Ένα τολμηρό βήμα για εκσυγχρονισμό πολύπαθων ΔΕΚΟ, όπως των ΕΛΤΑ, του ΟΑΣΑ και δεκάδων άλλων που εποπτεύονται από το Υπερταμείο, επιχειρεί το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, με το νομοσχέδιο που προβλέπει τον μετασχηματισμό του Υπερταμείου Αποκρατικοποιήσεων σε εθνικό επενδυτικό fund, αλλά και τη συγχώνευση και κατάργηση των θυγατρικών του, ΤΑΙΠΕΔ και ΤΧΣ.

Με τις αλλαγές που ανακοινώνει στις 13.30 ο υπουργός Κωστής Χατζηδάκης, η κυβέρνηση επιλέγει να εφαρμόσει σε όλες τις ΔΕΚΟ το μοντέλο αλλαγών που ακολούθησε για τη ΔΕΗ, η οποία δεν θυμίζει σε τίποτα πια τη «θηριώδη» επιχείρηση που ήταν επί δεκαετίες.

Στόχος είναι η δημιουργία μικρότερων, αλλά πιο ευέλικτων επιχειρήσεων του χώρου της Κοινής Ωφέλειας (ταχυδρομεία, συγκοινωνίες, μεταφορές κτλ), που θα είναι περισσότερο παραγωγικές και οικονομικά αποδοτικές.

Το σχέδιο Χατζηδάκη θα προβλέπει επίσης την προσέλκυση και επιλογή διοικητικών και άλλων στελεχών από την αγορά. Θα εισάγει όμως και νεωτερισμούς, με βάση τυπικά και ουσιαστικά επαγγελματικά προσόντα των υποψηφίων, αλλά και με διαδικασίες εξπρές, αντί χρονοβόρες διαδικασίες ΑΣΕΠ.

Αναμένεται επίσης να επέλθει διαφοροποίηση στο οργανωτικό και επιχειρησιακό καθεστώς των ΔΕΚΟ, ώστε να εφαρμόζουν κανονισμούς ανάλογα με τη φύση του αντικειμένου κάθε μίας ξεχωριστά, αντί «οριζόντιες» διατάξεις και όρους που ίσχυαν γενικά σχεδόν σε ολόκληρο τον ευρύτερο δημόσιο τομέα τις προηγούμενες δεκαετίες. Και όπου απαιτείται, στις νέες «μίνι-ΔΕΚΟ» θα προβλεφθούν και μετατάξεις ή προσλήψεις εποχικού προσωπικού, με ιδιαίτερους όρους απασχόλησης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το σχέδιο νόμου θα αφορά στις εξής ΔΕΚΟ:

· ΕΛΤΑ

· ΟΑΣΑ, ΟΣΥ και ΣΤΑΣΥ

· ΓΑΙΑΟΣΕ

· HELEXPO ΔΕΘ

· ΕΤΑΔ

· ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ

· Οργανισμός Κεντρικής Αγοράς Αθηνών (ΟΚΑΑ) στου Ρέντη

· Οργανισμός της Κεντρικής Αγοράς Θεσσαλονίκης (ΚΑΘ)

· Διώρυγα της Κορίνθου

· Ελληνικές Αλυκές.

Εθνικό fund

Στο νομοσχέδιο θα καθορίζεται το πλαίσιο λειτουργίας του νέου Εθνικού Επενδυτικού Ταμείου στα πρότυπα των αντίστοιχων ευρωπαϊκών fund, με αναπτυξιακή κατεύθυνση. Τι σημαίνει πρακτικά αυτό; Σύμφωνα με πληροφορίες:

· Το νέο επενδυτικό ταμείο θα συσταθεί υπό την αιγίδα της ΕΕΣΥΠ (Υπερταμείο)

· Η αποτίμηση της εύλογης αξίας θα καθοριστεί από διεθνή, ανεξάρτητο και εγνωσμένης αξίας αποτιμητή

· Το ελληνικό Δημόσιο θα είναι ο μόνος μέτοχος και θα μετέχει στο κεφάλαιο, εισφέροντας και «ζεστό χρήμα» από το «μαξιλαράκι» των ρευστών διαθεσίμων των κρατικών φορέων (ύψους σχεδόν 40 δισ. ευρώ), χωρίς η δαπάνη να επιβαρύνει το δημόσιο έλλειμμα, αφού και το ίδιο το Υπερταμείο ανήκει στους φορείς Γενικής Κυβέρνησης

· Από το ποσό του περίπου 1 δισ. ευρώ, το 50% θα διατεθεί ως αρχικό κεφάλαιο του Νέου Εθνικού Επενδυτικού Ταμείου για να χρηματοδοτεί τις αναπτυξιακές δράσεις

· Το υπόλοιπο 50% (δηλαδή μισό δισ. ευρώ) θα κατευθυνθεί σε αποπληρωμή δανείων ESM μέσω της ΕΕΣΥΠ. Και άρα θα μειώσει το υφιστάμενο δημόσιο χρέος

Με τον τρόπο αυτόν, αντί το Υπερταμείο απλώς να ελέγχει κρατικές επιχειρήσεις ως παρακαταθήκη ή «αμανάτι», μέχρι να αποπληρωθούν τα δάνεια του Τρίτου Μνημονίου ως το 2070, θα συμμετέχει πιο ενεργά στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, συνεισφέροντας στην αύξηση του ΑΕΠ της χώρας που θα επιτρέψει και την ομαλή αποπληρωμή των δανείων και σε περιόδους οικονομικών κλυδωνισμών.

Στο πλαίσιο αυτό, αλλαγές επέρχονται και στις θυγατρικές του ΤΑΙΠΕΔ και Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ), που θα απορροφηθούν από το Υπερταμείο και θα συγχωνευθούν με αυτό, όπως όλα δείχνουν.

Διαβάστε ακόμη

«Απόβαση» του Γ. Προκοπίου στο project του Ελληνικού – Τι σηματοδοτεί η συμφωνία με τη Lamda

Κρουαζιέρα: Αύξηση-σοκ 150% στα ανταποδοτικά τέλη επιβατών στα Λιμενικά Ταμεία (pic)

ΑΔΜΗΕ: Άφαντες επιχορηγήσεις 100 εκατ. για το καλώδιο της Κύπρου – Κίνδυνος επιμερισμού του κόστους στους καταναλωτές

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ