Στη διαγραφή των προστίμων για την εκπρόθεσμη υποβολή συγκεντρωτικών καταστάσεων πελατών – προμηθευτών (ΜΥΦ) του έτους 2014 προχωρά το υπουργείο Οικονομικών.
Χιλιάδες φορολογούμενοι έλαβαν κατά τις προηγούμενες ημέρες ειδοποιητήρια από την εφορία, είτε ηλεκτρονικά είτε μέσω ταχυδρομείου με συστημένη επιστολή, που τους καλούσε να πληρώσουν πρόστιμα, κατά μέσο όρο 400 ευρώ, επειδή το 2014 είχαν καταθέσεις εκπρόθεσμα συγκεντρωτικές καταστάσεις πελατών-προμηθευτών (ΜΥΦ).
Το υπουργείο Οικονομικών πρόκειται να καταθέσει σήμερα -εκτός απροόπτου- τροπολογίες στη Βουλή, επιλύοντας ένα ζήτημα που έχει προκύψει για χιλιάδες επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες.
Υπενθυμίζεται ότι το 2015 ήταν η πρώτη χρονιά που η υποβολή των καταστάσεων για το έτος 2014 θα γίνονταν σε μια νέα ηλεκτρονική πλατφόρμα της Α.Α.Δ.Ε. Ωστόσο, λόγω των προβλημάτων που παρουσίαζε η εφαρμογή δεν ήταν δυνατό να ολοκληρωθεί η διαδικασία εντός των χρονικών ορίων από τους λογιστές. Για το σκοπό αυτό το Υπουργείο Οικονομικών έδωσε παράταση για την υποβολή των ΜΥΦ μέχρι τις 20 Ιανουαρίου 2016.
Καθώς τα προβλήματα συνεχίζονταν και για να αποφευχθεί η επιβολή κυρώσεων σε όσους δεν πρόλαβαν, δόθηκε μία ακόμη σιωπηρή παράταση της προθεσμίας για πέντε ακόμη ημέρες, μέχρι τις 25 Ιανουαρίου 2016.
Ωστόσο, η σιωπηρή παράταση δεν κατατέθηκε ποτέ στη Βουλή. Ως εκ τούτου, μετά από τις διασταυρώσεις που πραγματοποίησε πρόσφατα η ΑΑΔΕ, όσοι ελεύθεροι επαγγελματίες και επιχειρήσεις είχαν υποβάλει τις ΜΥΦ του 2014 από τις 21 έως τις 25 Ιανουαρίου 2016, εμφανίστηκαν ως εκπρόθεσμοι, με αποτέλεσμα να τους επιβληθούν πρόστιμα.
Η εξέλιξη αυτή ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων σε χιλιάδες φορολογούμενους και επιχειρήσεις που κλήθηκαν να πληρώσουν και όπως αναφέρουν πληροφορίες το Υπουργείο Οικονομικών αναμένεται να καταθέσει άμεσα τροπολογία για την διαγραφή των συγκεκριμένων προστίμων.
Στην περίπτωση που κάποιοι έσπευσαν ήδη να καταβάλουν το ποσό, τότε αυτό θα συμψηφιστεί ή θα επιστραφεί από την ΑΑΔΕ.
Ταυτόχρονα, θα κατατεθεί μία ακόμη τροπολογία για τους λογιστές-φοροτεχνικούς που αποδεδειγμένα νοσούν από Covid 19, προκειμένου να έχουν τη δυνατότητα να υποβάλουν τις δηλώσεις των πελατών τους στην εφορία αργότερα από το προβλεπόμενο, χωρίς να υποστούν κυρώσεις.
Διαβάστε ακόμη:
e-αποδείξεις: Πιθανή η μείωση του 30% για το 2021 – Ποια σενάρια είναι στο τραπέζι
Brexit: Δικαίωμα για tax free αγορές στην Ελλάδα για τους ταξιδιώτες από το Ην. Βασίλειο
120 δόσεις: Πώς θα επανενταχτείτε στη ρύθμιση οφειλών – Τι να προσέξετε