search icon

Οικονομία

ΥΠΟΙΚ: Γιατί η ύφεση θα είναι μικρότερη από τις προβλέψεις της Κομισιόν

Απάντηση στις ανακοινώσεις του ΣΥΡΙΖΑ για τις Εαρινές Προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

Σε πιο απαισιόδοξες εκτιμήσεις και διαφορετικά δεδομένα στηρίζεται η ζοφερή πρόβλεψη της Κομισιόν για ύφεση 9,7% αντί 4,7% – 7,9% που προβλέπει η κυβέρνηση στο Πρόγραμμα Σταθερότητος, τονίζει το ελληνικό υπουργείο Οικονομομικών. Σε ανακοίνωση που εξέδωσε απαντώντας εξηγεί τις αποκλίσεις, ως εξής:

1. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θεωρεί ότι το lockdown στην Ελλάδα θα διαρκέσει περισσότερο,

2. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν προσμετρά την θετική επίπτωση στην οικονομική ανάπτυξη από τη χορήγηση ρευστότητας μέσω εγγυοδοτικών προγραμμάτων, ύψους 7 δισ. ευρώ.

Συγκεκριμένα, ολόκληρη η απάντηση που εξέδωσε το υπουργείο Οικονομικών για τις ανακοινώσεις του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει τα εξής:

«Ο ΣΥΡΙΖΑ, συνεχίζει, να μην έχει συναίσθηση της πραγματικότητας. Ισχυρίζεται ότι η Ελληνική Κυβέρνηση αναθεωρεί διαρκώς προς το δυσμενέστερο τις εκτιμήσεις της για την ύφεση, όταν η Ευρώπη κάνει το ίδιο, σε εβδομαδιαία βάση, το τελευταίο δίμηνο. Διότι ουδείς γνωρίζει ακόμα την έκταση και την ένταση του προβλήματος.

Ενδεικτικά, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στις 13 Μαρτίου, εκτιμούσε ότι η ύφεση θα είναι 1% στην Ευρώπη το 2020. Σήμερα – μετά από συνεχείς αναθεωρήσεις – εκτιμά ότι αυτή θα είναι 7,4%.

Επίσης, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αρχικά, στις 12 Μαρτίου, άφηνε απλώς ανοιχτό το ενδεχόμενο κάποιας ύφεσης στην ευρωζώνη για εφέτος. Μία εβδομάδα αργότερα, έκανε λόγο για ύφεση 1,2%, εάν το lockdown διαρκέσει ένα μήνα, και 4,2%, εάν το lockdown διαρκέσει τρεις μήνες. Τελικά, στις 30 Απριλίου, αναθεώρησε την εκτίμησή της για τη συρρίκνωση των οικονομιών της ευρωζώνης σε 5% έως 12%.

Τέλος, ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας, στις 9 Μαρτίου, απλώς υποστήριζε ότι η ανάπτυξη θα είναι χαμηλότερη σε σχέση με τις προβλέψεις πριν από 3 μήνες, και τελικά, στις 19 Απριλίου, αναφέρθηκε σε ύφεση 7,5% στην ευρωζώνη.

Η Ελληνική Κυβέρνηση, από την πρώτη στιγμή, με σοβαρότητα και υπευθυνότητα, λειτούργησε με σενάρια, ένα βασικό και ένα δυσμενές.

Σενάρια τα οποία αποτύπωσε και στο κείμενο του Προγράμματος Σταθερότητας, το οποίο απεστάλη στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή την περασμένη Πέμπτη, 30 Απριλίου, πριν από τις όποιες άστοχες ανακοινώσεις του ΣΥΡΙΖΑ.

Τα σενάρια αυτά, επαναλαμβάνουμε, έχουν ως ακολούθως:

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σε σχέση με τις εκτιμήσεις της Ελληνικής Κυβέρνησης, θεωρεί ότι το lockdown στη χώρα θα διαρκέσει περισσότερο, ενώ δεν προσμετρά τη θετική επίπτωση στην οικονομική μεγέθυνση από τη χορήγηση ρευστότητας μέσω εγγυοδοτικών προγραμμάτων, ύψους 7 δισ. ευρώ.

Σε κάθε περίπτωση, η Ελληνική Κυβέρνηση θα συνεχίσει να υλοποιεί το ρεαλιστικό σχέδιο στήριξης της οικονομίας, νοικοκυριών και επιχειρήσεων, ώστε οι δυσμενείς επιπτώσεις της υγειονομικής κρίσης να είναι οι ελάχιστες δυνατές.

Και φυσικά, να μην υλοποιεί ανεδαφικές και μαξιμαλιστικές προτάσεις της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, οι οποίες θα οδηγήσουν τη χώρα σε νέα μνημόνια.

Σε ό,τι αφορά τις προβλέψεις για την ανάπτυξη, και επειδή ο ΣΥΡΙΖΑ «ξύνεται στην γκλίτσα του τσοπάνη», να υπενθυμίσουμε το εξής:

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προέβλεπε ανάπτυξη 2,9% για το 2015, από επίτευξη θετικού ρυθμού οικονομικής μεγέθυνσης 0,7% το 2014.

Ο ΣΥΡΙΖΑ γύρισε την οικονομία στην ύφεση.

ΣΥΡΙΖΑ και ανάπτυξη είναι έννοιες ασύμβατες. Όπως επίσης, ΣΥΡΙΖΑ και σοβαρότητα και υπευθυνότητα» καταλήγει η ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών.

Exit mobile version