριξης της οικονομίας. Και γίνεται πρώτη φορά αναφορά στην Ελλάδα, από το 2015. Αυτή είναι η δεύτερη απόφαση μετά το Γιούρογκρουπ, με την οποία φαίνεται ότι η Ελλάδα συμμετέχει ισότιμα στους ευρωπαϊκούς μηχανισμούς στήριξης. Θα ενισχυθεί η ρευστότητα. Η μείωση του κόστους δανεισμού θα γίνει ορατή από σήμερα, παρά το γεγονός ότι είμαστε στο επίκεντρο μιας παγκόσμιας υγειονομικής κρίσης», επισήμανε.
«Αυτή είναι η δεύτερη δέσμη μέτρων που ισχύει ως τέλη Απριλίου και μετά θα πρέπει να επαναληφθεί ή να ενισχυθεί. Κάθε ευεργέτημα,σε επιχείρηση όπως η αναστολή υποχρεώσεων, μείωση ενοικίου, ενίσχυση ρευστότητας κυρίως από ευρωπαϊκά κονδύλια, έχει προϋπόθεση να μην γίνει καμία απόλυση», επανέλαβε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας και επισήμανε ότι θα υπάρξει διάταξη από τον υπουργό Εργασίας για απαγόρευση απόλυσης εργαζομένου όπου έχει ανασταλεί λειτουργία επιχείρησης. «Είμαστε σε συνεχή επαφή με τις τράπεζες ώστε μετά τα χρεωλύσια σε ενήμερους επιχειρηματίες να προχωρήσουν σε ενέργειες και για τα φυσικά πρόσωπα», τόνισε ο υπουργός.
«Τα 800 ευρώ είναι αποζημίωση ειδικού σκοπού. Ταυτόχρονα καλύπτουμε ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά δικαιώματα και δίνουμε αναστολή φορολογικών υποχρεώσεων. Το κόστος του μέτρου είναι 1 δισ. ευρώ και είναι το βέλτιστο που μπορούμε να κάνουμε σήμερα. Αν προσθέσουμε αυτά που έχουμε δώσει στην δημόσια Υγεία – πάνω από 200 εκ. ευρώ – και το κόστος των μέτρων για τα μέτρα ειδικού σκοπού τότε το συνολικό ποσό υπερβαίνει κατά πολύ του 1% του ΑΕΠ. Κάνουμε λελογισμένη χρήση», πρόσθεσε ο κ. Σταϊκούρας, εκτιμώντας ότι «η έκταση του προβλήματος θα φανεί σε δύο μήνες».
Τσακαλώτος: Ούτε να το διανοηθεί ο κ Σταϊκούρας
«Ο κ. Σταϊκούρας είπε σήμερα ότι “αξιολογείται” η μη καταβολή στους εργαζόμενους του δώρου Πάσχα. Ούτε να το διανοηθεί», δήλωσε ο τομεάρχης Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ, Ευκλείδης Τσακαλώτος, προσθέτοντας ότι «αν η ΝΔ θέλει να πληρώσουν και αυτήν την κρίση οι εργαζόμενοι του θυμίζουμε ότι “αξιολογείται” και ο ίδιος».
Σχετικά με την αναφορά του κ. Σταϊκούρα ότι «δεν μπορεί να δεχθεί μια κριτική» από τον ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Τσακαλώτος σχολίασε ότι «αυτό θα ήταν δικό του πρόβλημα αν ιδιώτευε. Όμως είναι υπουργός Οικονομικών […] Οφείλει να σταματήσει να εστιάζει στο παρελθόν», είπε, τονίζοντας ότι «ο κόσμος ξέρει ποιες κυβερνήσεις χρεοκόπησαν τη χώρα, ποιες μας έκαναν ουραγό της Ευρώπης, ποιες έφεραν τα μνημόνια και ποια μας έβγαλε από αυτά». «Ας αναλογιστεί γιατί τα δημόσια οικονομικά δεν πήγαν και τόσο καλά στη δική του θητεία, για την ατολμία της δικής του κυβέρνησης, αλλά και του Eurogroup που συμμετέχει», πρόσθεσε.
Ο κ. Τσακαλώτος είπε πως όταν ο υπουργός «αρνείται να ακούσει ότι πρέπει να καταβάλει το σύνολο του μισθού των εργαζομένων, να λάβει οριζόντια μέτρα για το σύνολο της οικονομίας, να δώσει έκτακτο επίδομα στα χαμηλά εισοδήματα, να νομοθετήσει για ακύρωση των απολύσεων που έχουν ήδη συμβεί, μεταθέτει ένα δικό του πρόβλημα σε πρόβλημα των εργαζομένων, των επιχειρήσεων αλλά και ολόκληρης της οικονομίας».
Ο πρώην υπουργός Οικονομικών και τομεάρχης Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ καταλήγει με το εξής σχόλιο: «Μετά τις δηλώσεις βουλευτή της ΝΔ ότι “ευχαριστούμε τον Ερντογάν γιατί έδωσε ευκαιρία στον Μητσοτάκη να δείξει το μέταλλό του”, έρχεται τώρα ο κ. Σταϊκούρας να μας πει ότι έστω και με τον κορονοϊό μειώσαμε το πλεόνασμα! Είναι τουλάχιστον προκλητικό, από τη στιγμή που και ο ίδιος και ο κ. Μητσοτάκης είχαν δηλώσει ότι θα ζητήσουν μείωση του πλεονάσματος από το 2021»
Πηγή: protothema.gr