Με φρενήρεις ρυθμούς συνεχίστηκε ο «καλπασμός» της οικονομίας και τον Νοέμβριο. Στο υπουργείο Οικονομικών αντικρύζουν με έκπληξη τα πρώιμα στοιχεία για τις εισπράξεις από φόρους.
Τα στοιχεία αυτά δείχνουν ότι τα κρατικά έσοδα από τρέχοντες φόρους υπερέβαιναν τον στόχο που είχε τεθεί για τον μήνα που πέρασε, κατά σχεδόν 450-500 εκατ. ευρώ.
Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας μεταβαίνει σήμερα στις Βρυξέλλες, για να μετάσχει στο συμβούλιο Eurogroup που θα επικυρώσει την καλή πρόοδο της ελληνικής οικονομίας, καθώς αναμένεται να εγκρίνει την εκταμίευση της δόσης των 767 εκατ. ευρώ για τη χώρα μας.
Τα έσοδα τον Νοέμβριο από φόρους θα ανακοινωθούν την ερχόμενη εβδομάδα, αλλά, όπως αποκάλυψε το κυριακάτικο business stories, θα αποδειχθούν ανέλπιστα υψηλά.
Ο υπουργός Οικονομικών επιβεβαίωσε χθες μιλώντας στο OPEN και την εκπομπή «Τώρα ό,τι συμβαίνει», πως διαφαίνεται υπέρβαση ύψους της τάξεως των 480 εκατ. ευρώ.
Αν επαληθευθούν τα στοιχεία αυτά, θα σημαίνει ότι στα κρατικά ταμεία έμπαιναν κάθε μέρα 30 – 35 εκατ. ευρώ επιπλέον από τα αναμενόμενα. Η εξέλιξη αυτή αντανακλά την αύξηση της κατανάλωσης τον Οκτώβριο, καθώς ο ΦΠΑ και άλλοι έμμεσοι φόροι αποδίδονται με έναν μήνα καθυστέρηση στο δημόσιο.
Ωστόσο, η κατανάλωση αυτή ήταν σε μεγάλο βαθμό εξωγενής και συνδέεται με την έντονη τουριστική κίνηση που κράτησε μέχρι το φθινόπωρο. Το τουριστικό συνάλλαγμα φτάνει στα 10 δισ. ευρώ αντί 6 – 7 δισ. ευρώ που αναμένονταν για τη φετινή χρονιά. Και αυτό εξηγεί γιατί παρά την αύξηση της κατανάλωσης και ενώ λειτουργούν πλέον τα πάντα στην αγορά -μέχρι και τα κέντρα νυχτερινής διασκέδασης- τον Οκτώβριο καταγράφεται πάλι αύξηση (οριακή) και όχι μείωση, στις καταθέσεις των νοικοκυριών.
Και τον Νοέμβριο διαφαίνεται ότι η αγορά έχει διατηρήσει δυναμική με τις ηλεκτρονικές πληρωμές να είναι σχεδόν 30% περισσότερες και από του 2019. Μόνο οι κλάδοι του ρούχου και της υπόδησης δείχνουν να δυσκολεύονται να ανακάμψουν στα προ κρίσης επίπεδα.
Όχι τυχαία -παρά την έκρηξη της ακρίβειας και την νέα μετάλλαξη Όμικρον –τον Νοέμβριο ο δείκτης Οικονομικού Κλίματος αυξήθηκε ακόμα περισσότερο εν σχέσει με τον Οκτώβριο και ήταν ο καλύτερος από τον Φεβρουάριο 2020. Δηλαδή το επιχειρηματικό κλίμα άφησε πίσω του τα επίπεδα της πανδημίας που έπληξε την Ευρώπη και τη χώρα μας τον Μάρτιο του 2020.
Η Ελλάδα επιστρέφει
Στο οικονομικό επιτελείο φοβούνται μόνον την ακρίβεια και την κακή ψυχολογία λόγω μετάλλαξης Όμικρον, που θεωρούνται όμως εξωγενείς παράγοντες και ισχύουν διεθνώς για όλες τις χώρες.
Μοναδική «σκιά» που σκιάζει μόνο την Ελλάδα είναι ο κίνδυνος να κλείσει την «ομπρέλα προστασίας» η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Δέκα χρόνια μετά τη μεγάλη κατρακύλα, η Ελλάδα είναι ακόμα η μοναδική χώρα της ΕΕ που οι οίκοι αξιολόγησης την βαθμολογούν στην κατηγορία «σκουπίδια». Έτσι, ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, θα κληθεί να δώσει μάχη στο ΔΣ τον Δεκέμβριο με τα «γεράκια» της ΕΚΤ, για να μη μείνει χωρίς ρευστότητα η χώρα μας.
Ωστόσο, και πάλι τα πράγματα έχουν πάρει ήδη θετική τροπή για την Ελλάδα:
- Μέσω του Reuters η Αθήνα στέλνει μήνυμα στις αγορές και ετοιμάζεται να βγει με δανειακό πρόγραμμα – «μαμούθ» ύψους 12 δισ. ευρώ το 2022, αλλά και να αποπληρώσει πρόωρα ακριβά δάνεια από το παρελθόν, το ΔΝΤ και τα μνημόνια.
- Η JP Morgan δίνει ψήφο εμπιστοσύνης στις προοπτικές των ελληνικών κρατικών τίτλων και στη δανειακή στρατηγική του ΟΔΔΗΧ, προβλέποντας ότι η Ελλάδα θα επιστρέψει στην επενδυτική βαθμίδα πολύ νωρίτερα από το αναμενόμενο, ήδη από το δεύτερο εξάμηνο του 2022. Και διατηρεί «overweight» σύσταση για τα ελληνικά ομόλογα έναντι της υπόλοιπης ευρωπαϊκής περιφέρειας, αναμένοντας σημαντική υποχώρηση των spreads κατά 30% μέσα στο 2022.
Στο κλίμα αυτό, μελέτη της Τράπεζας Πειραιώς δείχνει ότι οι αγορές προεξοφλούν και τιμολογούν ήδη με την επενδυτική βαθμίδα την Ελλάδα.
Η ανάλυση βασίζεται σε τριμηνιαία στοιχεία των τιμών των CDS από το 2004 έως το 2021 και περιέχει και συγκριτικά συμπεράσματα της πορείας των ελληνικών CDS σε σχέση με τα ιταλικά, πορτογαλικά και ισπανικά. Η μελέτη αυτή δείχνει πως «οι αγορές CDS τιμολογούν τα ελληνικά ασφάλιστρα κινδύνου σε επίπεδα επενδυτικής βαθμίδας». Σε πλήρη αντίθεση με την εποχή που τα CDS προανήγγειλαν την επερχόμενη καταστροφή πριν ακόμα αυτή φανεί, ακολουθούν πλέον την ακριβώς αντίθετη διαδρομή και οδηγούν την χώρα κατευθείαν στην επενδυτική κατηγορία.
Διαβάστε ακόμη:
Attica Bank: Τα ποσοστά συμμετοχής στην ΑΜΚ γνωστοποιούν ΤΧΣ και Ellington – ΤΜΕΔΕ
Για ποιον χτυπούν οι πράσινες καμπάνες, οι δυο για τις Γούρνες, η ΕΥΔΑΠ και το ακίνητο Χυτήρογλου