«Καμπανάκι» για την πορεία των κρατικών εσόδων σήμαναν στο οικονομικό επιτελείο τα στοιχεία για την πορεία εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού που δείχνουν ότι στα μισά της χρονιάς «έσπασε το σερί» της υπερείσπραξης φόρων. Όχι τυχαία ίσως, ο Κωστής Χατζηδάκης δήλωνε χθες στη Βουλή ότι «το υπουργείο Οικονομικών έχει την ευθύνη είσπραξης των φόρων», θέλοντας να εξηγήσει γιατί δεν δίνει παράταση στην υποβολή δηλώσεων και πληρωμής των φόρων εισοδήματος μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου, όπως του έχει ζητήσει επίμονα ο κλάδος των λογιστών.
Αυτό που δείχνουν πάντως τα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους είναι ότι ο μήνας Ιούνιος ήταν ο πρώτος μήνας μετά από σχεδόν δύο χρόνια όπου τα έσοδα από εισπράξεις φόρων δεν υπερέβησαν τον μηνιαίο στόχο, αλλά ήταν πεσμένα κατά 73 εκατομμύρια, χωρίς να έχει δοθεί καμία παράταση πληρωμών ή να έχει ανακύψει άλλος έκτακτος λόγος.
Παρότι συνολικά στο α΄ εξάμηνο καταγράφεται υπερπλεόνασμα 1,7 δισ. ευρώ, τον μήνα Ιούνιο τα έσοδα της κατηγορίας «Φόροι» σκόνταψαν: προϋπολογίζονταν σε 4,557 δισ. αλλά περιορίστηκαν σε 4,484 δισ. ευρώ.
Τα έσοδα από ΦΠΑ που ανήλθαν σε 1,756 δισ. ευρώ και είναι αυξημένα έναντι του στόχου κατά 51 εκατ. ευρώ. Η υπέρβαση είναι όμως μικρή και συγκυριακή, αν ληφθεί υπόψιν ότι οφείλεται εν πολλοίς στον πληθωρισμό.
Αντιθέτως η κόπωση εισπράξεων ήταν εμφανής:
– στα έσοδα από Ειδικούς Φόρους Κατανάλωσης που ανήλθαν σε 604 εκατ. ευρώ και είναι αυξημένα έναντι του στόχου κατά μόλις 8 εκατ. ευρώ. Τα έσοδα από ΕΦΚ αντανακλούν τον όγκο των πωλήσεων και όχι την ακρίβεια. Αλλά δείχνουν σχεδόν «ίσα βάρκα -ίσα νερά» με τα προϋπολογισθέντα.
– πρόβλημα υπάρχει στα έσοδα από φόρους ακίνητης περιουσίας (ΕΝΦΙΑ κυρίως) καθώς αναμένονταν 258 εκατομμύρια αλλά ανήλθαν σε 189 εκατ. ευρώ και ήταν μειωμένα έναντι του στόχου κατά 69 εκατ. ευρώ.
– υστέρηση εμφανίζουν και τα έσοδα από φόρους εισοδήματος. Ανήλθαν σε 1,394 δισ. ευρώ και ήταν μειωμένα έναντι του στόχου κατά 15 εκατ. ευρώ.
Με τα δεδομένα αυτά, τυχόν παράταση στην δήλωσης και πληρωμή του φόρου εισοδήματος, θα έδειχνε τον Ιούλιο να έχει μεγάλη «τρύπα» στα έσοδα, δυσκολεύοντας τη “μάχη” που θα δώσει σε ένα μήνα με τις Βρυξέλλες για τον νέο Προϋπολογισμό, αλλά και το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα Δημοσιονομικής Πολιτικής 2025-2028.
Τη στιγμή αυτή, η Αθήνα και το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών ετοιμάζονται να στείλουν στις Βρυξέλλες τα τελευταία στοιχεία των εσόδων, τα οποία αποτελούν βάση για τον Προϋπολογισμό της επόμενης τετραετίας (νέο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα) που θα εγκριθεί τον Σεπτέμβριο από την Κομισιόν.
Υπενθυμίζεται ότι οι διαπραγματεύσεις αυτές γίνονται πλέον υπό πολύ σκληρές συνθήκες, μετά από 4 χρόνια δημοσιονομικής χαλάρωσης στην Ευρώπη (λόγω πανδημίας και ενεργειακής κρίσης). Και σε μια κρίσιμη περίοδο όπου η Ευρώπη ισορροπεί μεταξύ ύφεσης και υπερχρέωσης, το νέο Σύμφωνο Σταθερότητος επιστρέφει δριμύτερο, καθώς προβλέπει πιο αυστηρό πλαίσιο και κανόνες για όλες τις χώρες, σε σχέση με το παρελθόν.
Διαβάστε ακόμη
Φορολογικές δηλώσεις: Τα SOS και οι «παγίδες» της παράτασης
Πρωταθλητισμό κάνει η Ελλάδα στο πλαστικό χρήμα
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ